Følg os

Procenter

Skotske læger glæder sig over den europæiske generaladvokats udtalelse om alkohol minimumsenhedspris

DEL:

Udgivet

on

Köln alkoholScottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) fagfolk har hilst udtalelsen fra EU-Domstolens (ECJ) generaladvokat velkommen om, at Skotlands lovgivning om minimumsenhedspris for alkohol (MUP) ikke er i strid med europæisk lovgivning. Generaladvokatens udtalelse markerer et væsentligt fremskridt i den skotske regerings kamp for at implementere den banebrydende foranstaltning til beskyttelse af folkesundheden, støttet af sundhedsorganer i hele Europa og flere nationale regeringer. 

Generaladvokatens konklusion omfatter:

At den fælles landbrugspolitik ikke er til hinder for nationale regler, som foreskriver en minimumsdetailpris for vine i forhold til mængden af ​​alkohol i det solgte produkt, forudsat at disse regler er begrundet i målene om beskyttelse af menneskers sundhed, og især formålet bekæmpelse af alkoholmisbrug og ikke går ud over, hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

At det tilkommer den nationale ret at afgøre, om de valgte midler er egnede til at nå det forfulgte mål, og at medlemsstaten ved at træffe dette valg ikke har overskredet sit skøn, og at den har taget hensyn til, i hvilket omfang denne foranstaltning hæmmer de frie varebevægelser, når den sammenlignes med alternative foranstaltninger, der ville gøre det muligt at nå samme mål, og når alle involverede interesser afvejes.

At den forelæggende ret med henblik på at vurdere, om disse regler er proportionelle i forhold til det forfulgte mål, skal undersøge ikke blot det materiale, som de nationale myndigheder rådede over og tog i betragtning, da reglerne blev udarbejdet, men også alle de faktiske oplysninger, der forelå vedr. dato, hvor den afgør sagen.

At artikel 34 TEUF og 36 TEUF skal fortolkes således, at de er til hinder for, at en medlemsstat med henblik på at forfølge formålet med at bekæmpe alkoholmisbrug, som indgår i formålet om beskyttelse af folkesundheden, kan vælge regler, der pålægger en mindste detailpris for alkoholholdige drikkevarer, der begrænser handelen inden for Den Europæiske Union og fordrejer konkurrencen, snarere end øget beskatning af disse produkter, medmindre den pågældende medlemsstat viser, at den valgte foranstaltning har yderligere fordele eller færre ulemper end den alternative foranstaltning. Lovgivning om at indføre en MUP på 50p blev vedtaget uden modstand af det skotske parlament i maj 2012.

Lovgivningen er endnu ikke trådt i kraft, fordi et konsortium af globale alkoholproducenter, med Scotch Whisky Association (SWA), Spirits Europe og Comité Européen des Entreprises Vins(CEEV) i front har kæmpet for dens implementering hvert skridt på vejen. Imidlertid har mange skotsk-baserede alkoholproducenter sammen med den godkendte brancheforening støttet foranstaltningen.

reklame

Ændringer i prisen på alkohol er en afgørende faktor for antallet af alkoholskader. I Canada var en stigning på 10 % i de gennemsnitlige minimumalkoholpriser forbundet med en reduktion på 32 % i alkoholdødsfald. Den skotske regering og sundhedsfortalere har hævdet, at MUP er en afgørende foranstaltning til at beskytte folkesundheden, stillet over for et højt og stigende antal alkoholrelaterede dødsfald i Skotland, hvilket lægger en betydelig byrde på sundhedstjenester og sociale tjenester, såvel som på familier og samfund generelt. Flere andre lande er ivrige efter, at Skotland indfører politikken og efterligner den for at reducere alkoholrelaterede skader.

SHAAP-formand, Dr. Peter Rice, sagde: "Minimumsprissætning er en foranstaltning, der har meget stærk støtte blandt læger og andre sundhedspraktiserende læger i Skotland, som ser de skadelige virkninger af alkohol i vores daglige arbejde. Tyve skotske mennesker dør hver uge af virkningerne af alkohol. Meget af dette kommer fra den billigste alkohol. Som klinikere hilser vi generaladvokatens udtalelse velkommen som et skridt i retning af at implementere minimumsprissætningen så hurtigt som muligt. Vi er overbeviste om, at minimumsenhedsprisen har væsentlige sundhedsforbedringer i forhold til andre mulige prismekanismer og derfor er lovlige."

SHAAP-direktør Eric Carlin sagde: "Dette er en god dag for folkesundheden. Generaladvokaten har gjort det klart, at den skotske minimumsenhedsprispolitik er berettiget som en regulerende foranstaltning, der i europæisk lovgivning er tilladt at arbejde sammen med beskatning for at reducere liv, der ødelægges og tidlige dødsfald forårsaget af skotterne hver dag af billig alkohol. Vi afventer EF-Domstolens fulde udtalelse i de kommende måneder, og vi opfordrer igen Scotch Whisky Association og dets partnere til langt om længe at droppe deres sag og prioritere liv frem for profit."

Baggrund

Lovgivning om at indføre en bindende MPU for alkohol på 50p blev vedtaget uden indsigelse af det skotske parlament i maj 2012. Lovgivningen skulle træde i kraft i april 2013, men er blevet forsinket af en juridisk udfordring anlagt af et konsortium af alkoholproducenter, ledet af Scotch Whisky Association (SWA), Spirits Europe og Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV). Modstanderne af den skotske lovgivning har unøjagtigt forsøgt at fremstille dette som et spørgsmål om bureaukrati versus industri, snarere end som en afgørende livreddende foranstaltning. Det er bemærkelsesværdigt, at foranstaltningen har fået stærk støtte fra andre handelsorganer baseret i Skotland. En første juridisk indsigelse fra alkoholhandelsorganerne blev afvist af Scottish Court of Session i 2013. Alkoholindustrikonsortiet iværksatte en appel, og som en del af en anden appelsag henviste den skotske domstol en række spørgsmål til den luxembourgske EU-Domstol (ECJ) i april 2014.

Spørgsmålene refererede i store træk til to særlige spørgsmål: Hvorvidt MUP-lovgivningen er forenelig med EU's fælles markedsordning for vin; og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) bestemmelser om fri bevægelighed for varer. Om det i henhold til EU-lovgivningen er tilladt for et medlemsland at implementere en ny foranstaltning som MUP frem for at bruge eksisterende beføjelser til at hæve alkoholafgiften. Artikel 34 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) omhandler fri bevægelighed for varer. Generelt har medlemslande ikke lov til at overtræde denne artikel. Men hvis de kan påvise, at der er gyldige grunde til den offentlige orden, i dette tilfælde: folkesundhed, til at gøre det, kan de henvise til artikel 36. Dette er traktatbestemmelsen, der fastsætter undtagelser og begrundelser for overtrædelser af artikel 34. For at gøre det skal de vise, at foranstaltningerne ikke diskriminerer mod importerede varer og respekterer proportionalitetsprincippet – dvs. gør foranstaltningen netop det, der er nødvendigt for at nå sine mål, og går ikke videre.

Skotland og alkohol

Tyve skotter dør hver uge på grund af alkohol. Dødsraten for alkohol er i Skotland omkring det dobbelte af, hvad de var i begyndelsen af ​​1980'erne. Hospitalsindlæggelser for alkoholisk leversygdom er mere end firedoblet i de sidste 30 år, og Skotland har nu en af ​​de højeste cirrosedødelighedsrater i Vesteuropa. Den skotske MUP-politik fastsætter en 'bundpris', under hvilken alkohol ikke kan sælges, baseret på mængden af ​​alkohol indeholdt i produktet. I dele af Canada, hvor minimumsprisen er blevet konsekvent og strengt implementeret, er en stigning på 10 % i den gennemsnitlige minimumspris på alkohol blevet forbundet med en reduktion på 9 % i alkoholrelaterede hospitalsindlæggelser og en reduktion på 32 % i helt alkoholrelaterede dødsfald. MUP er særligt effektiv til at beskytte dem, der er mest udsatte ved at reducere mængden af ​​alkohol, der drikkes af skadelige drikkere, der køber det meste af den billige alkohol. Skadelige drikkere med lave indkomster vil gavne mest i form af forbedret sundhed og velvære. MUP er rettet mod billig, stærk alkohol, der sælges i supermarkeder og udenfor licenser. Drikkevarer som vodka eller gin af eget mærke, stærk hvid cider og superstærk pilsner, for det meste produceret i Det Forenede Kongerige, vil blive påvirket. Foranstaltningen vil ikke påvirke pubber, klubber og restauranter.

SHAAP 

Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) giver den autoritative medicinske og kliniske stemme om behovet for at reducere virkningen af ​​alkoholrelaterede skader på sundhed og velvære for mennesker i Skotland og de evidensbaserede tilgange til at opnå dette. SHAAP blev oprettet i 2006 af Scottish Medical Royal Colleges gennem deres Scottish Intercollegiate Group (SIGA). Som et partnerskab er det styret af et forretningsudvalg bestående af medlemmer af de kongelige gymnasier, herunder den kongelige sygeplejerskehøjskole.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending