Følg os

Bosnien-Hercegovina

Stærk Republika Srpska afgørende for #Balkan-sikkerhed

DEL:

Udgivet

on

Bosnien-Hercegovina går til stemmeurnerne den 7. oktober for at vælge medlemmerne af formandskabet (en bosniak, en kroatisk og en serbisk) og medlemmer af den parlamentariske forsamling i Bosnien-Hercegovina og også præsidenterne og lovgivende forsamlinger fra både Føderationen Bosnien-Hercegovina (FBiH) og Republika Srpska (RS). Resultatet er hårdt bestridt, og meget hænger i en balancegang – skriver James Wilson.

Dette skrøbelige land med dets magtdelingssystem forankret i en aftale, der bragte en ende på krigen for mere end 20 år siden, er stadig på vej til at stræbe efter at blive inkluderet i udvidelsen af ​​EU til at omfavne det vestlige Balkan. Men det halter bagefter andre ansøgere, som er meget længere fremme.

Landet står også over for udfordringer fra den nuværende turbulens, der vælter op på Balkan som reaktion på den nylige jordbytteaftale, der er foreslået for at ændre grænserne mellem Serbien og Kosovo, som er blevet støttet af EU. Enhver snak om at omdefinere grænser sætter uundgåeligt spørgsmålstegn ved mange andre spørgsmål i denne urolige region.

Bosnien søgte om EU-medlemskab i 2016, og ifølge dette års EU-rapport om landets beredskab til udvidelsen er landet stadig på et tidligt stadie med reformen af ​​den offentlige administration, og reformerne skrider generelt frem i et langsomt tempo. Der er imidlertid behov for en betydelig indsats for at forbedre kapaciteten til at bekæmpe terrorisme samt for at styrke samarbejdet med nabolande om grænseforvaltningsspørgsmål. Tilpasningen til EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik skal også forbedres.

Internt i Bosnien er der fortsat stridigheder om budgettet, som Republika Srpska (RS) kræver større finansiel uafhængighed for, ikke mindst fordi RS med succes tiltrækker indadgående investeringer. Financial Times beskrev for nylig RS som en af ​​de 10 prioriterede regioner for investeringer i Europa. Banja Luka opfordrer til fuld overholdelse af Dayton-aftalerne for at drage passende fordel af dette.

Bosnien har gjort nogle fremskridt med økonomisk udvikling, men er stadig på et tidligt stadie i etableringen af ​​en fungerende markedsøkonomi. De resterende nøglespørgsmål er en svag retsstat, et stadig dårligt erhvervsmiljø og en fragmenteret og ineffektiv offentlig forvaltning.

reklame

Mere afgørende er, at der er en trussel fra væksten af ​​islamisk ekstremisme på Balkan, da en ny migrationsbølge kommer ind i Europa via Bosnien. Mange mennesker fra Mellemøsten har gjort Sarajevo til et bekvemt sted at flytte videre til Tyskland og andre lande i Nordeuropa. I år anslås det, at mere end 15,000 migranter er kommet ind i Bosnien fra Pakistan, Iran, Afghanistan og andre lande, som landets administrative system ikke klarer tilstrækkeligt.

Vi bør huske erfaringerne fra historien og af de 11 deltagere i terrorangrebet den 11. september 2001 i New York, 6 mennesker kæmpede før det i Bosnien som en del af et særligt jihad-hold i de muslimske afdelinger i Zenica, og 3 af dem havde bosnisk statsborgerskab.

US Udenrigsministeriets seneste land rapport om terrorisme fastslår, at Bosnien-Hercegovina har fortsat med at øge sin antiterrorkapacitet i 2017, men lovgivningsmæssige smuthuller og mild strafudmåling er fortsat store udfordringer.

"Der eksisterer en vis operationel indenlandsk koordinering, men mellemmenneskelige og tværfaglige infighting og stovepiping underminerede effektivt samarbejde. Ekstremistisk ideologi og regionale nationalistiske ekstremistiske grupper forblev potentielle kilder til terrorisme i Bosnien, og der blev kun gjort få fremskridt med rehabilitering og afradikalisering." hedder det i rapporten.

I modsætning hertil US State Department Report kommenterer positivt på, at Republika Srpska har vedtaget en ny straffelov, der behandler mindre lovovertrædelser relateret til terrorisme i overensstemmelse med internationale standarder og sammenslutningen af ​​udenlandske paramilitære styrker som en strafbar handling.

Bosnien er stadig et potentielt eksplosivt arnested for islamisk radikalisme. Spørgsmålet om kontrol over væksten af ​​islamisk indflydelse på Balkan kompliceres af det faktum, at bosniske muslimer i øjeblikket ikke har en lovende leder - den nuværende leder af de bosniske muslimer Bakir Izetbegovic kan ikke længere fungere som medlem af landets præsidentskab pga. han har allerede siddet i to på hinanden følgende perioder.

Samtidig er udvidelsen af ​​islam på Balkan langt fra slut - antallet af muslimer i befolkningen i BiH er på 50.1 % sammenlignet med situationen for 20 år siden, hvor de udgjorde mindre end 44 % af befolkningen. befolkning.

I denne sammenhæng er en uafhængig Republika Srpska i Bosnien-Hercegovina absolut nøglen til stabilitet og sikkerhed på det vestlige Balkan som en bæredygtig regional styrke, der kan balancere mod væksten i islamisk indflydelse og udvidelsen af ​​islam på Balkan og fungere som et bolværk mod terrorismens vækst.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending