Følg os

Forsiden

Kærlighed er ... flersprogethed

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak-i-mange-sprog

Hvordan siger du 'Jeg kan lide dig' på 24 sprog? Disse meget nyttige oplysninger blev bragt til dig den 26. september af Europa-Kommissionen i anledning af den europæiske sprogdag (EDL). Det er det minimum, du har brug for at vide, hvis du planlægger at deltage i en international EDL-datingbegivenhed, hvor flersprogethed er kærlighedens sprog. Cosmopolitan Berlin og Prag er begge vært for tale-dating-aftener for sprogligt eventyrlystne typer: og selvom du ikke er det, kan du i det mindste nu sige 'Jeg kan lide dig' på 24 officielle EU-sprog. Der er også hundredvis af andre sprogrelaterede begivenheder, der finder sted i hele Europa, fra en flersproget rap-koncert i Zagreb til en 'Think German' -karriere i Glasgow og en spadseretur ned ad Language Street i Bratislava. 47 europæiske lande, andre dele af verden, herunder Canada, Fransk Polynesien og De Forenede Arabiske Emirater, afholder også begivenheder for at fejre dagen. Kommissionen og Europarådet støtter den europæiske sprogdag, og du kan finde ud af, hvilke begivenheder der finder sted i nærheden af ​​dig her: http://edl.ecml.at/ & http://bit.ly/18UBpxo.

Uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdomskommissær Androulla Vassiliou sagde: "Den europæiske sprogdag er den dag, hvor vi fejrer Europas sproglige mangfoldighed og fordelene ved sprogindlæring. Vi står for begge, fordi sproglig mangfoldighed er en grundlæggende del af vores europæiske kulturelle identitet. - og evnen til at tale forskellige sprog er et pas til en verden af ​​muligheder. Der er begivenheder, der finder sted overalt i Europa i klasseværelser, samfundscentre, kulturinstitutter, restauranter og udendørs, så se hvad der sker i nærheden af ​​dig, og deltag i festen . "

reklame

"Den europæiske sprogdag er for alle! Mere end nogensinde er sprog og kommunikation centrale aspekter af vores samfund. Sprogindlæring giver en måde at åbne vores sind for nye perspektiver og kulturer på," tilføjede Ólöf Ólafsdóttir, direktør for Demokratisk medborgerskab og deltagelse ved Europarådet.

Kommissionen er med til at organisere to specielle konferencer for at markere EDL: I dag vil 400 deltagere i Vilnius deltage i en debat om "Enhed i mangfoldighed - sprog for mobilitet, job og aktivt medborgerskab". Den vil fokusere på sprogens betydning for mobilitet og beskæftigelsesudsigter samt behovet for mere flersproget digitalt indhold og støtte til mindre underviste eller talte sprog. Arrangementet er organiseret med Institute for the Lithuanian Language, State Commission of the Lithuanian Language og Vilnius University. I morgen (27. september) er Kommissionen vært for en konference i Bruxelles med titlen 'Oversættelse og modersmål' med særlig fokus på italiensk og spansk.

Erasmus +, EU's nye uddannelses- og ungdomsprogram for 2014-2020, vil yde støtte til sprogindlæring på tværs af alle dets hovedlinjer. Det nye program, der forventes at have et budget på næsten 15 mia. Euro (+ 40% sammenlignet med eksisterende EU-mobilitetsordninger), vil give tilskud til mere end 4 millioner mennesker til at få international erfaring og færdigheder gennem studier, uddannelse eller frivilligt arbejde i udlandet. Online kurser vil blive tilbudt studerende, lærlinger og andre modtagere, der ønsker at styrke deres sprogkundskaber inden de rejser til udlandet. Aktioner for at øge samarbejdet om innovation og god praksis samt støtte til politisk reform vil også modtage sprogmidler.

reklame

Nationale agenturer, der er ansvarlige for drift af Erasmus + i medlemsstaterne, vil blive opfordret til at tildele det europæiske sprogmærke til innovative sprogprojekter.

Baggrund

Den europæiske sprogdag blev første gang arrangeret af Europarådet i 2001 som en del af det europæiske sprogår. Europa-Kommissionen og Det Europæiske Center for Moderne Sprog deltager aktivt i organiseringen af ​​sprogrelaterede begivenheder på og omkring dagen.

Formålet med den europæiske sprogdag er at øge opmærksomheden på de sprog, der bruges i Europa, fremme kulturel og sproglig mangfoldighed og tilskynde til livslang sprogindlæring. Tidligere i år underskrev Europarådet og Kommissionen en partnerskabsaftale for at styrke samarbejdet om at fremme ikt-værktøjer til sprogundervisning og -test og vurdering af sprogkompetencer.

I Den Europæiske Union er der officielle 24-sprog, omkring 60 regionale sprog og mindretalssprog og mere end 175 vandrende sprog. Der er mellem 6 000 og 7 000 sprog i verden, hvoraf de fleste tales i Asien og Afrika. Mindst halvdelen af ​​verdens befolkning er tosprogede eller flersprogede, dvs. de taler eller forstår to eller flere sprog.

How to say 'Jeg kan godt lide dig' på 24 officielle EU-sprog

Bulgarsk - Харесвам те

Kroatisk - Sviđaš mi se

Tjekkisk - Líbíš se mi

Dansk - Jeg kan godt lide dig

Hollandsk - Ik vind jou leuk

Engelsk - Jeg kan godt lide dig

Estisk - Sa meeldid bulle

Afslut - Tykkään sinusta

Fransk - Tu me plais

Tysk - Ich mag dich

Græsk - Μου αρέσεις

Ungarsk - Tetszel nekem

Irish - Er maith liom thú

Italiensk - Mi piaci

Letsk - Tu man patīc!

Litauisk - Tu mand patinki

Maltesisk - Togħġobni

Polsk - Podobasz mi się

Portugisisk - Gosto de ti

Rumænsk - Îmi placi

Slovakisk - Páčiš sa mi

Slovensk - Všeč si mi

Spansk - Me gustas

Svensk - Jag gillar dig

For mere information, klik her.

Økonomi

Udstedelse af grønne obligationer vil styrke euroens internationale rolle

Udgivet

on

Eurogruppens ministre drøftede euroens internationale rolle (15. februar) efter offentliggørelsen af ​​Europa-Kommissionens meddelelse af (19. januar), 'Det europæiske økonomiske og finansielle system: fremme styrke og modstandsdygtighed'.

Formand for Eurogruppen, Paschal Donohoe sagde: ”Målet er at reducere vores afhængighed af andre valutaer og styrke vores autonomi i forskellige situationer. Samtidig indebærer øget international brug af vores valuta også potentielle afvejninger, som vi fortsat vil overvåge. Under drøftelsen understregede ministrene potentialet ved udstedelse af grønne obligationer til at forbedre markenes anvendelse af euroen, samtidig med at de bidrog til at nå vores klimatransitionsmål. ”

Eurogruppen har drøftet spørgsmålet flere gange de seneste år siden Eurotopmødet i december 2018. Klaus Regling, administrerende direktør for den europæiske stabilitetsmekanisme, sagde, at overdreven tillid til dollaren indeholdt risici, hvilket gav Latinamerika og den asiatiske krise i 90'erne som eksempler. Han henviste også skråt til "nyere episoder", hvor dollarens dominans betød, at EU-virksomheder ikke kunne fortsætte med at arbejde med Iran i lyset af amerikanske sanktioner. Regling mener, at det internationale monetære system langsomt bevæger sig mod et multipolært system, hvor tre eller fire valutaer vil være vigtige, herunder dollar, euro og renminbi. 

reklame

Europakommissionær for økonomi, Paolo Gentiloni, var enig i, at euroens rolle kunne styrkes gennem udstedelse af grønne obligationer, der forbedrede markternes anvendelse af euroen, samtidig med at det bidrog til at nå vores klimamål for Next Generation EU-midler.

Ministrene var enige om, at der var behov for en bred indsats til støtte for euroens internationale rolle, som omfatter fremskridt inden for bl.a. Den Økonomiske og Monetære Union, bankunionen og kapitalmarkedsunionen for at sikre euroens internationale rolle.

reklame

Læs

EU

Europæisk menneskerettighedsdomstol støtter Tyskland over Kunduz-luftangrebssagen

Udgivet

on

By

En undersøgelse foretaget af Tyskland om et dødbringende luftangreb i 2009 nær den afghanske by Kunduz, der blev beordret af en tysk kommandør, overholdt dens forpligtelser med hensyn til livsret, fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag den 16. februar skriver .

Dommen fra den Strasbourg-baserede domstol afviser en klage fra den afghanske statsborger Abdul Hanan, der mistede to sønner i angrebet, om at Tyskland ikke opfyldte sin forpligtelse til effektivt at undersøge hændelsen.

I september 2009 kaldte den tyske chef for NATO-tropper i Kunduz en amerikansk kampfly til at slå to brændstofbiler nær byen, som NATO mente var blevet kapret af Talibans oprørere.

Den afghanske regering sagde på det tidspunkt, at 99 mennesker, herunder 30 civile, blev dræbt. Uafhængige rettighedsgrupper anslået mellem 60 og 70 civile blev dræbt.

reklame

Dødstallet chokerede tyskerne og tvang i sidste ende sin forsvarsminister til at træde tilbage på grund af beskyldninger om at dække over antallet af civile tab i opløbet til Tysklands valg i 2009.

Tysklands føderale anklagemyndighed havde fundet ud af, at kommandanten ikke påtog sig strafferetligt ansvar, hovedsageligt fordi han var overbevist om, da han beordrede luftangrebet, at der ikke var nogen civile til stede.

For at han kunne holdes ansvarlig i henhold til international lov, ville han skulle have fundet ud af, at han havde handlet med den hensigt at forårsage overdrevne civile tab.

reklame
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol overvejede effektiviteten af ​​Tysklands efterforskning, herunder om den fastslog en begrundelse for dødelig magtanvendelse. Det overvejede ikke lovligheden af ​​luftangreb.

Af 9,600 NATO-tropper i Afghanistan har Tyskland den næststørste kontingent bag USA.

En fredsaftale i 2020 mellem Taliban og Washington opfordrer udenlandske tropper til at trække sig tilbage den 1. maj, men den amerikanske præsident Joe Bidens administration gennemgår aftalen efter en forværring af sikkerhedssituationen i Afghanistan.

Tyskland forbereder sig på at udvide mandatet til sin militære mission i Afghanistan fra 31. marts til slutningen af ​​dette år med troppsniveauer på op til 1,300 ifølge et udkast til dokument set af Reuters.

Læs

EU

Digitalisering af EU-retssystemer: Kommissionen indleder offentlig høring om grænseoverskridende retligt samarbejde

Udgivet

on

Den 16. februar lancerede Europa-Kommissionen en offentlig høring om modernisering af EU's retssystemer. EU sigter mod at støtte medlemslandene i deres bestræbelser på at tilpasse deres retssystemer til den digitale tidsalder og forbedre dem EU grænseoverskridende retligt samarbejde. Justiskommissær Didier Reynders (billedet) sagde: “COVID-19-pandemien har yderligere understreget vigtigheden af ​​digitalisering, også inden for retfærdighed. Dommere og advokater har brug for digitale værktøjer for at kunne arbejde hurtigere og mere effektivt sammen.

Samtidig har borgere og virksomheder brug for onlineværktøjer til en lettere og mere gennemsigtig adgang til domstolene til en lavere pris. Kommissionen stræber efter at skubbe denne proces frem og støtte medlemslandene i deres bestræbelser, herunder med hensyn til at lette deres samarbejde i grænseoverskridende retslige procedurer ved hjælp af digitale kanaler. " I december 2020 vedtog Kommissionen en kommunikation skitserer de handlinger og initiativer, der skal fremme digitaliseringen af ​​retssystemer i hele EU.

Den offentlige høring vil samle synspunkter om digitaliseringen af ​​EU's grænseoverskridende civile, kommercielle og strafferetlige procedurer. Resultaterne af den offentlige høring, hvor en bred vifte af grupper og enkeltpersoner kan deltage, og som er tilgængelige her indtil den 8. maj 2021 vil indgå i et initiativ om digitalisering af grænseoverskridende retligt samarbejde, der forventes ved udgangen af ​​dette år, som annonceret i 2021 Kommissionens arbejdsprogram.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending