Følg os

Kasakhstan

Kasakhstan arbejder på tilbagebetaling af ulovligt tilbagetrukne midler

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

For ikke så længe siden tilbød ledelsen i Kasakhstan folket et nyt koncept kaldet "New Kasakhstan".

Hovedforskellen mellem det "Nye Kasakhstan" og det "Gamle" er i en åben dialog med samfundet, øget gennemsigtighed i den offentlige forvaltning og sikring af social retfærdighed, herunder gennem en ærlig omfordeling af landets rigdom til fordel for befolkningen.

I det "gamle" Kasakhstan var der ærlig talt problemer med dette.

I 2019, ifølge officielle oplysninger, kontrollerede kun 162 mennesker fuldt ud halvdelen af ​​rigdommen i dette centralasiatiske land. Det meste af denne rigdom på det tidspunkt var placeret offshore i Genève, London, New York, Paris og andre globale finansielle centre.

Kasakhstans præsident Kassym-Jomart Tokayev pålagde regeringen at udvikle en plan for tilbagelevering af disse aktiver så hurtigt som muligt.

På det tidspunkt nåede mængden af ​​kapital, der blev trukket tilbage fra Kasakhstan, op på 160 milliarder dollars ifølge forskellige skøn, herunder ifølge den internationale menneskerettighedsorganisation "Tax justice network".

Ja, så meget blev ulovligt taget ud af landet over 25 år.

reklame

For at inddrive disse penge samlede Kasakhstan omgående en særlig kommission om tilbagevenden af ​​kapital fra udlandet og styrkelse af foranstaltninger til at modvirke udstrømningen af ​​midler fra landet. Dets repræsentanter begyndte straks aktivt at arbejde på det.

På kun 6 måneder af 2022 blev der ifølge officielle data returneret omkring 1.5 milliarder dollars til Kasakhstan. Også 398 tusind hektar jord til en værdi af over 15 millioner dollars blev returneret, samt mere end 600 acres jernbanespor, hvilket gjorde det muligt at reducere taksterne.

Generelt planlægger Kasakhstan at bruge de returnerede aktiver til at finansiere projekter, der har til formål at forbedre befolkningens velfærd. Nu er der en aktiv diskussion i samfundet om, hvordan og hvor man skal bruge disse penge.

I mellemtiden er kommissionen for returnering af ulovligt tilbagetrukne midler lige nu i epicentret af en international konfrontation om et andet vigtigt aktiv - ressourcerne fra den kasakhiske andenrangsbank "Jusan", som dens aktionærer og tidligere ledelse forsøger at trække tilbage til. udenlandske jurisdiktioner.

Det paradoksale er, at denne bank stadig eksisterer kun takket være statsstøtte i form af millioner af dollars ejet af kasakhstanske skatteydere.

Da de er klar over, at bankerot kan forårsage sociale spændinger, har de kasakhiske myndigheder i de seneste år med jævne mellemrum ydet støtte til svage finansielle institutioner, herunder "Jusan"-banken.

Siden 2017 er der blevet brugt mere end 11.5 milliarder dollar på at støtte andenrangsbanker i Kasakhstan. Af disse blev mere end 3 milliarder dollar modtaget af "Jusan". Af disse grunde argumenterer tilsyneladende myndighederne i Kasakhstan meget rimeligt for disse ressourcer.

Historien om denne bank er kun en episode af en stor kampagne for tilbagebetaling af midler, som myndighederne i Kasakhstan har til hensigt at forfølge yderligere. Korruption og social uretfærdighed har længe undermineret det demokratiske grundlag i Kasakhstan, ødelagt offentlighedens tillid til institutioner, skabt ulige vilkår for at drive forretning og ført til økonomiske problemer.

Som de kasakhiske myndigheder med rette forventer, vil tilbageleveringen af ​​ulovligt tilbagetrukne midler og kampen mod korruption på alle niveauer give landet mulighed for at forbedre sit internationale image, tiltrække nye udenlandske investeringer og øge den økonomiske stabilitet.

Alt dette er naturlige konsekvenser af sådanne transformationer. Men her er det vigtigt at forstå, at denne historie i sidste ende ikke kun handler og ikke engang så meget om penge.

Præsident K.Tokayevs kamp for tilbageleveringen af ​​landets stjålne rigdomme er en manifestation af modig politisk vilje og et seriøst signal, eksternt og internt. Landet viser sine internationale partnere, at det virkelig er engageret i kampen mod korruption, åbenhed og gennemsigtighed. Inden for landet gør Kasakhstans præsident det klart for staten og erhvervseliten, at han sætter ideerne om social retfærdighed for befolkningen over alle personlige interesser.

For Kasakhstan er et sådant paradigme for offentlig administration et yderst usædvanligt fænomen. Det blev ikke accepteret på den måde. 

Kasakhstan viser et interessant og modigt eksempel, det grundlag, hvorpå en virkelig ny og velstående stat kan bygges.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending