Følg os

Priser

2021 Václav Havel -prisen tildelt den hviderussiske oppositionsleder Maria Kalesnikava

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den niende Václav Havel Menneskerettighedspris - som hædrer fremragende civilsamfundsaktion til forsvar for menneskerettigheder - er blevet tildelt den hviderussiske oppositionsleder og aktivist Maria Kalesnikava (Billedet).

Prisen på € 60,000 blev overrakt ved en særlig ceremoni på åbningsdagen for efterårets plenarmøde i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) i Strasbourg.

Maria Kalesnikava er en af ​​oppositionslederne i Hviderusland og medlem af koordineringsrådet. Hun var leder af kampagnens hovedkvarter for den tidligere præsidentkandidat Viktar Babaryka og er blevet et af de tre kvindelige symboler for den hviderussiske opposition og befolkningen i Hvideruslands kamp for borgerlige og politiske friheder og grundlæggende rettigheder.

reklame

Hun blev bortført i Minsk i september 2020 og lavede overskrifter, da hun rev sit pas op ved grænsen for at forhindre hendes tvungne fjernelse og eksil fra Hviderusland. Hun blev efterfølgende tilbageholdt, og blev i september 2021 idømt 11 års fængsel for sin politiske aktivitet.

Da Maria modtog prisen på hendes vegne, takkede Marias søster Tatsiana Khomich prisudvalget og sagde, at hendes søster ville dedikere sin sejr til alle dem i Hviderusland, der kæmpede for deres rettigheder: “Denne pris er et tegn på solidaritet i hele den demokratiske verden med mennesker i Hviderusland. Det er også et tegn for os, hviderussere, at det internationale samfund støtter os, og at vi er på rette vej. ”

Med overrækkelsen af ​​prisen sagde PACE -præsident Rik Daems, der var formand for udvælgelsespanelet: ”Ved at stå op imod et regime, der har valgt magt og brutalitet mod fredelig og legitim protest, viste fru Kalesnikava, at hun er parat til at risikere sin egen sikkerhed for en årsag større end hende selv - hun har vist sandt mod. ”

reklame

Priser

Pegasus -projektet tildelte Daphne Caruana Galizia -prisen for journalistik i 2021

Udgivet

on

Den 14. oktober blev Daphne Caruana -prisen for journalistik tildelt journalisterne fra Pegasus -projektet koordineret af Forbidden Stories Consortium.

Prisoverrækkelsen, der blev afholdt i Europa -Parlamentets pressecenter, blev åbnet af Europa -Parlamentets præsident, David Sassoli.

Fra den 22. juni til den 1. september 2021 indsendte mere end 200 journalister fra de 27 EU -lande deres mediehistorier til et dommerpanel.

reklame

Generalsekretæren for Det Internationale Journalistforbund, Anthony Bellanger, repræsenterede de 29 medlemmer af den europæiske jury og overrakte præmiepenge på 20.000 EUR til repræsentanterne for konsortiet, Sandrine Rigaud og Laurent Richard.

Om vinderen

Forbidden Stories er et konsortium af journalister, hvis mission er at fortsætte efterforskningen af ​​myrdede, fængslede eller truede journalister.

reklame

Siden starten i 2017 har Forbidden Stories og dets partnere forfulgt Daphne Caruana Galizias arbejde, men også af journalister myrdet for deres undersøgelser af miljøforbrydelser eller mexicanske karteller.

Med mere end 30 partnernyhedsorganisationer rundt om i verden og næsten 100 journalister er Forbidden Stories afhængige af et netværk, der tror stærkt på kollaborativ journalistik. For sit arbejde har Forbidden Stories vundet prestigefyldte priser rundt om i verden, herunder European Press Prize og Georges Polk Award.

Om vinderhistorien

Pegasus: Det nye globale våben til at tavse journalister • Forbudte historier

Kort opsummering af vinderhistorien:

En hidtil uset lækage af mere end 50,000 telefonnumre valgt til overvågning af kunderne i det israelske firma NSO Group viser, hvordan denne teknologi er blevet misbrugt systematisk i årevis. Forbidden Stories -konsortiet og Amnesty International havde siden 50 adgang til registreringer af telefonnumre valgt af NSO -klienter i mere end 2016 lande.

Journalister fra Pegasus -projektet - mere end 80 journalister fra 17 medieorganisationer i 10 lande koordineret af Forbidden Stories med teknisk støtte fra Amnesty Internationals Security Lab - gennemskrev disse registreringer af telefonnumre og kunne tage et højdepunkt bag forhænget om dette overvågningsvåben, som aldrig havde været muligt i dette omfang før.

Forbidden Stories -konsortiet opdagede, at i modsætning til hvad NSO Group har hævdet i mange år, herunder i en nylig gennemsigtighedsrapport, er denne spyware blevet misbrugt i vid udstrækning. De lækkede data viste, at mindst 180 journalister er blevet udvalgt som mål i blandt andet Indien, Mexico, Ungarn, Marokko og Frankrig. Potentielle mål omfatter også menneskerettighedsforkæmpere, akademikere, forretningsfolk, advokater, læger, fagforeningsledere, diplomater, politikere og flere statsledere.

