Følg os

Forsiden

Udtalelse: Sochi - Ruslands ry på spil

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

140109121717-putin-i-sochi-horisontal-galleriBy Keir Giles, Associate Fellow, International Security and Russia and Eurasia Programme, Chatham House
Med blot et par dage til åbningen af ​​vinter-OL i Sochi, fokuserer vestlige mediers dækning af begivenheden på alt andet end sport. Rapporter om massiv korruption, ufærdig infrastruktur, tandemtoiletter og den lokale borgmesters umoderne syn på homoseksualitet er pinlige nok; men nu bekræfter en britisk trusselsvurdering en udbredt opfattelse af, at terrorangreb i Rusland er 'meget sandsynlige' før eller under legene.

Rusland, og præsident Vladimir Putin selv, er dybt bekymret over det internationale billede af de kommende OL og den globale opfattelse af landet, der vil resultere. Dette er en mulighed for at vise verden, at Rusland er en moderne magt, der kan være vært for en begivenhed i verdensklasse uden alvorlig hændelse eller forlegenhed.

Men fra det øjeblik, det blev annonceret i 2007, blev valget af Sochi som spillested sat i tvivl af sikkerhedsmæssige årsager. Det hyggelige strandresort på den russiske riviera ligger kun en kort køretur fra et bredt udvalg af konfliktzoner i Ruslands urolige Nordkaukasus-region. Angreb i det sydlige Rusland i slutningen af ​​2013 viste, at terrorister fra disse områder stadig kan nå hundredvis af kilometer ind i det russiske hjerteland. Sochi er til sammenligning lige ved siden af.

Selvom international opmærksomhed er fokuseret på den øgede terrortrussel forud for OL, kan disse angreb også ses som en regulær del af de drab, bombninger, bortførelser og terror, der danner baggrundsstøjen for livet i nogle republikker i det nordlige Kaukasus, og som lejlighedsvis løber ud. over til Ruslands naboregioner. Nogle gange kan dette have alvorlige og vidtrækkende konsekvenser. Ruslands skæbnesvangre invasion af Tjetjenien i 1994 blev i vid udstrækning indledt som reaktion på en bølge af tjetjenske terrorangreb i den sydlige del af landet.

Sochi præsenterer et fristende mål for en lang række grupper, der ønsker at angribe eller hævne sig på Rusland. Geografi kombineres med timing for at forstærke potentielle trusler mod begivenheden. Legene finder sted på 150-året for en russisk militærkampagne i området, der omfattede et program med deportationer og det, som nogle aktivister kalder folkedrab.

Ruslands mange sikkerhedsstrukturer har derfor gjort en intensiv indsats for at forebygge eventuelle trusler. Ud over at mætte Sochi-området med politi og sikkerhedsstyrker og opsætte flere afspærringer, der skal forhindre angribere i at nå legeområderne, omfatter disse også invasive sikkerhedsforanstaltninger såsom intensiveret overvågning af telefonopkald og internetforbindelser fra olympiske besøgende.

Men selv effektiviteten af ​​den såkaldte 'ring af stål' omkring Sochi er blevet sat i tvivl. Tidligere erfaringer med lignende operationer i Rusland sætter spørgsmålstegn ved sikkerhedsstyrkernes motivation, effektivitet og modtagelighed over for korruption, for ikke at sige noget om de 'frivillige', der bemander interne kontrolposter. Og i midten af ​​januar fremhævede lokale medier sagen om R-254-motorvejen fra Maykop til Tuapse, en smal bjergvej lige fra Nordkaukasus til Sochi, som tilsyneladende helt omgår sikkerhedskontrollen.

Samtidig udtømmer oversvømmelsen af ​​Sochi med sikkerhedsstyrker dækningen af ​​andre vigtige terrormål. Et angreb på OL i Sochi behøver ikke at være i Sochi; atleter og internationale besøgende er i fare for en række bløde mål i transit gennem Moskva og andre byer. Enkelte fejlpunkter og sårbare mål inkluderer togene, der er beregnet til at transportere passagerer mellem Moskva og Sochi langs en strækning på tusinde kilometer.

reklame

Terrorister har gentagne gange gennemført vellykkede angreb på jernbanestrækninger i Rusland, og det er umuligt at overvåge enhver bro eller stikledning, hvor en bombe kunne blive plantet. I tilfælde som dette vil rådet til britiske, amerikanske og andre olympiske hold om ikke at vise nationale farver eller uniformer uden for det umiddelbare olympiske område være til ringe hjælp.

Ruslands potentielle reaktioner på enhver terrorbegivenhed giver også anledning til bekymring. Højprofilerede gidselsituationer ender normalt ikke godt i Rusland. Fra brugen af ​​tunge våben mod både terrorister og deres ofre i Budennovsk og Pervomaysk i 1990'erne, til massegasningen af ​​gidsler i Dubrovka-teatret i Moskva i 2002 og Beslan-skolebelejringen i 2004, er myndighedernes resultater en af ​​bl.a. fejlbehæftede operationer og store civile tab.

Eksemplet med OL i München i 1972 og dets internationale eftervirkninger burde være i hovedet på russiske planlæggere. Men da han diskuterede sikkerhedstrusler mod OL i november 2013, beskrev en russisk militærofficer det olympiske område som værende 'meget godt planlagt til forsvar i operationelle termer'. Dette var endnu et eksempel på en sikkerhedsofficer, der talte i form af kampe i stedet for præcisionsoperationer.

Påstande om korruption, bigotteri og bygge- og planlægningsstandarder, som er forvirrende for vesterlændinge, er ikke noget nyt for Rusland, og regionens alvorlige interne sikkerhedsproblemer er også velkendte. Ruslands værdsatte internationale omdømme står over for en større trussel: internationale overskrifter, der bekræfter stereotyperne, som viser, at selv med syv års planlægning og forberedelse, kan Rusland ikke beskytte sine egne offentlige eller internationale besøgende eller reagere passende på en sikkerhedshændelse i fuld visning af verdenen.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending