Følg os

Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL)

Verden KOL Dag 2014: Hvorfor er en sygdom, der påvirker én ud af ti voksne i Europa stadig forsømt?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

WCDLogo2014Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) (1) rammer op til 10% af de europæiske voksne og er den fjerde dødsårsag over hele verden og forventes at være på tredjepladsen inden 2030 (2). Indtil videre er det kun få EU-ledere eller beslutningstagere, der er opmærksomme på dette faktum. Indtil dette ændrer sig, vil der kun blive ydet lidt politisk handling for at tackle et af de mest akutte folkesundhedsspørgsmål i Europa.

”Som et første skridt til effektivt at tackle denne trussel mod folkesundheden, bør vi blive meget bedre til at øge bevidstheden om denne tilstand. Det skotske parlaments forslag til verdens COPD-dag er et glimrende eksempel på, hvordan man får dette til, ”argumenterede Catherine Stihler MEP (S&D, UK) i anledning af Verdens KOL-dag. (3)

KOL kan ikke helbredes, og behandlinger påvirker kun symptomer. Det inkluderer kronisk bronkitis og emfysem, og i betragtning af hvor udbredt KOL er, er det uacceptabelt, at denne tilstand ikke har fået mere opmærksomhed med hensyn til forebyggelse, bedre pleje, behandling, forskning og uddannelse af sundhedspersonale (4).

reklame

”I alvorlige og terminale tilfælde kræver KOL-patienter brug af ilttanke for at trække vejret, en situation svarende til mennesker, der lider af flere former og grader af handicap i hele Europa. Dette lægger dræn på både familiens indkomster og landenes produktivitet, og det er derfor, der bør gøres mere ikke kun på europæisk niveau, men også på nationalt niveau som i Ungarn, hvor adgangen til tobaksvarer for nylig er blevet bremset med succes, ”argumenterede MEP Ádám Kósa (EPP, HU).

”KOL påvirker ikke kun millioner af menneskers liv i Europa, det udgør også en enorm byrde for samfundet og Europas skrøbelige økonomier, da KOLS tegner sig for 10.3 milliarder euro i sundhedsvæsenet, der tilbringer et år i Europa (5),” sagde Catherine Hartmann, Generalsekretær for den europæiske COPD-koalition. "De kumulative omkostninger ved KOL i EU er 48.4 mia. EUR om året," tilføjede fru Hartmann (6).

For at øge bevidstheden vil den europæiske COPD-koalition (ECC) distribuere informationsfolder til Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen om 19 onsdag 2014th November.

reklame

”KOL kan i vid udstrækning forebygges og med yderligere forskning kunne behandles og styres meget bedre. Det er på tide, at EU's beslutningstagere handler på det og følger vores anbefalinger og gennemfører ECCs opfordring til handling ”(7) konkluderede fru Hartmann.

(1) Kronisk obstruktiv lungesygdom er en lungesygdom, der ofte fejlagtigt får tilnavnet "rygere hoster". Det forårsager hvæsen, åndenød og beskadiger de små luftsække ved spidserne af luftvejene og luftvejene selv. Dette gør det svært at flytte luft ind og ud af lungerne. Kort video: Hvad er KOL - Europæisk KOL-koalition.

(2) Se European Respiratory Society (ERS) Hvid bog og Verdenssundhedsorganisationens (WHO) faktaark.

(3) S4M-11429 Rhoda Grant: Verdens KOL-dag: Verdens KOL-dag er et globalt initiativ ledet af GOLD, det globale initiativ for kronisk obstruktiv lungesygdom.

(4) Europæisk KOL-koalition lanceret en opfordring til handling i dag for at søge politisk drivkraft til at indføre de rigtige rammer for alle aspekter af KOL.

(5) De samlede KOL-relaterede udgifter til ambulant pleje (= ikke på hospital) i EU er ca. 4,7 mia. EUR om året. Indlæggelsespleje (= på hospital) genererer omkostninger på 2,9 mia. € efterfulgt af lægemiddeludgifter på 2,7 mia. Om året. KOL, nøglefakta.

(6) Se den økonomiske byrde ved lungesygdommeaf European Respiratory Society (ERS).

(7) Europæisk KOL-koalition Opfordring til handling.

reklame
reklame
reklame

trending