For mere information om Pegasus -projektet:

Pegasus: Det nye globale våben til at tavse journalister • Forbudte historier

Om prisen

Daphne Caruana-prisen blev indledt ved en afgørelse fra Europa-Parlamentets Præsidium i december 2019 som en hyldest til Daphne Caruana Galizia, en maltesisk efterforskningsjournalist og blogger mod korruption, der blev dræbt i et bilbombeangreb i 2017.

Prisen belønnes årligt (den 16. oktober, datoen Daphne Caruana Galizia blev myrdet) til fremragende journalistik, der fremmer eller forsvarer Den Europæiske Unions grundprincipper og værdier, såsom menneskelig værdighed, frihed, demokrati, lighed, styre lov og menneskerettigheder. Det er første år, prisen er uddelt.

Prisen blev åbnet for professionelle journalister og teams af professionelle journalister af enhver nationalitet for at indsende dybdegående stykker, der er blevet offentliggjort eller udsendt af medier baseret i et af de 27 EU-medlemsstater. Målet er at understøtte og fremhæve betydningen af ​​professionel journalistik for at sikre frihed, lighed og muligheder.

Den uafhængige jury bestod af repræsentanter for pressen og civilsamfundet fra de 27 europæiske medlemslande og repræsentanter for de vigtigste europæiske journalistforeninger.

Prisen og præmiesummen på 20 000 € viser Europa -Parlamentets stærke støtte til undersøgende journalistik og betydningen af ​​fri presse.

Læs

Priser

Kommissionen annoncerer vinderne af Megalizzi-Niedzielski-prisen 2021 til håbefulde journalister og lancerer en ny indkaldelse af forslag

Udgivet

on

Kommissionen har annoncerede vinderne af Megalizzi-Niedzielski-prisen i 2021 til håbefulde journalister: Irene Barahona Fernández fra Spanien og Jack Ryan fra Irland. Irene og Jack modtog prisen for deres lovende arbejde, dedikation til kvalitetsjournalistik og tilknytning til EU -værdier. Kommissær for samhørighed og reformer, Elisa Ferreira, sagde: ”Vi er glade for at se, at europæiske unge journalister er fulde af energi og viser interesse for EU. Igen under Covid -krisen har vi set vigtigheden af ​​præcise og informative medier . En fri presse må, ligesom alle demokratiske institutioner, ikke tages for givet; vi må vande demokratiets plante, hvis vi vil fortsætte med at drage fordel af dens frugt. Det er vigtigt at tænke på journalistikkens fremtid og støtte og pleje unge journalister. Derfor har vi lanceret endnu en runde med support til medier. ” Under prisoverrækkelsen har Kommissionen lanceret 5th indkaldelse af forslag støtte informationsforanstaltninger vedrørende EU's samhørighedspolitik med et samlet budget på 7 mio. EUR. Medier samt universiteter, kommunikationsbureauer og andre private enheder og offentlige organer opfordres til at indsende deres forslag til redaktionelt uafhængig rapportering om samhørighedspolitikken. Kommissionen dækker 80% af omkostningerne ved projekterne med tilskud på op til € 300,000 til udvalgte støttemodtagere. Ansøgningsfristen er 11. januar 2022. Megalizzi - Niedzielski -prisen til håbefulde journalister blev lanceret i 2019 og hædrer erindringen om Antonio Megalizzi og Bartek Pedro Orent-Niedzielski, unge europæiske journalister med stærk tilknytning til EU og dets værdier, som mistede livet efter et terrorangreb i Strasbourg i slutningen af ​​2018. Eksempler på kommunikationshandlinger fra tidligere støttemodtagere kan findes på dette interaktive kort.

reklame

Læs

Priser

Ære mod inden for journalistik: Ansøg om Lorenzo Natali Media Prize i 2021 indtil 19. april

Udgivet

on

Ansøgninger åbnede den 1. marts til en af ​​verdens førende journalistiske priser - Lorenzo Natali Media Prize. Støttet af Europa-Kommissionen hylder prisen journalister fra hele verden for deres modige rapportering og for deres historier om mennesker og planeten, der fremhæver nogle af nutidens største udfordringer og inspirerende løsninger, der adresserer dem. For at markere lanceringen af ​​2021-udgaven sagde International Partnerships Commissioner Jutta Urpilainen: ”Den Europæiske Union står for ytringsfrihed i Europa og rundt om i verden. Gennem Lorenzo Natali Media Prize anerkender vi journalister, der har vovet, ofte med stor personlig risiko, at rapportere fakta og fortælle historierne, der kaster lys over emner som uretfærdighed, ulighed og miljøforringelse. Historier der viser de inspirerende måder, hvorpå folk reagerer. Hvis du er journalist, der netop har fortalt denne historie i det forløbne år, opfordrer jeg dig til at ansøge. ”

Sidste frist for tilmeldinger er 19. april 2021. Vinderne tildeles € 10,000. For flere detaljer, se venligst pressemeddelelse og Lorenzo Natali Media Prize-websted.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending