Følg os

EU

Polsk politisk skandale lægger nyt pres på landets statsbureaukrati

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

c6a27__75680130_75677406Af Martin Banks

Polens statsbureaukrati vil komme under nyt pres i Bruxelles, når rækken uddybes over polsk politi og sikkerhedsagenter, der plyndrer redaktionerne i det polske ugentlige papir Wprost.

Razzien, der er mærket som et af de værste eksempler på misbrug af statsmagt mod medierne i nyere europæisk historie, er genstand for en stor politisk række i Polen.

reklame

Regeringsembedsmænd, der blev betegnet som “højhåndede”, blev beskyldt for at bruge politibetjente til at forsøge at kvæle journalister i Polen fra at offentliggøre materiale, der var pinligt for de polske myndigheder.

Sagen har fremkaldt udbredt international fordømmelse af det påståede magtmisbrug, som Polens statslige retsvæsen og politiagenturer anklaget for.

Det har paralleller til skandaler om "forebyggende tilbageholdelse", som polsk skattepoliti og anklagere er blevet beskyldt for at beskadige virksomheder i Polen, der ikke støtter lokale netværk af embedsmænd, politikere og retslige personer - de såkaldte Uklad-netværk.

reklame

Ved en særlig begivenhed i Bruxelles den juli 9, vil der blive givet detaljer om brugen af ​​forebyggende tilbageholdelser til at arrestere og fængsle mennesker uden anklage. Dette er allerede fordømt af Transparency International og Europarådet.

Samtidig vil nyvalgte parlamentsmedlemmer, herunder polske medlemmer, mødes for første gang siden valget til Europa-Parlamentet om at undersøge problemet og fremsætte henstillinger til Europa-Kommissionen om rådgivning og om nødvendigt handling mod Warszawa.

En polsk MEP sagde: "Det endelige mål er at sikre, at polske virksomheder kan fungere normalt uden frygt for politisk motiverede razziaer og arrestationer, der kvæler iværksætteri i Polen."

Bruxelles-konferencen vil blive deltaget af MEP'er, repræsentanter for Kommissionen såvel som andre interesserede parter, herunder den tidligere britiske europaminister Denis MacShane.

Et eksempel på forebyggende tilbageholdelse er sagen om Marek Kmetko, en polskfødt forretningsmand, der var genstand for en undersøgelse fra det polske skattepoliti.

De beskyldte hans kone for hvidvaskning af penge, et skridt, han stemplede som et ”politisk angreb”.

I september 2010 bad anklagemyndigheden i Wroclaw det tyske politi om at undersøge Kmetkos og deres skolepigdatter for påstået hvidvaskning af penge.

Det tyske politi beordrede søgning i alle Kmetko-konti og papir, der blev afholdt på hans hovedkontor i Berlin, men fandt intet, og sagen blev afbrudt. Statsadvokaten i Wroclaw henlagde også sagen.

På trods af dette blev Kmetkos virksomheder razziaer, og en af ​​de kvinder, de arresterede sidst i 2013, var Dagmara Natkaniec, der arbejder for Kmetko, men ikke har noget ansvar eller kendskab til hans operationer i Polen.

Hun var villig til at stille kaution og rapportere til de relevante politimyndigheder, men Wroclaw-anklageren nægtede. Hun tilbageholdes stadig.

I mellemtiden har Polens justitsminister sagt det nylige kontroversielle razzia for at finde lækkede bånd, der flovede regeringen "burde aldrig have fundet sted".

Marek Biernacki sagde, at raidet på Wprosts kontorer havde rejst "legitime bekymringer".

Hans kommentarer efter Wprost offentliggjorde en påstået privat samtale, hvor Polens øverste bankmand drøfter det næste valg med en minister.

I henhold til polsk lov skal centralbanken forblive uafhængig af politik.

Transkriptioner af optagelserne, der blev foretaget på en restaurant i Warszawa, der var populære hos politikere, blev offentliggjort, og i optagelsen høres angiveligt indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz tale med Marek Belka, leder af Polens Nationalbank.

Belka er tilsyneladende blevet hørt, der opfordrer til, at finansminister Jacek Rostowski fjernes til gengæld for bankens støtte i tilfælde af en økonomisk krise. Rostowski blev erstattet fire måneder senere - men premierminister Donald Tusk benægter, at dette var et resultat af den optagne diskussion.

Læs
reklame

Europa-Kommissionen

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 231 mio. EUR i forfinansiering til Slovenien

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 231 mio. EUR til Slovenien i forfinansiering, svarende til 13% af landets tildelingstilskud under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil bidrage til at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage € 2.5 mia., Bestående af € 1.8 mia. I tilskud og € 705 mio. I lån, i løbet af planens levetid. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. EUR i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU.

RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne. Den slovenske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Cypern

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 157 mio. EUR i forfinansiering til Cypern

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 157 mio. EUR til Cypern i forfinansiering, svarende til 13% af landets finansielle tildeling under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil hjælpe med at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage 1.2 milliarder euro i løbet af planens levetid, med 1 milliard euro i tilskud og 200 millioner euro i lån. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. Euro i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU. En del af NextGenerationEU vil RRF yde 723.8 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne.

Den cypriotiske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Belgien

EU's samhørighedspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien og Italien modtager 373 mio. EUR til støtte for sundheds- og socialtjenester, SMV'er og social inklusion

Udgivet

on

Kommissionen har bevilget 373 mio. EUR til fem Europæiske Socialfond (ESF) og Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) operationelle programmer (OP'er) i Belgien, Tyskland, Spanien og Italien for at hjælpe landene med beredskab og reparation af coronavirus inden for rammerne af REACT-EU. I Belgien vil ændringen af ​​Wallonia OP stille yderligere 64.8 mio. EUR til rådighed for anskaffelse af medicinsk udstyr til sundhedstjenester og innovation.

Midlerne vil støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i udviklingen af ​​e-handel, cybersikkerhed, websteder og onlinebutikker samt den regionale grønne økonomi gennem energieffektivitet, miljøbeskyttelse, udvikling af smarte byer og lavemission offentlige infrastrukturer. I Tyskland, i forbundsstaten Hessen, vil 55.4 mio. EUR støtte sundhedsrelateret forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet og innovation på universiteter og andre forskningsinstitutioner samt forskning, udvikling og innovationsinvesteringer inden for klima og bæredygtig udvikling. Dette ændringsforslag vil også yde støtte til SMV'er og midler til opstart via en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt vil 75.7 mio. EUR lette samarbejdet mellem SMV'er og institutioner inden for forskning, udvikling og innovation, og tilvejebringe investeringer og arbejdskapital til mikrovirksomheder, der er ramt af coronavirus-krisen. Desuden vil midlerne muliggøre investeringer i virksomheders energieffektivitet, støtte digital innovation i SMV'er og erhverve digitalt udstyr til skoler og kulturinstitutioner. I Italien modtager den nationale OP 'Social Inklusion' 90 mio. EUR til fremme af social integration af mennesker, der oplever alvorlig materiel afsavn, hjemløshed eller ekstrem marginalisering, gennem 'Housing First' -tjenester, der kombinerer levering af umiddelbare boliger med mulighed for social- og arbejdsformidling .

reklame

I Spanien tilføjes 87 mio. EUR til ESF OP for Castilla y León for at støtte selvstændige og arbejdstagere, der fik deres kontrakter suspenderet eller reduceret på grund af krisen. Pengene vil også hjælpe hårdt ramte virksomheder med at undgå fyringer, især i turistsektoren. Endelig er midlerne nødvendige for at give vigtige sociale tjenester mulighed for at fortsætte på en sikker måde og for at sikre uddannelseskontinuitet under hele pandemien ved at ansætte yderligere personale.

REACT-EU er en del af NæsteGenerationEU og yder 50.6 mia.EUR ekstra finansiering (i løbende priser) til samhørighedspolitiske programmer i løbet af 2021 og 2022. Tiltag fokuserer på at understøtte arbejdsmarkedets modstandsdygtighed, job, SMV'er og lavindkomstfamilier samt etablere fremtidssikret grundlag for de grønne og digitale overgange og et bæredygtigt socioøkonomisk opsving.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending