Følg os

Kasakhstan

Det regerende partis store sejr ved valget i Kasakhstan bekræftet

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

En jordskredssejr for Amanat-partiet er blevet bekræftet af Kasakhstans centrale valgkommission. Fem andre partier vil også være repræsenteret i landets underhus i parlamentet, Mazhilis, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Det var et resultat, der ikke blot bekræfter exit-målingerne, men præsident Kassym-Jomart Tokayevs beslutning om at foreslå større beføjelser til det nye parlament (godkendt i en folkeafstemning) og derefter udskrive tidlige valg. Sejrherren, med 54% af stemmerne, er Amanat (Commitment) Party, som han førte i spidsen, selvom den nye forfatning placerer præsidenten over partipolitik.

Andenpladsen, med 11 %, er indtaget af det socialdemokratiske Auyl People's Democratic Party, hvilket tyder på, at den politiske debat i det nye parlament vil handle mere om reformtempoet snarere end dets retning. Det nystiftede Respublica-parti, som går stærkt ind for økonomiske og sociale reformer, blev nummer tre med næsten 9 % af stemmerne.

Aq jol Demokratiske Parti, Folkepartiet og det Nationale Socialdemokratiske Parti nåede også alle tærsklen på 5 % for at opnå repræsentation i Mazhilis. Det grønne parti, Baytaq, formåede ikke at komme over stregen med godt 2 % opbakning. På trods af liberaliseringen af ​​reglerne om politisk kampagne og partidannelse var valgdeltagelsen lidt over 54%, faldende til 26% i den største by, Almaty.

Som reaktion på resultaterne erklærede talsmanden for EU's eksterne aktionstjeneste EU's fulde støtte til implementeringen af ​​igangværende ændringer i Kasakhstan. EU understregede vigtigheden af ​​yderligere politiske og socioøkonomiske reformer og tilføjede, at opbygning af modstandsdygtige demokratiske institutioner og et stærkt civilsamfund er nøgletrin til et mere inkluderende og demokratisk Kasakhstan.

Der var 793 observatører fra 12 internationale organisationer og 41 lande. "Den øgede konkurrence, især med selvnominerede kandidater, er en væsentlig udvikling", udtalte observatører fra OSCE's Parlamentariske Forsamling.

Det portugisiske parlamentsmedlem Pedro Roque Oliveira sagde, at "Kasakhstan, et land, der opretholder de afgørende træk ved et demokrati, såsom retsstaten, stærk opposition og repræsentativ regering, kan tjene som et eksempel for regionen". Valget var den sidste offentlige afstemning i den politiske fornyelsescyklus, som begyndte med en folkeafstemning og et præsidentvalg sidste år og derefter et Senatvalg tidligere i år.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending