Følg os

Generelt

Kosovo skubber videre med en regel om billicenser, som etniske serbere modsætter sig

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Kosovo-etniske serbere passerer gennem barrikader nær grænseovergangen mellem Kosovo og Serbien i Jarinje, Kosovo, 28. september 2021.

Kosovo, Serbien og NATO's fredsbevarende styrker forberedte sig på en ny bølge af etniske spændinger torsdag (1. september), få ​​timer efter Pristina meddelte, at omkring 50,000 etniske serbere, der bor i det nordlige Kosovo, ville have en to-måneders frist til at skifte deres bilnummerplader.

Kosovo, som overvejende er etnisk albansk, har forsøgt at tvinge etniske serbere til at acceptere Pristinas autoritet i rutinemæssige bureaukratiske spørgsmål, siden de vandt uafhængighed i 2008 efter næsten et årti-langt oprør mod Serbiens undertrykkende styre.

I forbindelse med bekendtgørelsen af ​​den 31. oktober deadline for bilister til at skifte over serbiske nummerplader til dem, der er udstedt af Pristina, beskrev Kosovos premierminister Albin Kurti beslutningen som "intet mere eller mindre end et udtryk for suverænitetsudøvelse".

Onsdag sagde den serbiske præsident Aleksandar Vucic, at han ikke tror på, at en aftale med Kosovo om spørgsmålet er mulig. "Fra 1. september (Kosovo) vil ... forsøge at tvinge serbere til at skifte tallerken... Jeg tror ikke, de vil få en stor succes," sagde han til journalister.

Et fremstød sidste år for at implementere billicensen blev mødt med protester fra serberne i nord, som er bakket op af Beograd og bor tæt på Kosovos grænse til Serbien. Spændingerne blussede op igen i sidste måned, efter at Pristina meddelte, at reglen ville træde i kraft den 1. september, hvilket fik etniske serbere til at oprette vejspærringer.

Spændingerne lettede, efter at Kurti under pres fra USA og EU gik med til at udsætte skiftet. Vejspærringerne blev fjernet under overvågning af NATO, som har omkring 3,700 fredsbevarende styrker i Kosovo.

reklame

Forsvarsministeriet i Serbien, som nægter at anerkende det uafhængige Kosovo og ser det som sin integrerede del af serbisk territorium, sagde onsdag (31. august) at det havde optrappet træningen af ​​nogle af dets tropper, der var garnisoneret nær grænsen til Kosovo.

"Uddannelsen gennemføres med henblik på at opretholde en høj grad af kampberedskab hos de engagerede enheder og deres evne til at reagere hurtigt ved behov og sikre ro og tryghed langs den administrative linje," lyder det fra ministeriet.

Men generalmajor Ferenc Kajari, chef for NATO's fredsbevarende mission i Kosovo, forsøgte at fjerne frygten for en forestående konflikt, da fredsbevarende styrker fløj ud over området for at foregribe muligheden for vold.

"Vi kan ikke se nogen form for indikation selv på en forberedelse til en krig ... De, der tænker ansvarligt, bør ikke tale om krig," sagde Kajari, en ungarsk, onsdag.

Samtaler mellem Kosovo og Serbien i EU-regi og amerikanske udsendinge har indtil videre ikke formået at løse problemet, selvom Beograd og Pristina i sidste uge nåede til en aftale om brugen af ​​personlige identitetsdokumenter.

Serbere tegner sig for 5 % af de 1.8 millioner mennesker i Kosovo. Serbien anklager Kosovo for at træde på rettighederne for denne etniske minoritet, en anklage, som Pristina nægter.

Kosovo er anerkendt af omkring 100 lande, herunder USA og alle på nær fem EU-medlemmer, men ikke af en række andre stater, især Rusland og Kina.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending