Følg os

Kasakhstan

Biden satsede på Tokayev

DEL:

Udgivet

on

Kasakhisk præsident, Kasym-Jomart Tokayev, takkede den amerikanske præsident Joe Biden for at have inviteret ham til det første topmøde for centralasiatiske og amerikanske ledere under et møde i Astana med Gary Peters, formand for det amerikanske senats udvalg for indenrigssikkerhed og regeringsanliggender.

Topmødet for centralasiatiske og amerikanske ledere afholdes i C5+1-formatet på gulvet i FN's Generalforsamling i september i år.

Interessant nok blev dette forslag fremsat på tidspunktet for BRICS-topmødet, hvor nye medlemmer blev optaget i organisationen, og Tokayev tilbød sine ideer om udvikling af samarbejde om sikkerhed og klimaændringer.

Det er klart, at BRICS' styrkende rolle er af stor bekymring for USA og det kollektive Vesten, som favoriserer udviklingen af ​​bilaterale forbindelser, herunder med partnere på vej mod demokratiske reformer.

Blandt de stater, der har taget et spring i denne retning, er Kasakhstan under ledelse af Kasym-Jomart Tokayev.

Ved begyndelsen af ​​Kasakhstans uafhængighed i 1992 blev Tokayev udnævnt til viceudenrigsminister, og i 1994 rejste han sig til at blive landets udenrigspolitiske chef.

I marts 1999 blev Kassym-Jomart Tokayev vicepremierminister i Kasakhstan, og i oktober samme år blev han premierminister. I 2002 vendte han tilbage til diplomatiet som udenrigsminister, og i januar 2007 blev han formand for parlamentets senat.

reklame

Tokayev var almindeligt kendt i udlandet takket være sit arbejde som diplomat. Og det afspejles for eksempel i, at han i 2011 blev vicegeneralsekretær i FN - generaldirektør for FN-kontoret i Genève, samt personlig repræsentant for FN's generalsekretær ved konferencen om nedrustning. Ingen kasakhstaner har nogensinde formået at nå så store højder på internationalt niveau før.

Efter to års arbejde i FN-strukturen vendte han tilbage til Kasakhstan, hvor han igen havde posten som formand for parlamentets senat i 2013. Han arbejdede i denne stilling indtil marts 2019, hvor han efter Nursultan Nazarbayevs tilbagetræden, han blev den nye præsident for Republikken Kasakhstan i fuld overensstemmelse med Kasakhstans forfatning. Han vandt derefter de tidlige præsidentvalg i 2019 og 2022.

Det er vigtigt at kende Kasym-Jomart Tokayevs biografi for at forstå, at hans lange arbejde som international diplomat og hans arbejde i høje lederstillinger i Kasakhstan gav ham en forståelse af, hvad der skal ændres i landet for at gøre livet for borgerne bedre og staten selv stærkere. Siden han blev præsident, har han helliget sig sit arbejde og fejrer efter eget udsagn ikke engang sin fødselsdag. I 2023 tilbringer han det i Kina til samtaler med lederen af ​​det himmelske imperium, Xi Jinping.

Mere magt til folket

På nuværende tidspunkt har den kasakhiske præsident Kasym-Jomart Tokayev allerede indført flere vigtige reformer, der har reduceret hans beføjelser og samtidig styrket parlamentets og civilsamfundets position.

For eksempel øgede det embedsperioden for statsoverhovedet i Kasakhstan til syv år, men Tokayev selv og kommende præsidenter kan ikke stille op til en anden periode. Under udøvelsen af ​​sine beføjelser har Kasakhstans præsident ikke lov til at tilhøre politiske partier, forbliver en politisk styrke med lige stor afstand.

Nære slægtninge til præsidenten kan ikke besidde stillinger som politiske embedsmænd og ledere af statsejede virksomheder. Tokayev udelukkede også fra lovene alle normer om den første præsident Nursultan Nazarbayevs beføjelser og status. Dette udelukkede reelt sidstnævnte fra politiske processer i landet.

Samtidig blev parlamentet styrket. Nu giver Senatet, parlamentets overhus, sit samtykke til udnævnelsen af ​​formanden for forfatningsdomstolen og det øverste retsråd. Der var også en tilbagevenden til et blandet - proportional-majoritært - system for dannelse af Majilis, dvs. parlamentets underhus. Nu er en tredjedel af Majilis-deputeredene valgt i enkeltmandskredse fra regionerne, dvs. at repræsentationen af ​​regionerne i det lovgivende organ er blevet genoprettet.

Valget af akimer udvides - fra 2023 vil der blive afholdt direkte valg af akimer af distrikter og byer af regional betydning i pilotform. Landsbyernes akimer er allerede direkte valgt. Takket være dette er borgerne mere involveret i den offentlige forvaltning, og akimerne (borgmestrene) er selv mest interesserede i at arbejde til gavn for de lokale beboere.

Det er også vigtigt at bemærke liberaliseringen af ​​lovene om stævner og fredelige forsamlinger. Mens det tidligere var nødvendigt at indhente tilladelser fra lokale akimats (borgmesterkontorer), da Tokayev kom til magten, blev der indført en underretningsprocedure. Det vil sige, at nu skal aktivister blot underrette myndighederne om, hvor og hvornår deres stævne vil finde sted. Og selve meddelelserne er kun nødvendige for at sikre sikkerheden, ikke for at kontrollere eller sprede de indsamlede.

Tokayev forbød også endelig dødsstraf som en straf i Kasakhstan, hvilket bragte landets love i overensstemmelse med internationale standarder. Denne form for straf er allerede blevet udelukket fra straffeloven og alle love, hvor henrettelse blev nævnt.

Og alt dette - reduktionen af ​​præsidentens beføjelser, styrkelsen af ​​civilsamfundet og ytrings- og forsamlingsfriheden - sker i hjertet af Centralasien, hvor historisk position som "stærk" regering har været stærk. I en region, hvor ledere har regeret i årtier, har Tokayev sat sig for at bygge en demokratisk stat, hvor nationens interesser er i højsædet, og der ikke er plads til magtmonopol eller noget andet.

På grund af det faktum, at Kasakhstan bevæger sig mod et demokratisk samfund, og Tokayev har taget seriøse skridt for at flytte landet til et nyt niveau, har Kasakhstan alle muligheder for at blive førende med hensyn til udvikling på kontinentet og skabe en ægte ø af stabilitet i den nuværende geopolitik.

På baggrund af sådanne ændringer ligner den amerikanske præsident Joe Bidens invitation til dialog et logisk skridt og kan tjene Kasakhstans nationale interesser.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending