Følg os

Tobak

Foreslåede ændringer i tobaksreglen både undergraver EU-lovgivningen og truer med at sætte liv på spil

DEL:

Udgivet

on


Når EU's sundhedsministre mødes den 21. juni, vil de få tilføjet et sidste øjebliks dansk sundhedsminister-forslag til deres dagsorden, der søger at forstyrre de checks and balances, der skal karakterisere EU's tilgang til at vedtage love og lave regler. Det påvirker det altid kontroversielle spørgsmål om tobaks- og nikotinregulering, hvor den forkerte beslutning kan nægte rygere de sikrere alternativer, som de ofte har brug for for at holde op med cigaretter, hvilket fortsætter med at skade sundheden og i sidste ende koster alt for mange europæiske borgere livet.

Alarmen blev slået af den nyvalgte svenske MEP Charlie Weimers på hans første dag tilbage i Bruxelles. "Danmark har åbenbart åbnet op for et forbud mod at smage nye nikotinprodukter, herunder nikotinposer", tweetede han. "Danmark forsøger at foregribe den revision af tobaksvaredirektivet, der forventes i denne periode".

Europa-Kommissionen har undladt at offentliggøre en rapport om den offentlige høring om et nyt tobaksproduktdirektiv (TPD 2), efter at præsident Ursula von der Leyen standsede potentielt kontroversielle foranstaltninger forud for valget til Europa-Parlamentet og processen med at udpege en ny kommission.

Men tidligere i år blev der givet en offentlig forsikring om, at den mulige revision af tobaksvaredirektivet, og hvad det vil omfatte, vil afhænge af resultaterne af en videnskabelig evaluering og den offentlige høring samt en grundig konsekvensanalyse.

"De politiske beslutninger i denne henseende vil blive truffet af den næste Kommission i lyset af ovenstående forberedende skridt", sagde en talsmand. Men nu er der et forsøg på at få en ny politik igennem, inden den nuværende Kommission slutter, og før de organer, der er ansvarlige for europæisk lovgivning - Rådet og Parlamentet - kan give deres mening til kende.

Det ville ikke være første gang, Kommissionen forsøger at kortslutte den demokratiske proces. Domstole i medlemslandene har stadfæstet anfægtelser af national lovgivning, der gennemførte europæiske direktiver. Dommerne fandt, at de gik ud over EU-lovgivningen i reguleringen af ​​opvarmede tobaksvarer og andre sikrere alternativer til cigaretter.

Men selv hvis Kommissionen taber, når disse sager til sidst når frem til EU-Domstolen, vil skaden være sket. Alt for mange rygere vil fortsætte med at bruge cigaretter i stedet for at skifte til enheder, såsom vapes og e-cigaretter, der giver dem den nikotin, de har lyst til, uden at indånde røgen, der forårsager kræft.

reklame

Det er umuligt ikke at se fingeraftrykkene fra Kommissionens Generaldirektorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed, DG SANTE, på den anmodning, som den danske sundhedsminister sendte til sine EU-kolleger, og bad om støtte til radikale forslag, der effektivt ville omgå TPD's løbende evaluering Danmark har den dårligste rekord for at reducere cigaretrygning i ethvert nordisk land, med den procentdel af befolkningen, der ryger tre gange højere end i nabolandet Sverige.

Sverige har et traditionelt alternativt produkt til cigaretter, snus, som gør, at nikotin kan optages, uden at tobakken bliver brændt. Det udgør en meget lavere risiko for kræft, og den svenske regering har flyttet for at tilskynde rygere til at skifte ved at sænke afgiften på snus og øge den på cigaretter. Snus er forbudt i resten af ​​EU, men Sverige fik en dispensation, da det blev medlem af EU. 

En ironi er, at Europa-Kommissionen har en foranstaltning, der opdaterer direktivet om tobaksafgifter, som den kunne fremsætte, før den implementerer en ordentlig proces for en bredere revision af tobaks- og nikotinlovgivningen. Den foreslåede nye TED, som har til formål at harmonisere skattepolitikken på tværs af medlemslande for at forbedre det indre markeds funktion, fastlægger differentieringen mellem cigaretter og forskellige former for sikrere alternative produkter.

Det gik i stå, da et læk til en avis afslørede, at snus ville blive beskattet højt, hvilket gav anledning til stærke indvendinger fra den svenske regering. Men en opstigning fra Kommissionen på dette punkt burde gøre det muligt at fortsætte.

I stedet har vi et sidste-øjebliks-forslag fra Danmark. Det ser ud til at bygge på en opfordring til at begrænse eller forbyde nye tobaks- og nikotinprodukter fremstillet af flere medlemslande, som skulle tages op under "enhver anden sag" på sundhedsministermødet.

En uafhængig konsulent for folkesundhed og bæredygtighed og tidligere direktør for Action on Smoking and Health (ASH) i Storbritannien, Clive Bates, ser det som et forsøg fra nogle sundhedsministre på at indføre tobakspolitiske foranstaltninger, som medlemslandene ikke kan blive enige om i deres egne jurisdiktioner. 

"Hvis de mener, at flere restriktioner er berettigede, burde de lave en evidensbaseret sag," sagde han til mig. "Det bør tage højde for virkningerne på voksne, virkningerne på unge, der ellers ryger, virkningerne hos unge, der ikke ryger og virkningerne af utilsigtede konsekvenser såsom ulovlig handel, folk, der blander deres egne produkter, folk, der går tilbage til at ryge…. Det er et meget mere kompliceret billede, end de ser ud.

"De hævder gateway-effekter, når alle beviser peger i den modsatte retning - at disse vaping-produkter og andre nikotinprodukter er en udgang fra rygning. Hvis du vil retfærdiggøre at blande dig i millioner af europæeres personlige adfærd, giver du et bedre argument for det.

"Du skal ikke regulere i hast med den slags ting, lave billige, populistiske bevægelser, når der faktisk er liv på spil. Det er et problem på liv eller død, at dette gøres ordentligt, og de behandler det med en slags flippet. Vi har brug for en stærk deliberativ proces, der fører til gennemtænkte foranstaltninger til at levere til sundhed og det indre marked i EU, ikke forbud, der rent faktisk skader«.

Clive Bates talte til mig ved Global Forum on Nicotine i Warszawa, hvor det allerede var frygtet, at - som arrangørerne udtrykte det - EU-bureaukrater vil sende millioner tilbage til at ryge, med det resultat, at EU's Beating Cancer Plan sandsynligvis ikke vil opfylde dets mål om at reducere kræft.

Besværlige restriktioner for nye nikotinprodukter, der er beskrevet i planen, omfatter smagsforbud, forbud mod brug af det offentlige rum, almindelig emballage og høj beskatning af vapes og andre sikrere nikotinprodukter, alt sammen på et tidspunkt, hvor rygetallet allerede er stigende i nogle europæiske lande.

"Europa kunne ende som Australien, hvor du omvendt kun kan købe tobak lovligt, hvis det er til rygning", sagde Dr. Colin Mendelsohn, stiftende formand for velgørenhedsorganisationen Australian Tobacco Harm Reduction Association. "E-cigaretter er så svære at få, at de lige så godt kan blive forbudt".

I USA er situationen lige så alvorlig, med regler så byrdefulde, at lovlige muligheder bare ikke kan konkurrere med det sorte marked, mens rygetallet i New Zealand og Japan faldt med henholdsvis en halv og en tredjedel efter introduktionen af opvarmede tobaksvarer.  

"At gøre det sværere at holde op med at ryge ved at prissætte folk eller gøre alternative produkter så uattraktive, at ingen ønsker at bruge dem, er ikke svaret", sagde Dr. Garett McGovern, medicinsk direktør ved Priority Medical Clinic i Dublin, Irland.

Forummet hørte også, at reduktionen af ​​nikotinindholdet i produkter er kontraproduktivt, fordi folk ryger mere og truer levebrødet for Europas tobaksbønder. Tobak med lavt nikotinindhold kan kun dyrkes med genetisk modificerede (GM) afgrøder, men de fleste EU-medlemsstater forbyder eller begrænser disse afgrøder. Landmænd vil ikke være i stand til at dyrke dem, og tobaksavl vil blive negativt påvirket.

Det er blot et eksempel på de potentielt katastrofale utilsigtede konsekvenser af ugennemtænkt lovgivning. Så hvad skal der gøres? Eksperter ved Global Forum on Nicotine var enige om, at nye tobaks- og nikotinprodukter ikke bør være i hænderne på mindreårige. Men det er naivt at tro, at forbud eller ekstreme foranstaltninger med held vil fjerne produkter fra lande. I mange tilfælde er nogle af de produkter, der bliver afhentet af mindreårige, allerede ulovlig import. Spørgsmålet er håndhævelse og uddannelse, ikke utilstrækkelig regulering.

Det er EU-medlemsstater, der bør bruge deres eksklusive kompetence inden for folkesundhed til, når det er nødvendigt, at håndtere mindreåriges brug af disse produkter. Dette omfatter regulering af smag og emballage af e-cigaretter og nikotinposer samt indførelse af punktafgifter for at undgå alt for lave priser, der er overkommelige for mindreårige, detailhandlerlicenser og styrkelse af håndhævelsen af ​​foranstaltninger til forebyggelse af unges adgang.

Indsamling af værdifuld erfaring på medlemsstatsniveau med regulering af nye tobaks- og nikotinholdige produkter er den væsentlige forudsætning for at handle på EU-plan. I stedet forsøger Kommissionen at ignorere medlemslandenes erfaringer og i nogle tilfælde succes med at reducere rygeforekomsten ved at udnytte innovative produkter og samtidig forhindre mindreårige i at få adgang til disse produkter.

For eksempel har Finland, Danmark, Letland, Litauen og Estland indført eller er i færd med at indføre restriktioner for e-cigaretsmag og/eller poser, mens de tillader visse smagsstoffer såsom tobak - og i nogle tilfælde også mynte og menthol - for at sikre at disse produkter forbliver et acceptabelt alternativ for voksne rygere.

I sidste ende skal der findes den rette balance mellem potentialet ved nye tobaks- og nikotinprodukter for at reducere skaderne forårsaget af rygning og beskytte mindreårige. Disse produkter skal reguleres for at forblive acceptable som et bedre alternativ til rygning for voksne rygere, mens de ikke bliver særligt attraktive for mindreårige.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending