Følg os

Forsiden

Biograf Film Anmeldelse: før midnat (2013)

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

før-midnat-ethan-hawke-julie-delpy-11

Græsk tragedie

Af Tom Donley

Vi har set begyndelsen. Ser vi enden? 18 år efter vi så det første gang Jesse (Ethan Hawke) Celine (Julie Delpy) bliver forelsket, og ni år efter at de atter tændte deres længsel efter hinanden, får vi endnu et indblik i livet for disse ikke længere unge sjælevenner i Richard Linklater's seneste del i 'Before'-serien (Before Sunrise (1995) Før Sunset (2004)).

Ligesom i de to foregående historier er placeringen en nøgleperson i plottet. I Before Sunrise, søgte de efter mening gennem Wiens gader. I Før Sunset, diskuterede de to romantiske ideer, der involverede deres liv, deres kærlighed og hvad der kunne have været deres i Paris. Nu er de på familieferie et sted kendt for tragedie: Grækenland.

reklame

I sand lighed med en græsk tragedie spiller Jesse og Celine hovedpersonerne, hvis ultimative fald er de personlige karakteristika, som de ikke længere kan modstå. Deres individuelle egenskaber som eventyr, spontanitet og romantik er stadig en del af deres liv, men deres romantiske beslutninger har nu meget reelle konsekvenser.

I løbet af de seneste ni år har det unge par mistet tiden og evnen til at kommunikere. De har stadig romantiske, idealistiske tanker, men udtrykker dem ikke længere over for hinanden. Celine føler sig fanget som mor, mens Jesse stadig rejser, skriver og går i timevis. Celine kender sig selv alt for godt og har aldrig ønsket at tage til Grækenland i betragtning af landets historie med hjertesorg. Hun så denne kamp komme og ønskede ikke, at den skulle opstå. Hun vidste, at de igen ville få tid alene, men denne gang ville de to udveksle harme over deres nuværende livs vrede snarere end deres normale eksistentielle refleksion.

Forskellene mellem de to første film og den seneste er ganske tydelige. De første film omfattede meget lidt kommunikation med eksterne parter. For første gang involverer der nu et ensemble, hvor en betydelig del af filmen viser duoen diskutere deres ideer og drømme for andre. En anden kontrast er den rolle, teknologien spiller i deres daglige liv, og hvordan det at være konstant tilsluttet ikke har efterladt plads til spontanitet. Mobiltelefoner ringer, når de er i lidenskabens vold. Unge par er i stand til at Skype dagligt.

Den største forskel mellem de to første film og den seneste er, hvad du føler hele vejen igennem. I alle tre spekulerer du på, om de vil finde sammen til sidst. I de to første spekulerer vi på, om virkeligheden vil tillade et kærlighedsramt par, der udforsker byer, ideer og hinanden, at blive sammen. I denne film spekulerer vi på, om kærligheden vil trodse den virkelighed, der er blevet til planlægning, chaufførkørsel og hvidvaskning. Sent i filmen er de to begrænset til et lillebitte hotelværelse alene. De to tilbringer tiden med at afsløre, stille sig og angribe hinanden. Det er en kamp uden våben, men det skærer stadig i din sjæl.

De har individuelt indset deres fald – Celine vidste, at hun ikke ville blive en god mor; Jesse ville aldrig blive voksen - alligevel er vi skånet for en bekræftelse af, at deres kærlighed og historie kan overvinde deres undergang. Som i de to første står vi tilbage uden svar. Afhængigt af hvor rosefarvede dine briller er vil afgøre, om Jesse og Celine ordner alt.

Min første reaktion efter filmen var, hvor negativt Celine blev portrætteret gang på gang under deres verbale spyt. Men efter yderligere overvejelse føler jeg, at Celine burde have lov til at være så fjendtlig overfor sin nuværende situation. Hun er ikke længere i stand til at klare sit rutinemæssige liv. Den mest dampende, mest spændende del af hendes liv bliver for evigt mindes i Jesses forfatterskab og bliver mindet om det, hver gang en fan strømmer til Jesse på gaden. Det får hende til at føle, at hun ikke har nogen fremtid - intet formål.

Alt i alt, Før midnat forbliver tro mod sit materiale. Vi har nu bekræftet, at deres tidligere lidenskab for livet og hinanden var så ren. I Før midnat, ser publikum, at deres forhold er dødeligt. Om deres kærlighed og hengivenhed for hinanden skubber dem mod deres næste eventyr i livet, er en anden historie, forhåbentlig en historie, der bliver fortalt om yderligere ni år.

109 min.


For at se traileren, klik her.

For flere kvalitet filmanmeldelser, gå til Picturenose.com

newlogo

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending