Følg os

Religion

Den russisk-ortodokse kirke har anerkendt makedonsk uafhængig kirke

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Jugoslavien har ikke eksisteret mere i mere end 20 år. Den sidste "skilsmisse" fandt sted, da Montenegro endelig i 2006 forlod den såkaldte statsunion af Serbien og Montenegro. Hele verden og især Europa husker perfekt, hvor blodig og alvorlig adskillelsesprocessen var. Krigen i Bosnien og Kroatien, Srebrenica, Kosovo osv. Men i øjeblikket ser det ud til, at alle partier i den tidligere “gloriøse Union” kaldet Titos Jugoslavien mere eller mindre har fået deres status quo og fortsætter med at leve videre og udvikle sig på egen hånd, skriver Moskvakorrespondent Alex Ivanov.

Men den sidste (sandsynligvis ikke mindst) rest af det tidligere forenede rum var den serbisk-ortodokse kirke, som forener næsten alle ortodokse samfund over hele det tidligere Jugoslavien. Makedonsk ortodokse har altid nydt status af autonomi og er nu endelig blevet selvstændig. Nogle politikere mener, at den serbisk-ortodokse kirkes styre er i modstrid med deres uafhængighed og taler endda om nogle politiske implikationer af en sådan situation. Tag for eksempel den lange kamp i Montenegro, hvor præsident Djukanovic udløste en krig mod den serbiske kirke og hævdede, at den tjener Beograds interesser, mens Montenegro er en uafhængig stat.

Den russisk-ortodokse kirke har anerkendt den makedonske ortodokse kirke som en autocefal (uafhængig) kirke. Dette fremgår af resolutionen fra den hellige synode i den russisk-ortodokse kirke, offentliggjort i disse dage på webstedet for Moskva-patriarkatet.

"At anerkende den makedonske ortodokse kirke - ærkebispedømmet Ohrid som en autocefal søsterkirke og at indskrive navnet på dens primat, hans saligprisning, ærkebiskop Stephen af ​​Ohrid og Makedonien, i de hellige ditykoner. At udtrykke håbet om, at den yngste i familien af autocefale ortodokse kirker, den makedonske ortodokse kirke - ærkebispedømmet Ohrid vil fast bevare den hellige ortodokse tro i renhed og renhed og iagttage troskab til den ortodokse kanoniske tradition," står der i synodebeslutningen.

Som synoden understregede, fandt løsningen af ​​spørgsmålet om den ortodokse kirkes status i Nordmakedonien mellem den serbiske og makedonske kirke sted "på kanoniske principper."

Tidligere anerkendte biskopperådet for den serbisk-ortodokse kirke den makedonske ortodokse kirkes autocefale status - ærkebispedømmet Ohrid (MPC-OA). Den 19. maj afholdt den serbiske og den makedonske ortodokse kirke den første fælles gudstjeneste i mere end et halvt århundrede i St. Sava-kirken i Beograd. Som tidligere nævnt i Afdelingen for Eksterne Kirkeforhold i Moskva-patriarkatet (DECR MP), varede kirkedelingen 55 år siden den makedonske kirkes ikke-kanoniske proklamation af autokefali i 1967.

I 2000'erne fusionerede nogle af den makedonske kirkes gejstlige og troende med den serbisk-ortodokse kirke og dannede igen en autonom kirke. Ligesom den makedonske kirke, der forblev i skisma på det tidspunkt, brugte begge strukturer det samme historiske navn - "Ohrid Ærkebispedømmet". Samtidig anerkendte myndighederne i det nordlige Makedonien kun ét ortodoks samfund, som var gået i skisma, og nægtede at registrere det kanoniske Ohrid-ærkebispedømme i den serbiske kirkes jurisdiktion.

Det forventes, at der i forbindelse med anerkendelsen af ​​den makedonske ortodokse kirkes autokefali også vil blive afgjort spørgsmål vedrørende sameksistensen af ​​to kirkelige organisationer i Nordmakedonien.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending