Følg os

Kasakhstan

EBRD støtter inkluderende lån i Kasakhstan

DEL:

Udgivet

on

Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling (EBRD) støtter inklusiv långivning i Kasakhstan ved at give nye midler til landets førende mikrofinansiør, KMF. KMF har været EBRD-kunde i næsten to årtier, og den finansielle pakke på op til 25 millioner USD (23.2 millioner EUR) vil blive udbetalt i lokal valuta, den kasakhiske tenge (KZT) eller i amerikanske dollars, hvilket giver virksomheder, der ledes eller ejes af kvindelige iværksættere eller unge individer adgang til hårdt tiltrængte midler uden eksponering for valutarelaterede risici.

Det vil bestå af et lån på op til 15 mio. USD (9.3 mio. EUR) under EBRD's Women in Business-program (WiB) for Centralasien, som støttes af Initiativ til finansiering af kvindelige iværksættere. KMF vil også nyde godt af teknisk bistand under WiB, som vil bidrage til at fremme kvinders iværksætteri og erhvervsaktivitet. Dets kunder, kvindeledede små og mellemstore virksomheder, vil også modtage adgang til teknisk rådgivning gennem bankens Program med råd til små virksomheder.

Det andet segment af pakken er et lån på op til 10 mio. USD (9.3 mio. EUR) under EBRD's Youth in Business-program i Centralasien, som er rettet mod mikro-, små og mellemstore virksomheder ledet eller ejet af unge individer under alder på 35. Støtteberettigede låntagere vil nyde godt af tilskud og medfinansiering på gunstige vilkår, der er designet til at stimulere inkluderende långivning og ungdomsiværksætteri.

Med mere end 10.3 milliarder euro investeret i landet til dato gennem 322 projekter er Kasakhstan EBRD's største og længstvarende bankvirksomhed i Centralasien, hvor banken forudser robust vækst frem til 2025. Kasakhstans økonomi vil vokse med 5.5 pct. 2025 på trods af en midlertidig afmatning i 2024.

Ifølge de seneste Regionale økonomiske udsigter (REP) rapport, forventes de centralasiatiske økonomier samlet set at se væksten aftage til 5.4 procent i 2024. Der forventes dog et opsving til 5.9 procent i 2025.

Rapporten bemærker, at mellemhandel med Rusland, som havde været en væsentlig vækstbidragyder for mange centralasiatiske økonomier i 2023, nu har nået et plateau. Alvorlige oversvømmelser og ekstremt koldt vejr, der ramte Kasakhstan og Mongoliet, vil påvirke deres vækst negativt på kort sigt, men regionens udsigter for både 2024 og 2025 er fortsat meget positive.

reklame

I løbet af de sidste to år har regionen oplevet en betydelig stigning i offentligt og privat finansierede investeringer i transport, logistik og eksportorienteret produktionskapacitet. Robust vækst i lønninger og realindkomster, kombineret med en stigning i internationale ankomster og turisme, gav næring til et forbrugsboom, yderligere understøttet af teknologiske fremskridt inden for forbrugerudlån.

Intraregional handel, investeringer og turisme fortsatte med at stige, bistået af meget forbedret regionalt samarbejde om fælles udfordringer lige fra vand- og energimangel til transport- og grænseforvaltningsflaskehalse. Inflationen faldt til etcifrede niveauer i alle lande i overensstemmelse med bredere globale tendenser, hvilket gjorde det muligt for centralbanker i de fleste centralasiatiske stater at omprioritere vækst og begynde at blødgøre deres pengepolitiske holdninger.

EBRD forventer, at regionens offentlige politiske dagsordener i 2024-25 vil blive domineret af behovet for akutte forbedringer af infrastruktur og offentlig forvaltningspraksis, implementering af politisk følsomme takstreformer og bestræbelser på at nå frem til en bred regional aftale om brugen af ​​delte ressourcer, som transport, vand og energi.

I 2023 ekspanderede regionens største økonomi, Kasakhstan, primært på grund af forbrugernes efterspørgsel og offentlige udgifter (delvist finansieret af forhøjede overførsler fra den nationale fond). Detail- og engroshandel var de vigtigste vækstdrivere, understøttet af stigende lønninger og forbrugslån. Mens olieeksportindtægterne faldt på grund af lavere priser, gav eksporten til de eurasiske økonomiske unionslande et løft for ikke-olieaktiviteter, hvilket førte til stigninger i produktionen og anlægsinvesteringer. Denne tendens fortsatte i første kvartal af 2024, da BNP-væksten blev understøttet af en ekspansion i ikke-oliesektorer, såsom byggeri, kommunikation, transport og lager.

Ifølge REP-rapporten vedrører nedadrettede risici for udsigterne alvorlige oversvømmelser, der rammer landet i slutningen af ​​marts og april 2024. Mens forhøjede offentlige udgifter forventes at afbøde deres indvirkning på den samlede efterspørgsel, er oversvømmelsernes fulde virkning endnu ikke vurderet . EBRD forudser, at Kasakhstans BNP vil vokse med 4.5 procent i 2024. I 2025 vil den økonomiske vækst sandsynligvis accelerere til 5.5 procent på grund af højere olieproduktion, et opsving i landbruget og potentielle privatiseringer.

EBRD's REP forudser, at igangværende takstreformer vil bidrage til at reducere energisubsidierne og reducere de offentlige udgifter med anslået 1.5 procentpoint af BNP. Økonomien forventes at vokse med 6.5 procent i 2024 og 6.0 procent i 2025 med stærke bidrag fra anlægsinvesteringer og nettoeksport. Privatisering og markedsorienterede reformer kan styrke udsigterne ved at tiltrække udenlandske direkte investeringer. På den negative side vil væksten sandsynligvis blive begrænset af kronisk energi- og vandunderskud.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending