Følg os

Kasakhstan

Styrkelse af folket: MEP'er hører om forfatningsændringer i Kasakhstan og Mongoliet

DEL:

Udgivet

on

To af Asiens største lande, Kasakhstan og Mongoliet, er for nylig gået i gang med store forfatningsreformer. Et fælles arrangement i Europa-Parlamentet gav MEP'erne chancen for at høre, hvordan begge lande styrker befolkningens stemme i deres politiske processer, skriver politisk redaktør Nick Powell.

"Forfatningsreformen kan være svær, den kan være langsom", bemærkede Den Europæiske Unions særlige repræsentant for menneskerettigheder, Eamon Gilmore, og reflekterede over menneskerettighedsreformerne, der kun kom langsomt og efter en lang kamp i hans hjemland, Irland. Han var en af ​​hovedtalerne ved en rundbordssamtale i Europa-Parlamentet, der diskuterede, hvordan forandringstempoet i både Kasakhstan og Mongoliet er accelereret.

Kasakhstans ambassadør, Margulan Baimukhan, beskrev, hvordan "en systematisk transformation af det politiske system er blevet gennemført, hvilket har skabt en ny, mere demokratisk regeringsmodel". De ændringer, der har fundet sted på lidt mere end et år, har styrket parlamentets underhus, Mazhilis, samt begrænset præsidenten til en enkelt syvårig periode. Der har også været vigtige reformer af lokalforvaltningen.

Disse ændringer har allerede vakt international opmærksomhed, da de blev godkendt ved en folkeafstemning og ved flerpartivalg. Ambassadøren understregede vigtigheden af ​​Kasakhstans "stærke dialog med Europa-Parlamentet, som er afgørende for os med hensyn til udveksling af bedste lovgivningspraksis". Round Table gav MEP'erne mulighed for at lære mere om et andet vigtigt aspekt af reformerne, nemlig oprettelsen af ​​en forfatningsdomstol.

Dets formand, Elvira Azimova, var rejst til Bruxelles for at forklare hendes domstols rolle. "Den nyoprettede forfatningsdomstol er den vigtigste institution i landet... hovedfundamentet for menneskerettighedsbeskyttelsessystemet", hævdede hun. Det er et organ, der er forvandlet fra det tidligere forfatningsråd, og "dets udvidede jurisdiktion … betegner den humanistiske og menneskerettighedsfokuserede tilgang til forfatningsreformen i Kasakhstan".

Borgerne vil kunne bede den om at afgøre, om lovgivningsmæssige retsakter, der direkte påvirker de rettigheder og friheder, der er nedfældet i forfatningen, er forfatningsmæssigt gyldige. Især har menneskerettighedskommissæren, som nu nyder forfatningsmæssige garantier og immuniteter, ret til at appellere til forfatningsdomstolen.

For Mongoliets tilfælde er en vigtig reform at øge størrelsen af ​​parlamentet, der med blot 76 medlemmer er et af de mindste i verden. Round Table behandlede et papir fra et af disse medlemmer, Tserenjamts Munkhtsetseg, som leder det mongolsk-europæiske interparlamentariske møde.

reklame

Hun argumenterede for, at flere medlemmer ville øge parlamentets evne til effektivt at granske lovgivning og politik, men også mindske mængden af ​​magt, som hvert enkelt medlem besidder. Hun så en stigning til 152 medlemmer som en tilskyndelse til udviklingen af ​​politiske partier, der tilbyder forskellige muligheder for vælgerne.

Eamon Gilmore understregede, at respekten for menneskerettighederne er baseret på europæisk udenrigspolitik. Han så ansvarlige og gennemsigtige institutioner som en hjørnesten i en forfatning, der respekterede disse rettigheder. "Vi holder hinanden ansvarlige for disse værdier," sagde han.

Włodzimierz Cimoszewicz, MEP, bød velkommen til de to landes repræsentanter i Europa-Parlamentet og beskrev Kasakhstan og Mongoliet som begge "kontinuerligt at forbedre deres forfatninger, demokratiske standarder og demokratiske friheder". Salvatore De Meo MEP, som er formand for parlamentets udvalg for konstitutionelle anliggender, sagde, at Kasakhstan er en meget vigtig partner for EU. "Vi har taget forholdet til næste niveau."

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending