Følg os

Støtte

Partnere i solidaritet: Europa-Kommissionens støtte til Den Internationale Røde Kors Komité

DEL:

Udgivet

on

20131022Hands-on solidaritet og medfølelse er den mest effektive og selvopretholdende modgift mod virkningen af ​​konflikter og den lidelse, de skaber. Siden dens fødsel for 150 år siden har Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) stået som et globalt symbol på denne medfølelse og solidaritet.

A champion of peace itself, the European Union shares with the ICRC the same strong commitment and values and the honour of being recognised with the Nobel Prize for Peace. For more than 30 years now the European Commission has leaned in with financial, political and policy support to The Red Cross’s family’s work in the service of humanity.

The European Union – the Commission and member states – is one of the most important contributors to ICRC and the world’s leading aid donor. Experts of the European Commission work together across the world with the humanitarian personnel of the ICRC, the national societies of the Red Cross and Red Crescent, and the International Federation of the Red Cross to save lives, reduce suffering and preserve human dignity. The Commission is also an active advocate for the respect of humanitarian principles and international humanitarian law in every conflict zone where they are at risk.

Finansiering

The European Commission has supported the life-saving work of ICRC in some of the largest crises of the last decades. Since 2008, the Commission’s funding to the activities of the ICRC exceeds €400 million.

In the 1990s, the two organisations worked together to support for the victims of the crises in former Yugoslavia, Rwanda, Lebanon, Chechnya, Sri Lanka and many others. In more recent years, the Commission has supported the ICRC activities after the 2010 earthquake in Haiti, the floods in Pakistan in 2010, the South East Asia tsunami in 2004 and the 2011 drought and hunger crisis in the Horn of Africa and has worked with ICRC to address the world’s “forgotten crises” such as the on-going humanitarian disaster in the Central African Republic.

Kommissionen er medlem af ICRC Donor Support Group sammen med andre store bidragydere. I 2012 var ICRC en af ​​de nøglepartnere, hvorigennem Kommissionen leverede størstedelen af ​​sin humanitære bistand til mennesker i nød rundt om i verden. Sidste år kanaliserede Kommissionen 71.4 millioner euro i humanitær finansiering gennem ICRC – bistand, der gik til at støtte fødevarehjælp, sundheds- og medicinske tjenester og beskyttelse og andre former for livreddende bistand i mange af de mest kriseramte steder, såsom Yemen , Sudan og Irak.

reklame

So far in 2013, the Commission has allocated €62.4 million to the ICRC. Together, we are working to assist the victims of the war in Syria, the Syrian refugees in neighbouring countries, the victims of drought and conflict in Somalia, and those suffering from conflict and crises in other countries, including Afghanistan, Colombia and Mali. For example, the Commission is funding ICRC’s operations inside Syria with €10 million – support that enables ICRC to work in some of the worst-affected parts of the country, including Homs and Aleppo and to provide essential medication, medical equipment, healthcare and protection. In Lebanon, the Commission and the ICRC are helping refugees from the Syrian war and host communities with €2.5 million – indispensable aid for food assistance and emergency health care.

I Mauretanien har Kommissionen og ICRC siden 2007 været aktive i behandlingen af ​​alvorlig underernæring. Partnerskabet sikrer omsorg for tusindvis af børn og gravide og ammende kvinder i regionen. Takket være disse aktiviteter inden for 27 sundhedsfaciliteter kan børn, der lider af underernæring, reddes, fordi de bliver screenet og behandlet til tiden.

I Irak har Kommissionen støttet ICRC med at implementere beskyttelses- samt vand- og sanitetsprojekter, der nåede ud til over 1 million modtagere i 2013.

Nogle ICRC-operationer kan også finansieres med udviklingsbistand fra Europa-Kommissionen. I 2000-2007 ydede EuropeAid (Kommissionens udviklingsafdeling) næsten 50 millioner euro til ICRC for at forbedre levebrødet for dem, der har mest brug for det, i landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS).

Forsvar

The operational abilities of the ICRC are impressive on all counts: medical care, food distribution, bringing water, sanitation, livelihood support, visits to detainees, restoring contact between people separated by violence or disasters. But equally important are the values ICRC embodies: its dedication to International Humanitarian Law and its adherence to the principles of neutrality and impartiality. Thanks to these principles, ICRC is able to work even in places where no other relief agencies are allowed, such as Al-Shabbab – controlled parts of Somalia or disputed territories in Yemen.

Kommissionen er en langvarig fortaler for respekt for international humanitær ret og humanitære principper. Dette er en politisk prioritet for EU, og Kommissionen støtter ICRC og andre humanitære organisationer i deres bestræbelser på at bevare og beskytte sikkerheden og sikkerheden for humanitært personale.

Every year, the Commission observes World Humanitarian Day, raising awareness about the growing dangers faced by humanitarian workers around the world. The Red Cross and Red Crescent have suffered the brunt of this trend: in Syria, for example, 22 Syrian Arab Red Crescent volunteers have been killed, alongside 11 UN staff members. Kristalina Georgieva, the EU Commissioner for International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis response, has repeatedly called for the respect of international humanitarian law in this crisis and has appealed to all parties of the Syrian conflict to spare civilians and humanitarian workers and to allow the access of relief aid to all parts of the country where it is needed. Similar appeals have been made on behalf of the European Commission in other recent crises where humanitarian principles have been violated, including the conflict in Libya and the emergencies in Pakistan, the Democratic Republic of Congo and Cote d’Ivoire.

Currently, the Commission is running a joint campaign with ICRC under the motto “Healthcare in Danger”, aimed at raising awareness of the difficulties and hardship experienced by medics in conflict and the life-threatening implications for the people who need their support.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending