Følg os

Forsiden

IAEA: Iran udvider nukleare kapacitet

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

52831Iran fortsætter med at udvide sin kapacitet til at berige uran, hvilket forkorter den tid, det ville have brug for til at producere tilstrækkeligt højt beriget uran til en nuklear enhed. Siden præsident Hassan Rouhanis valg har Iran installeret omkring 2,000 yderligere centrifuger ifølge en ny Internationale Atomenergiagentur (IAEA) indberette. 

Ifølge IAEA, Mens EU bør teste, om præsident Rouhani er seriøs omkring atomforhandlinger, skal sanktionerne skærpes, indtil Teheran begynder at ændre kurs. Iran er fortsat med at udvide sin uranberigelseskapacitet, hvilket forkorter den tid, det tager at producere våbenkvalitetsmateriale .

  • IAEA rapporterer, at Iran i løbet af de sidste tre måneder har installeret yderligere 2,000 centrifuger, hvilket bringer dets samlede installerede til 19,450 centrifuger.
  • Hvis Iran fuldt ud udnyttede sit lager af installerede centrifuger, kunne det producere tilstrækkelige mængder uran til et atomvåben inden for to måneder.
  • Iran har installeret 1,000 andengenerationscentrifuger, heraf mere end 300 siden maj. Selvom de ikke er i drift endnu, kunne disse maskiner berige tre til fem gange hurtigere end tidligere modeller.
  • Iran har også en betydelig evne til at øge sin berigelse, fordi det kun bruger omkring halvdelen af ​​sine installerede centrifuger og har "parkeret" en betydelig del af sit 20 procent berigede uran i en let konvertibel metalliseret form.

Rouhani-valget har ikke medført nogen identificerbar ændring i Irans atomprogram til dato.

  • I perioden siden præsident Rouhanis valg er Iran fortsat med at berige uran i strid med FN's Sikkerhedsråds (UNSC) resolutioner. Iran har produceret mere end 1,600 lbs lavberiget uran og 100 lbs 20 procent beriget uran siden maj.
  • Iran fortsætter også UNSC-forbudte arbejde på tungtvandsreaktoren i Arak. IAEA rapporterer, at Iran har sat reaktorfartøjet på plads og produceret omkring 90 tons tungt vand. Når reaktoren er i drift, har den potentiale til at producere nok plutonium til flere bomber om året.
  • Iran fortsætter med at nægte IAEA-inspektører adgang til Parchin-området, hvor det er mistænkt for at have udført test i forbindelse med atomvåben. IAEA har tidligere rapporteret om omfattende tilsløringsaktiviteter på stedet, der har "undermineret agenturets evne til at udføre effektiv verifikation."
  • Iran fortsætter med at trodse IAEA's anmodninger om at adressere historiske bekymringer over potentielle militære dimensioner til Teherans program.

IAEA har udtalt: "Europa bør øge presset på Teheran, indtil det tager konkrete positive foranstaltninger. Iran bør ikke modtage sanktioner, blot fordi præsident Rouhani siger, at han ønsker at forbedre forbindelserne med Vesten. Det internationale samfund bør være villig til at gengælde meningsfuld iransk skridt, men bør ikke ændre sanktioner til gengæld for blotte ord."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending