Følg os

Forsiden

Udtalelse: Kan Rusland nogensinde udtrække sig fra korruption?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

russisk-korruptionBy Andrew Monaghan, seniorforsker, Rusland og Eurasien-programmet, Chatham House
Ruslands ledere ignorerer ikke den alvorlige skade, som endemisk korruption gør på landet. Men problemets store omfang og rodfæstede karakter betyder, at en dedikeret, systemdækkende kamp forbliver en af ​​Vladimir Putins mest skræmmende opgaver.

Påstande om korruption i kolossal skala har givet en af ​​hovedhistorierne omkring vinter-OL i Sochi. Oppositionsfigurer, såsom Boris Nemtsov og Alexei Navalniy, har hævdet, at spillene har været en "tyvekaper" med så meget som halvdelen af ​​de samlede udgifter på 50 mia. USD tabt på grund af returkommissioner, hvilket har udjævnet beskyldninger om medvirken til dem på det højeste niveau. strøm. Den Internationale Olympiske Komités Gian Franco Kasper foreslog, at en tredjedel af budgettet gik tabt til korruption, og kontrakterne gik til en 'konstruktionsmafia'.

Højtstående russiske embedsmænd, herunder Vladimir Putin, har afvist disse påstande og udtalt, at tallene er vildledende, da de forveksler de samlede udgifter til udviklingen af ​​Sochi og de specifikke udgifter til de olympiske faciliteter. De imødegår også, at hvis anklagerne har seriøse beviser, skal de indsende dem til de retshåndhævende myndigheder.

Men tidligere har ledelsen erkendt, at der eksisterer et problem, ikke mindst illustreret ved dens forsøg på at løse det. I 2010 beordrede daværende præsident Dmitri Medvedev generalanklageren til at efterforske Sochi-relateret korruption. En straffesag blev indledt, og en række entreprenører og embedsmænd blev afskediget, selv fra stillinger i Kreml. Med henvisning til kilder i Kreml foreslog russiske medier, at Nikolai Mikheev, leder af hovedkontroldirektoratet for præsidentadministrationen, og hans stedfortræder Sergei Sysolyatin blev afskediget (selvom forbindelsen med korruption blev officielt afvist). For nylig, i februar 2013, under et besøg i Sochi, leverede Vladimir Putin en række offentlige irettesættelser for forsinkelser og omkostningsoverskridelser, og Akhmed Bilalov, vicepræsident for den russiske olympiske komité, blev fyret.

Omfanget af beskyldningerne i forbindelse med spillene i Sochi er virkelig bemærkelsesværdigt. Men korruption rækker langt ud over Sochi, og så præger det russiske liv, at forfatteren Dmitri Bykov har antydet, at det er en 'tradition'. Embedsmænd erkender også dette og hævder behovet for at "skabe et offentligt klima, der afviser korruption".

Der er flere andre fremtrædende igangværende korruptionsskandaler. Store beløb blev f.eks. underslæbet budgettet for forberedelserne til APEC-topmødet i det russiske fjernøsten i 2012. Efterforskninger og anholdelser fulgte, herunder af Roman Panov, premierminister for Perm-territoriet og tidligere minister for regional udvikling . En anden er Oboronservis-svigsagen, der involverer ulovligt salg af forsvarsministeriets ejendom, hvis undersøgelse har opslugt Anatoly Serdyukov, et medlem af Putins ledelsesteam, hvilket har ført til hans afskedigelse som forsvarsminister og efterfølgende anklager mod ham.

Men korruption går meget bredere og kan siges at ramme selve kernen af ​​den russiske ledelses egen strategiske dagsorden. I 2009 udtalte Dmitri Medvedev, at embedsmænd 'næsten åbenlyst' stjæler en betydelig del af de penge, der er allokeret til Nordkaukasus, og militæranklager Sergei Fridinsky har foreslået, at omkring 20 procent af statens våbenindkøbsbudget er misbrugt. Bolig- og forsyningsudviklingsprogrammet er en anden høj prioritet, som Putin selv erkender er hæmmet af betydelig korruption.

At løse dette udbredte problem vil derfor være centralt for at nå de mål, som Putin opstillede i sine edikter fra maj 2012. Især skal udgifterne være mere effektive for at imødekomme de ekstraordinære omkostninger ved at bygge den række af infrastruktur, landet har brug for, mens den økonomiske vækst forbliver meget langsommere end de krævede fem procent.

reklame

Putin har også forsøgt at genoplive en bredere, langvarig anti-korruptionsindsats i hele landet. Dette drev omfatter tre hovedelementer. Først er omorganiseringen af ​​de relevante officielle organer, herunder oprettelsen af ​​et anti-korruptionsdirektorat i præsidentens administration, som centraliserer det arbejde, der tidligere er udført af flere direktorater.

For det andet har en overflod af ny lovgivning hævet lønningerne til ministre og andre embedsmænd, samtidig med at de har tvunget dem til at angive personlige oplysninger om indkomst og ejendom, og forbyder udenlandske bankordninger. Ny lovgivning omfatter også udbud af statslige kontrakter og udgifter.

For det tredje har højtstående personer som Sergei Ivanov, Igor Sechin og Alexander Bastrykin ledet større revisioner af statslige strukturer, statslige virksomheder og retshåndhævende organer. Næsten 3,000 embedsmænd er nu underlagt juridisk ansvar, og 200 er blevet afskediget, herunder fem fra føderale forvaltningsorganer og omkring 160 fra regionale kontorer i den føderale regering.

Indtil videre ser dette forsøg ud til at have en vis succes, anerkendt af en forbedring i Transparency Internationals ratings. Men lovgivning, fyringer og anholdelser er én ting, mens straf er forblevet en anden. Vyacheslav Dudko, en tidligere regional guvernør og medlem af Det Forenede Rusland, blev idømt ni et halvt års fængsel, men han er fortsat i et lille mindretal: Kun otte procent af dem, der er fundet skyldige i at modtage bestikkelse, er i fængsel.

I betragtning af problemets omfang vil anti-korruptionskampagnen kræve betydelig vedholdenhed for at lykkes. Det vil også kræve omhyggelig balancering på tre måder. For det første vil det kræve afbalancering af ressourcer, da kampagnens (nødvendigvis) store skala absorberer meget af ledelsens tid og ressourcer, som også kræves andre steder. For det andet kræver det omhyggelig politisk afvejning: Som så ofte med sådanne projekter giver det muligheder for at afregne og opbygge bureaukratiske imperier.

Endelig sidder korruption i hjertet af det russiske politiske organ. Tidligere bekæmpelse af korruption er til dels gået på grund, fordi de har indsnævret dette system så meget, at økonomien er stoppet: Operationen lykkedes, men patienten døde. Hvordan man opererer med succes og holder patienten i live er den vanskelige, men centrale opgave for den russiske ledelse.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending