Følg os

Tobak

At udelade videnskab og innovation fra nikotinregulering fastholder rygning, advarer Global Forum on Nicotine

DEL:

Udgivet

on

Af Nick Powell

"Hvad nu hvis vi fandt et parallelt univers, hvor folk fik deres nikotin på ikke-forbrændingsmåder, men de fik deres koffein ved at ryge teblade? Hvis nogen ville lære folk at brygge te i stedet, ville du så sige 'åh min Gud, tænk på børnene? Hvad hvis et barn er tiltrukket af at drikke te? Hvad hvis en, der ville have holdt helt op med at ryge teblade, begynder at drikke te? Hvad hvis der var smag til disse teer, og folk fandt den te mere acceptabel? De drikker måske endda mere!' Vi ville grine af den slags, og vi burde grine af de mennesker, der nu argumenterer om nikotin«.

Det slående argument er et eksempel på den originale tankegang og vilje til at udfordre konventionen, der karakteriserede 2024 Global Forum on Nicotine, afholdt i Warszawa. Det kom fra professor David Sweanor, formanden for det rådgivende udvalg for Center for Public Health Law, Policy and Ethics ved University of Ottawa i Canada. Han har været aktivt involveret i tobaks- og sundhedspolitiske spørgsmål siden begyndelsen af ​​1980'erne.

Han er en af ​​de mange sundheds- og juridiske fagfolk og andre eksperter, der deltog i debatterne og diskussionerne om, hvordan cigaretrygningens svøbe kunne udryddes, hvis blot politikere og tilsynsmyndigheder var parate til at lytte til videnskaben - og lytte til voksne, der ønsker at stoppe med at tage de forfærdelige sundhedsrisici, der er forbundet med at ryge tobak.

Deltagerne i forummet følte, at de alt for ofte blev efterladt med en følelse af, at det er de fleste af EU's medlemslande, såvel som andre lande rundt om i verden, der er gået ind i et parallelt univers. Skadebegrænsende produkter, der er udviklet til at hjælpe rygere med at få deres nikotin på meget sikrere måder, er forbudt, beskattet eller begrænset, hvilket efterlader cigaretter som det ene produkt, der altid er tilgængeligt.

Men David Sweanor er opmuntret af den måde, forbrugerne kæmper imod. "Vi vil delvist se ændringen, fordi den ikke kan stoppes", fortalte han mig. "Innovation, disruptiv teknologi, der er ingen mulighed for at stoppe det nu, fordi internettet for at få information, sociale medier til at dele det og international handel for at få produktet, du kan ikke stoppe forbrugerne i at flytte. Du kan forme det marked, men du kan ikke stoppe det”.

reklame

Intet sted er et ønske om at forme markedet stærkere følt end i EU, en af ​​de første dele af verden til at regulere tobaksskadereducerende produkter, specifikt elektroniske cigaretter, da mange andre produkter ikke var tilgængelige, da reglerne blev lavet i 2014. Nu sundhedsministre diskuterer, om de skal begrænse eller forbyde nyere tobaks- og nikotinprodukter, såsom aromatiseret vapes, i hele EU.

Konstantinos Farsalinos, som er læge og seniorforsker med speciale i folkesundhed ved universitetet i Patras og West Attica i Grækenland, har udført omfattende forskning i rygning, reduktion af tobaksskader og vaping. Han fortalte mig, at mange individuelle medlemslande allerede har indført yderligere restriktioner, idet de ignorerer beviserne fra de lande, der har afvist denne tendens.

Det mest bemærkelsesværdige eksempel er Sverige, som har set cigaretrygning falde til 5.6 % af mandlige voksne ifølge de seneste data. Det er langt det EU-land, der er tættest på at opfylde Verdenssundhedsorganisationens definition på 'røgfri', som er at komme under 5 %.

For mange svenske eksrygere har løsningen været snus, et traditionelt ikke-brændbart tobaksprodukt, som lægges under læben. "Snus er det eneste skadesreducerende produkt med ubestridte langsigtede, epidemiologiske beviser, der viser, at det er næsten harmløst", sagde Konstantinos Farsalinos.

Men det er forbudt i EU, med undtagelse af Sverige, selvom EU "er en region, hvor salget af det mest dødelige produkt, der indeholder nikotin, tobakscigaretter, er absolut lovligt, de er tilgængelige overalt". Forbuddet mod snus, som Sverige sikrede sig en opt-out fra, var resultatet af en sundhedsskræmmekampagne, der påstod, at nogle videnskabelige undersøgelser havde fundet ud af, at produktet var forbundet med kræft i mund og tandkød.

Sådanne data eksisterer ikke, men tilsynsmyndighederne i GD SANTE i Europa-Kommissionen har aldrig trukket påstanden tilbage. De har heller ikke lært af deres fejl. "De forsøger at tilføje nye restriktioner, de tror for eksempel, at hvis vi forbyder smagsstoffer, vil børn ikke bruge elektroniske cigaretter," sagde Konstantinos Farsalinos, der hævdede, at historien og erfaringerne fra alle lande, der indførte forbud, har været en komplet katastrofe.

Han citerede det bemærkelsesværdige eksempel i Indien, hvor "e-cigaretter var så sjældne, at du ikke kunne finde dem; du kunne ikke se nogen dampe. Men de ønskede at følge Verdenssundhedsorganisationens regler og anbefalinger, så de sagde 'vi forbyder dem'.

"Markedet eksploderede. Du finder nu produkter i alle gader, i hvert hjørne, i alle større byer. Alt er sort marked, ulovligt, ulovligt at komme ind i landet. Ingen ved, hvor de kommer fra, hvad de indeholder... og selvfølgelig vil det sorte marked tiltrække den mest sårbare befolkning, som er unge.

"Det er direkte skade på folkesundheden, og nu er regeringer i hele Europa ved at blive besat af smag. Der er så meget forskningsbevis for, at smagsstoffer markedsføres til voksne. Smagsstoffer forbedrer chancen for at holde op for voksne rygere, men myndighederne insisterer på, at smagsstoffer kun er til for at tiltrække børn.

"Selvfølgelig burde alle rygere ideelt set holde op af sig selv, men vi har 1.2 milliarder rygere på verdensplan og otte millioner dødsfald om året. Vi undgår eksemplet med Sverige. Nogle gange er du så deprimeret af det, at du føler, at der ikke er nogen sund fornuft. Det handler ikke kun om videnskab, det er som om, der ikke er nogen sund fornuft, der råder. Uanset hvad, lad os være optimistiske!”

Optimismen var rigelig på Global Forum on Nicotine. David Sweanor argumenterede for, at vi ser en grundlæggende ændring. "I stedet for at blive indskrænket af regulatorer, finder forbrugerne ting for sig selv... bruger ofte produkter, som regeringer ikke har godkendt, ikke har opmuntret, bestemt som anti-tobaksgrupper har frarådet.

"Det er ikke længe siden, at det eneste land, du kunne pege på, var Sverige, men nu kan vi pege på Norge, Island, Japan, New Zealand og endda lande, der virkelig har arbejdet hårdt for at forhindre, at dette sker, som USA, der har forbudt stort set ethvert alternativ til cigaretter... ikke-forbrændingsprodukter er gået for 20% til 40% af nikotinmarkedet på kun fem år.

»I Japan er cigaretsalget faldet til det halve på kun syv år. I New Zealand har de halveret antallet af rygere på fem år. Så vi ser dette virkelig store skift på trods af modstanden. Hvor hurtigt kunne vi slippe af med cigaretrygning, hvis vi virkelig prøvede?”

Prisen for ikke at prøve betales først og fremmest af rygere, der ikke opgiver cigaretter, med katastrofale konsekvenser for dem selv og deres familier. Men David Sweanor advarer også om "formindsket tillid til regeringen, den formindskede tillid til autoriteter, som er et enormt problem globalt, bliver forstærket af denne form for handling for at forhindre forbrugere i at få sandfærdig information, for at forhindre dem i at få adgang til produkterne, forhindre dem fra at blive bemyndiget til at håndtere deres eget helbred”.

En anden taler i Warszawa var Clive Bates, tidligere direktør for Action on Smoking and Health (ASH) i Storbritannien. Han identificerede en grundlæggende fejl i meget af den nuværende reguleringstilgang. "Du kan ikke antage - eller du bør ikke antage - at reguleringen i sagens natur er berettiget. Det begrænser, hvad folk kan gøre. Det begrænser alt.

"Regulering skal begrundes ud fra sine egne fortjenester. Og det er nogle gange simpelthen illusioner... børn bruges til at skabe følelsesladede kampagner, til at skabe en slags moralsk panik og til at retfærdiggøre ting, som ikke ville være forsvarlige, hvis de blev gjort mod voksne. Der er 18 gange så mange voksne, der bruger nikotinprodukter, som der er unge mennesker i Storbritannien, men alt det politiske fokus er på det lille antal unge, der damper«.

Michael Landl, fra World Vapers Alliance, sagde, at han også identificerede den samme årsag til meget af problemet. "For kun at overdrive lidt, vil jeg sige, at hvis der ikke var et enkelt barn, der dampede i hele verden, ville vi stadig have et ungdomsdampningsproblem, fordi opfattelse er vigtigere end virkeligheden i formuleringen af ​​politik og regulering i denne sektor.

"Vi lever i denne virkelig mærkelige tid, hvor det faktisk er tobaksvirksomhederne, der er mere positive over for at hjælpe folk med at holde op med eller skifte til et mindre skadeligt produkt end folkesundhedsorganisationerne og WHO."

Det kan virke underligt, men måske burde ingen være overrasket over, at industrien er bedst placeret til at ændre, hvordan folk bruger nikotin. I løbet af de sidste ti år er der sket en udbredelse af nye ikke-brændbare produkter, som er bedre alternativer til rygning.

Det er markedet, der leverer løsningerne, da forbrugerne opsøger tobaksskadereducerende produkter, og virksomheder investerer i innovationen, der giver håb om en verden uden cigaretter. Markedsdrevne løsninger kan være svære for regulatorer at acceptere, men politikere er nødt til at gå op, undgå moralsk panik og insistere på, at borgerne har ret til at vælge løsninger, der virker for dem, især når deres helbred er på spil.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending