Følg os

Økonomi

Begrænse ulighederne på sundhedsområdet gennem en integreret politik til forbedring af romaernes sundhedsmæssige betingelser

DEL:

Udgivet

on

europas_roma_aAf Zoltán Massay-Kosubek, politikkoordinator hos EPHA

Selvom EU har kompetencen og mandatet til at inkludere sundhed i alle EU's politikker, og der hidtil er blevet truffet betydelige tiltag for at forbedre folkesundheden, forblev de politiske tiltag ofte fragmenterede. Som følge heraf lider Europa stadig af betydelige sundhedsmæssige uligheder mellem og inden for medlemslandene. Den nylige Marmot-rapport om sundhedsuligheder i EU1 bekræftet, at der ikke har været tegn på et fald i uligheder i forventet levetid mellem EU-regioner.

Hvorfor undlod Europa at stoppe denne tendens? Til dels fordi den brede vifte af årsager til disse uligheder kræver en integreret politisk reaktion, mangler indtil videre. Sociale uligheder i sundhed opstår på grund af uligheder i dagligdagens vilkår, og der er en væsentlig sammenhæng mellem dårligt helbred og risikofaktorer såsom tobaks- og alkoholforbrug, fedme og socioøkonomiske faktorer som arbejde, mad, uddannelse, bymiljø og niveau for deltagelse i samfundet.

Beviser viser, at de mest sårbare og de fattigste lider mest af dårligt helbred forbundet med den ulige fordeling af de førnævnte sociale sundhedsdeterminanter. Blandt de mest sårbare er der en gruppe på 10-12 millioner mennesker i Europa, som er de mest universelt dårligt stillede i Europa: romaerne. Roma-befolkningen lider dårligere helbred end de andre befolkninger og understreger virkelig behovet for at bekæmpe de sociale sundhedsdeterminanter overalt. Forbedring af romabefolkningens sundhed gennem en integreret politik kunne skabe et godt casestudie og være et ledende eksempel for andre udstødte og sårbare grupper.

Der er allerede gået tre lange år siden 2011 efter vedtagelsen af ​​EU-rammen for integrationsstrategier for romaer2, fremskridt har været og er stadig langsomt. medlemslandene har udarbejdet nationale romastrategier, som fokuserer på fire udvalgte sociale determinanter for sundhed: uddannelse, beskæftigelse, bolig og sundhedspleje. Selvom resultaterne er genstand for vurdering af Europa-kommissionen og civilsamfundets kontrol, mangler der stadig reel indvirkning på stedet og håndgribelige forbedringer i romaernes liv trods nogle gode eksempler. Romaintegration er imidlertid en langsigtet proces, som kræver et vedvarende politisk engagement fra alle interessenter for at gøre en forskel i romabefolkningens liv inden 2020.

Adgang til sundhedspleje er blot et element af de sociale determinanter for sundhed i romaerammen. Kommissionens seneste vurdering fra 20143 påpegede, at tilstrækkelig adgang til sundhedspleje, sociale tjenester og forebyggende foranstaltninger er stadig ikke tilgængelige for alle romaer, især for romabørn og -kvinder. Ingen sundhedsdækning betyder ofte ingen vaccinationer, og både infektionssygdomme og fremme af sund livsstil kræver mere opmærksomhed fra medlemslandene. Selv Kommissionen erkender, at uddannelse af sundhedspersonale og systematisk inddragelse af roma-sundhedsmæglere kunne være en måde at løse den bedre adgang til sundhedspleje på.

Eksemplet på den fælles indsats, som europæiske institutioner, medlemslande og civilsamfundet har gjort for at løse det komplekse problem med roma-integration viser, at en integreret politisk reaktion på uligheder i sundhed ved at tage fat på de sociale determinanter for sundhed kunne være en god model, der kan gentages for andre udsatte grupper. Men da mange af de centrale sundhedsdeterminanter ligger uden for sundhedsvæsenet, kan vi kun skabe reelle forbedringer i romaernes liv ved at integrere andre sektorer uden for sundhedssektoren.

reklame

Ved European Public Health Alliance (EPHA) årlige konference den 4. september, vil vi diskutere, hvilken slags integrerede tilgange der kunne bruges til at tackle rammebetingelser for sundhedsresultater og de europæiske politiske svar på romaernes behov. Forhåbentlig vil den frugtbare diskussion føre til yderligere innovative ideer og løsninger.

1 http://ec.europa.eu/health/social_determinants/docs/healthinequalitiesineu_2013_en.pdf
2http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52012DC0226&from=en
3http://ec.europa.eu/justice/discrimination/files/com_209_2014_en.pdf

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending