Følg os

Landbrug

GMO-godkendelser: 'Kommissionen bulldozer gennem genetisk modificeret majs på trods af bekymringer'

DEL:

Udgivet

on

Logo_greens-efaAf De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance

Europa-Kommissionen har i dag (6. november) foreslået at tillade dyrkning af en ny sort af genetisk modificeret majs (1507, markedsført som Herculex uden for EU) i EU, hvilket ville være den første GM-majs, der blev godkendt i 15 år. De Grønne har rejst store bekymringer med den foreslåede godkendelse af denne afgrøde, som er blevet genetisk modificeret til at producere et pesticidtoksin rettet mod møl og sommerfugle og til at modstå et herbicid.

Grøn MEP og næstformand for EP's landbrugsudvalg kommenterer beslutningen José Bové sagde: "Det er skandaløst, at Kommissionen forsøger at kugle gennem godkendelsen af ​​denne GM-majsafgrøde på trods af den massive modstand fra EU-borgere, såvel som medlemslandenes regeringer, mod GMO'er. Risiciene ved denne majs har ikke været ordentligt vurderet med store huller i sikkerhedstestning. Kommissionen ignorerer meget reelle bekymringer om de skadelige virkninger af GM-majs 1507 på sommerfugle, som er essentielle bestøvere, samt risikoen for krydskontaminering af konventionelle og økologiske afgrøder. Kommissionen bør være opmærksom på bekymringerne fra EU-forbrugere, landmænd og civilsamfund i stedet for aggressivt at skubbe biotekselskabers dagsorden for at få GMO'er ind på EU-markedet og ind på vores områder. EU's miljøministre bør naturligvis afvise dette forslag, når de overvejer det." (1)

I en kommentar til de bredere implikationer for GMO-godkendelser i Europa sagde talsmand for grøn fødevaresikkerhed og miljø, Bart Staes: "Dagens forslag om at gennemtvinge denne GM-majs bør forny bekymringen om Kommissionens stædige og ideologidrevne pro-GMO-dagsorden i denne sammenhæng. af den igangværende debat om EU's GMO-godkendelsesproces.For fem år siden opfordrede miljøministrene Kommissionen til at reformere EU's GMO-godkendelsesproces for at tage hensyn til de konsekvent negative beslutninger i EU's Ministerråd om GMO-godkendelser. renationalisering af kompetencer inden for GM-dyrkning, som Kommissionen efterfølgende har foreslået, men som er gået i stå i lovgivningsprocessen, må ikke være et trick for at tillade Kommissionen at gennemtvinge hurtigere og nemmere godkendelser på EU-niveau. Dette ville være i strid med offentlighedens vilje. Godkendelsesproceduren bør ikke være et værktøj for Kommissionen til at mobbe EU-medlemsstater til at acceptere tilladelser til GM-afgrøder, for hvilke der helt klart eksisterer legitime bekymringer."

(1) Kommissionen foreslog i dag (6. november) godkendelse af GM-majs 1507. Denne vil nu blive sendt til Rådet, så EU-medlemsstaterne kan beslutte. Hvis der ikke træffes nogen afgørelse i Rådet, gør de nuværende EU-regler det muligt for Kommissionen at gå videre med godkendelsen. Kommissionen iværksatte også indledende procedurer for tre andre produkter, der indeholder genetisk modificeret majs.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending