Følg os

Kasakhstan

EU og Kasakhstan sigter mod at skabe "stadig tættere" forbindelser

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

EU og Kasakhstan er blevet enige om at intensivere samarbejdet i et forsøg på at skabe "stadig tættere" forbindelser, skriver Martin Banks.

Løftet kom efter et møde i Luxembourg mandag (20. juni) i Samarbejdsrådet, det organ, der fører tilsyn med forbindelserne mellem EU og Kazakhstan.

Samarbejdsrådet, den 19., der afholdes, gennemgik de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen af ​​EU-Kasakhstans udvidede partnerskabs- og samarbejdsaftale (EPCA), som trådte i kraft den 1. marts 2020.

Under formandskab af den franske udenrigsminister Catherine Colonna og vicepremierminister og udenrigsminister i Kasakhstan, Mukhtar Tileuberdi, drøftede rådet situationen mellem de to sider og de næste skridt i den udvidede partnerskabs- og samarbejdsaftale mellem EU og Kasakhstan.

Politiske, økonomiske og handelsmæssige anliggender (herunder interne reformer, retsstatsprincippet og menneskerettigheder, regional handel) og samarbejde stod alle i centrum, mens de to delegationer også berørte regional og international udvikling og samarbejde, herunder sikkerhed.

Efter mødet blev der udsendt en fælles erklæring, hvori det stod, at begge parter bekræftede den "gensidige forpligtelse" til at "yderligere styrke" de bilaterale forbindelser og gennemgik fremskridt i implementeringen af ​​EPCA.

Bilateralt samarbejde mellem Kasakhstan og Den Europæiske Union, sagde det, er "skridt støt frem og er blevet endnu mere relevant" i lyset af den nuværende geopolitiske kontekst gennem kontakter på højt niveau og fortsatte udvekslinger på forskellige niveauer.

reklame

EU sagde, at det havde formidlet et "stærkt budskab" om engagement i de bilaterale forbindelser og den demonstrerede vilje til at "åbne nye samarbejdsveje" inden for rammerne af EPCA, for eksempel om kritiske råstoffer.

Den nuværende geopolitiske kontekst, sagde erklæringen, har "fremhævet behovet" for nye alternative ruter, der forbinder Asien og Europa, og forbindelse er blevet et område af strategisk betydning, hvor der er en gensidig interesse for yderligere samarbejde.

Med hensyn til handel sagde EU-delegationen, at den "bifalder" det avancerede niveau af økonomiske forbindelser, der er udviklet mellem de to sider.

EU er Kasakhstans første handelspartner og første udenlandske investor, og Kasakhstan er fortsat EU's vigtigste handelspartner i Centralasien.

I 2021 nåede handelsbalancen €12 mia. til fordel for Kasakhstan.

EU-talsmanden tilføjede, at den glædede sig over det vellykkede samarbejde inden for rammerne af EU-Kasakhstan-højniveau-virksomhedsplatformen, der blev lanceret i 2019, og især den "konstruktive ånd", som Kasakhstan udviste ved at imødegå de bekymringer, som EU-investorer deler.

Platformen anerkender EU's betydning i Kasakhstans udenrigshandel og åbner muligheder for at udforske nye samarbejdsveje.

Mødet gav også mulighed for "forstærket politisk dialog og behandlede spørgsmål om god regeringsførelse, fremme og beskyttelse af menneskerettigheder og engagement med civilsamfundet."

EU bemærkede dog, at det "delte sine bekymringer" vedrørende de voldsomme uroligheder i januar i hele landet - foranlediget af stigende brændstofpriser - og fremhævede vigtigheden af ​​en "fuldstændig og uafhængig undersøgelse", som ville blive delt med det internationale samfund, bl.a. om menneskerettighedskrænkelser.

Bruxelles er glad for at se den politiske reformvej, som Kasakhstan er gået ind på, især den forfatningsmæssige folkeafstemning, der fandt sted den 5. juni.

"Med denne folkeafstemning støttede befolkningen i Kasakhstan vigtige forfatningsændringer med det formål at styrke landets demokrati," sagde en kilde.

EU hilste ligeledes Kasakhstans grønne dagsorden og dets "forpligtelse" til en grøn omstilling og Kasakhstans løfte om at nå CO2060-neutralitet velkommen inden XNUMX velkommen. Kilden sagde, at den så frem til at se målet afspejlet i den reviderede NDC. EU tilbød sin ekspertise og støtte til at modernisere Kasakhstans energisystem ved at udnytte dets sol- og vindpotentiale.

Erklæringen afsluttede med at sige, at den anerkendte Kasakhstan som en "indflydelsesrig" regional aktør og dets konstruktive rolle i det regionale samarbejde. Regional sikkerhed blev også diskuteret, herunder situationen i Afghanistan, grænseforvaltning og terrorbekæmpelse.

Mødet er en god mulighed for at gøre status over, hvor tingene står mellem Kasakhstan og EU.

På trods af at det er det største land uden land i verden, er Kasakhstan i de senere år blevet mere "globalt" i sit syn.

Det havde formandskabet for OSCE i 2010 og var et ikke-permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd (i 2017-2018). Kasakhstan er også blevet valgt til medlem af FN's Menneskerettighedsråd (for 2022-2024).

Med hensyn til forholdet til Bruxelles øgede Kasakhstan sin omsætning med EU med 15 % i løbet af 2021 på trods af sundhedspandemien. På trods af sundhedskrisen udgjorde EU's udenlandske direkte investeringer i Kasakhstan i 2020 omkring 8 milliarder dollars, lige under 2019, og handelsvolumen nåede 20 milliarder euro.

Det anslås, at 27,000 virksomheder fra EU-medlemslande har langsigtede økonomiske operationer med det kasakhstanske marked, mens omkring 3,700 kasakhstanske virksomheder har lignende aktiviteter med EU.

En kilde ved Kazaks ambassade i Bruxelles sagde, at dette viser "at dynamikken i vores relationer er stærk."

En vigtig drivkraft, sagde han, har været EPCA, den udvidede partnerskabs- og samarbejdsaftale, som trådte i kraft den 1. marts 2020 og dækker ikke mindre end 29 samarbejdsområder.

Kasakhstans klimaambitioner ligner EU og dets Green Deal. Præsident Tokayevs løfte om, at Kasakhstan skal blive klimaneutralt i 2060. Kasakhstan producerer omkring 60 % af regionens bruttonationalprodukt kan være en "indgangsport for EU" for alle mulige projekter.

Kasakhstans reformproces, som annonceret af præsident Tokayev under hans statstale den 16. marts, omfatter vidtrækkende reformer i det politiske system og nye økonomiske tiltag.

De er blevet bifaldet af blandt andre Kasakhstans kommissær for menneskerettigheder, Elvira Azimova.

Som andre var hun chokeret over de gadeprotester, der fandt sted i begyndelsen af ​​året, og som førte til over 200 menneskers død.

Mens disse var, siger hun, "tragiske begivenheder", håber hun, at de "gav håb til borgere, der støtter forandring."

En nylig diskussion i Bruxelles fokuserede på nogle af disse ændringer af landets forfatning.

Arrangementet, om "Kasakhstans folkeafstemning om forfatningsændringer – fremtiden for forbindelserne mellem Kasakhstan og EU", hørte, at den 5. juni afgav befolkningen i Kasakhstan deres stemme ved den nationale folkeafstemning om forfatningsændringer. Dette var et første skridt i gennemførelsen af ​​de politiske reformer, der blev annonceret i præsidentens tilstand i marts.

Med en valgdeltagelse på 68.44 %, hvoraf 77.18 % stemte for forfatningsændringerne, har folkeafstemningen givet præsident Tokayev et mandat til at fremme yderligere politiske reformer i Kasakhstan, fortalte begivenheden, arrangeret af EIAS.

Folkeafstemningen indfører ændringer til 31 artikler og tilføjer to nye, samtidig med at der foreslås ændringer til en tredjedel af forfatningen generelt.

Ved at give forfatningen en "ny dimension" sigter de foreslåede reformer på at skabe en juridisk ramme for en yderligere overgang til en præsidentiel republik, omfordeling af en række eksisterende beføjelser, ud over at styrke Parlamentets rolle og status; øge borgernes deltagelse i landets regeringsførelse; og styrkelse af mekanismerne til beskyttelse af borgernes rettigheder.

Kasakhstan ses også for at have en vital og udviklende rolle i nutidig geopolitik. 

Siden den russiske invasion af Ukraine begyndte for over fire måneder siden, har Kasakhstan overrasket verden med sin hurtige genopståen efter den tragiske januar 2022-uroligheder, nye vidtrækkende reformer og sin uafhængige udenrigspolitik.

 Kasakhstan tillod imidlertid ikke den russisk-dominerede Commonwealth Security Treaty Organisation's indgriben i januar-tragedien at påvirke dens beslutningsprocesser, og har besluttet at fastholde sin multi-vektor udenrigspolitik og orientering mod markedsreformer og social retfærdighed. Disse tiltag har testamenteret Vesten en uvurderlig strategisk mulighed.

Dernæst er ministermødet mellem EU og Centralasien i efteråret, som EU-kilden sagde, at den ser frem til.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending