Følg os

Udvikling

World Water Week: 70 millioner mennesker tilsluttet drikkevand takket være EU-støtte

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

beskåret-2013-WWW-Logo-med-skyerMellem 2004 og 2012 har EU's økonomiske støtte hjulpet mere end 70 millioner mennesker i udviklingslandene med at få adgang til drikkevand og mere end 24 millioner mennesker til forbedrede sanitære faciliteter.

Omkring ni ud af ti mennesker har nu adgang til drikkevand. EU har bidraget aktivt til denne præstation. I alt har EU afsat næsten 2 milliarder euro (1.919 milliarder euro) til vand- og sanitetssektoren i 62 lande i perioden 2008-2013.

EU's støtte til vand og sanitet kanaliseres gennem forskellige instrumenter, som er et af dem EU's vandfacilitet, med et budget på 212 millioner euro fra 2010 til 2015, og med fokus på de mest udsatte mennesker i landdistrikter og bynære områder. I denne periode, der er klar over, at udfordringerne stadig er betydelige, er der planlagt 105 yderligere projekter i 35 lande for at levere drikkevand til 7.7 millioner mennesker. Disse projekter har også til formål at levere sanitære installationer til 2.8 millioner mennesker og gøre hygiejneuddannelsesprogrammer tilgængelige for 4.9 millioner mennesker.

Millennium Development Goals – Hvad er opnået på vand?

I 2000 blev det internationale samfund enige om otte millenniumudviklingsmål, der skal nås inden 2015. Vand er omfattet af millenniumudviklingsmål 7.c (målet var inden 2015 at halvere andelen af ​​mennesker uden bæredygtig adgang til drikkevand og grundlæggende sanitet.) Selvom det overordnede mål er nået, mangler 768 millioner mennesker stadig adgang til denne vitale ressource.

Desuden er 2.5 milliarder mennesker stadig uden tilstrækkelig sanitet, hvilket er et af de mål, hvor resultaterne er utilstrækkelige. Med den nuværende fremskridtshastighed vil kun 67 % have disse faciliteter i 2015, hvilket er et godt stykke under målet på 75 %.

José Manuel Barroso, formanden for Europa-Kommissionen, tog udfordringen op og bekendtgjorde til FN's Generalforsamling i september 2010, at Den Europæiske Union ville udrulle et millenniumudviklingsmål på 1 mia. EUR-initiativ for at hjælpe med at nå målene hurtigere, hvoraf 267 millioner euro er nu blevet afsat til vand- og sanitetsprojekter i 19 lande i Afrika, Caribien og Stillehavet (AVS).

reklame

Resultater fra jorden – Hvordan giver EU adgang til vand og sanitet, hvor der er størst behov for det?

Togo: leverer vand til forsømte dele af befolkningen

I den maritime region i det sydlige Togo, hvor næsten halvdelen af ​​befolkningen bor og 90 % af den økonomiske aktivitet er koncentreret, har kun 13 % af befolkningen adgang til drikkevand.

Folk i landsbyer og små byer trækker vand ved traditionelle vandpunkter eller ved pumper, som er utilstrækkelige til deres behov og ofte er ude af drift. På landet kan vandbehovet forsynes med menneskedrevne pumper.

Kun store byer er udstyret med ordentlige vandfordelingssystemer. En markant øget adgang til drikkevand er derfor en prioritet, ligesom sanitet. Et samlet budget på 16.7 millioner euro er blevet tildelt vand- og sanitetssektoren af ​​EU's millenniumudviklingsmål-initiativ i den maritime region.

Derudover dækker fire projekter, der skal gennemføres mellem 2011 og 2016, opførelse eller rehabilitering af 467 vandsteder og 6,000 latriner og uddannelse af 8,500 offentlige embedsmænd. For eksempel sigter to af disse projekter, organiseret sammen med UNICEF og det tyske Røde Kors, på at levere drikkevand og sanitære installationer til 140 landdistrikter i den maritime region. Dette indebærer gennemførelse af projekter til en værdi af 4.5 mio. EUR, hvoraf over 3 mio. EUR stilles til rådighed af EU. Derudover tilbydes der undervisning i hygiejne til familier med særlig vægt på børn.

Støtte til banebrydende vandværk i Djibouti

Et nyt projekt har til formål at bygge et afsaltningsanlæg i Djibouti, som skal bruge vedvarende energi til at skaffe vand til 200,000 indbyggere – en fjerdedel af landets befolkning – i nogle af landets fattigste områder. Meddelelsen blev givet af udviklingskommissær, Andris Piebalgs, og den tidligere Djiboutianske premierminister, hr. Dileita Mohamed Dileita, under hans besøg i Bruxelles i 2013.

Djibouti lider af en akut vandmangel og har for nylig udholdt en langvarig tørke, som har ført til en alvorlig fødevarekrise i landet. Det producerede vand tages fra den lokale grundvandsmagasin; den eneste kilde til drikkevand til byen, som har nået sin fysiske grænse. Dens kvalitet er dårlig på grund af indtrængning af havvand, som har sundhedsmæssige og sociale konsekvenser for de mest udsatte dele af befolkningen, især børn og kvinder. Situationen forværres af den høje befolkningstilvækst i hovedstaden, som forventes at få efterspørgslen efter vand mere end fordoblet i løbet af de næste 20 år.

Den manglende adgang til vand har ført til nylige kampe og optøjer i landet.

Den nuværende efterspørgsel efter vand i hovedstaden Djibouti City (hvor omkring 75 % af befolkningen bor) anslås til 80,000 m3 om dagen, men kun 36,000 m3 pr. dag bliver i øjeblikket forsynet.

Det nye EU-finansierede projekt PEPER (Producing Safe Drinking Water with Renewable Energy) vil etablere et afsaltningsanlæg i hovedstaden Djibouti City, hvor der er en klar mangel på den nuværende efterspørgsel efter vand.

Det nye anlæg får en kapacitet på 22,500 m3 om dagen, som i en anden fase let kan udvides til 45,000 m3 om dagen. EU vil give 40.5 millioner euro ud af det samlede anslåede budget på 46 millioner euro til det nye vandafsaltningsanlæg.

Bolivia: Vand- og sanitetsprogram i bynære områder

Dette projekt blev oprettet for at forbedre levevilkårene for befolkningen i bynære områder (forstæder ved siden af ​​en by med en befolkning på mere end 10,000 indbyggere) i La Paz, El Alto, Cochabamba og Santa Cruz og andre større lokaliteter.

Med en EU-støtte på 28.5 mio. EUR bidrog det til at fremme bæredygtig forvaltning af vandressourcer og fremme systemer til at tilpasse regionen til virkningerne af klimaændringer. Det bidrog også til at øge befolkningens adgang til bæredygtig vandforsyning og sanitet ved at etablere systemer baseret på forvaltning af tilgængelige vandressourcer og anvende nye teknologier (såsom toiletter med lavere vandforbrug, lækagereduktionssystemer osv.) for at fremme de mere effektive brug af vand.

De hidtil opnåede resultater omfatter:

  • 37,095 nye tilslutninger til vand (til 167,000 indbyggere)
  • Sanitet: 30,319 nye forbindelser, eller 135,580 indbyggere
  • Stigning i spildevandsrensningsanlæg (2011-2012), til gavn for 30,000 indbyggere (tre nye anlæg med 80 % opfyldelse af projekterne ved udgangen af ​​2012)

beskåret-2013-WWW-Logo-med-skyer finder sted i Stockholm mellem 1.-6. september.

For at finde ud af mere om World Water Week, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending