Slut med os

Økonomi

EU indfører en 'gennemsigtigheds- og godkendelsesmekanisme' for COVID-19-vacciner

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

EU har indført en tidsbegrænset 'gennemsigtigheds- og autorisationsmekanisme' ved eksport af COVID-19-vacciner, der er omfattet af EU's avancerede købsaftaler til en værdi af 2.9 mia. EUR. Foranstaltningen blev indført efter spørgsmål vedrørende AstraZenecas distribution af sin vaccine, hvor EU har investeret EUR 363 mio. 

AstraZeneca meddelte i sidste uge, at det ville have et underskud på næsten tre fjerdedele af sine forventede vacciner til rådighed for EU, mens de fuldt ud respekterede sine forpligtelser i en kontrakt med Storbritannien. EU har stillet spørgsmålstegn ved dette og har med mangler i vacciner i hele EU taget skridt til at beskytte forsyninger til vacciner, den har bestilt. 

”Pandemien har ødelæggende virkninger i Europa og overalt i verden,” sagde Europa-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, “Beskyttelse af vores borgeres sundhed er fortsat vores største prioritet, og vi skal indføre de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at vi opnå dette. Denne gennemsigtigheds- og autorisationsmekanisme er midlertidig, og vi vil selvfølgelig fortsætte med at opretholde vores forpligtelser over for lande med lav indkomst og mellemindkomst. ”

Mekanismen indeholder en bred vifte af undtagelser til fuldt ud at opfylde EU's forpligtelser inden for humanitær bistand og beskytte vaccineudleveringer til EU's østlige og sydlige nabolag samt lande i nød, der er dækket af COVAX-faciliteten. Det er også i overensstemmelse med WTO-forpligtelser. 

Kommissæren for sundhed Stella Kyriakides sagde: ”I det meste af det sidste år arbejdede vi hårdt for at få forhåndsaftaler med vaccineproducenter om at bringe vacciner til borgerne, i Europa og andre steder. Vi gav forhåndsfinansiering til virksomheder til at opbygge den nødvendige produktionskapacitet til at producere vacciner, så leveringer kan starte, så snart de er godkendt. Vi har nu brug for gennemsigtighed om, hvor de vacciner, vi sikrede, er på vej og sikre, at de når vores borgere. Vi er ansvarlige over for de europæiske borgere og skatteydere - det er et nøgleprincip for os. ”

På grund af kritik har Europa-Kommissionen forsvaret sit skridt som en rimelig beskyttelse af sin investering. EU har gjort ondt for at gøre det klart, at det ikke ønsker at indføre nogen restriktioner eller 'forbud', men at det kan handle, hvis det er nødvendigt.

Eksekutiv vicepræsident Valdis Dombrovskis sagde, at det var for medlemslandene at beslutte at give eksporttilladelse i overensstemmelse med Kommissionens udtalelse. Indtil videre er det kun Belgien, der har anmeldt en nødforanstaltning. EU fraråder dog nationale foranstaltninger, der foretrækker en EU-dækkende tilgang. 

 

Økonomi

Afslapning af finanspolitiske regler udvidet til begyndelsen af ​​2023

Catherine Feore

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i dag (3. marts) meddelt, at den agter at udvide sin lempelse af de finanspolitiske regler under vækst- og stabilitetspagten. EU vil udvide den "generelle flugtklausul" indtil 2023. 

Lempelsen af ​​reglerne forbliver på plads efter 2023, hvis niveauet for økonomisk aktivitet i EU eller euroområdet ikke er vendt tilbage til niveauet før krisen (ultimo 2019), vil dette være det vigtigste kvantitative kriterium for Kommissionen til at gøre sit samlet vurdering af deaktivering eller fortsat anvendelse af den generelle flugtklausul.

Dagens vejledning giver også generelle indikationer om den samlede finanspolitik for den kommende periode, herunder konsekvenserne af Recovery and Resilience Facility (RRF) for finanspolitikken.

Eksekutiv vicepræsident Valdis Dombrovskis sagde: ”Der er håb i horisonten for EU-økonomien, men pandemien fortsætter med at skade folks levebrød og den bredere økonomi. For at dæmpe denne indvirkning og fremme en modstandsdygtig og bæredygtig genopretning er vores klare budskab, at finanspolitisk støtte skal fortsætte, så længe det er nødvendigt. ” 

”Vores beslutning i marts sidste år om at aktivere den generelle flugtklausul var en anerkendelse af alvoret i den udfoldende krise,” sagde økonomikommissær Paolo Gentiloni. ”Det var også en erklæring om vores vilje til at tage alle nødvendige skridt til at tackle pandemien og støtte job og virksomheder. Et år senere er kampen mod COVID-19 endnu ikke vundet, og vi skal sikre, at vi ikke gentager fejlene for et årti siden ved at trække støtten tilbage for tidligt. ” 

Gentiloni tilføjede, at EU's tilgang også var G20-finansministrene, der mødtes sidste fredag.

Agility

Øjeblikkets ord ser ud til at være 'smidige', hvilket betyder, at økonomier skal være i stand til at reagere på den udviklende krise, som stadig indeholder mange usikkerheder. Håbet er, at skatteforanstaltninger gradvist kan gå i retning af at støtte mere fremadrettede foranstaltninger, der fremmer et bæredygtigt opsving. Vejledningen vil blive nærmere beskrevet i Kommissionens forårspakke for det europæiske semester.

Udnyttelse af Recovery and Resilience Facility bedst muligt

Det håber, at Recovery and Resilience Facility (RRF) vil spille en afgørende rolle for at hjælpe Europa med at komme sig efter den økonomiske og sociale indvirkning af pandemien og vil bidrage til at gøre EU's økonomier og samfund mere modstandsdygtige og sikre de grønne og digitale overgange.

RRF vil stille 312.5 mia.EUR til rådighed i tilskud og op til 360 mia.EUR til rådighed i lån til støtte for gennemførelsen af ​​reformer og investeringer. Ud over at give en betydelig finanspolitisk impuls håber man, at den vil bidrage til at mindske risikoen for forskelle i euroområdet og EU. Det er vigtigt for faciliteten, at udgifter finansieret med tilskud fra RRF vil give økonomien et væsentligt løft i de kommende år uden at øge de nationale underskud og gæld. 

Continue Reading

coronavirus

EU overvejer at skifte til nødgodkendelser under pres over udrulning af vacciner

Reuters

Udgivet

on

By

Europa-Kommissionen sagde tirsdag (2. marts), at den overvejer nødgodkendelser af COVID-19-vacciner som et hurtigere alternativ til strengere betingede markedsføringstilladelser, som hidtil er blevet brugt, skriver Francesco Guarascio, @fraguarascio.

Flytningen ville markere et stort skift i tilgang til vaccinegodkendelser, da det ville medføre anvendelse af en procedure, som EU havde anset for farlig, og som inden COVID-19-pandemien var forbeholdt ekstraordinær godkendelse på nationalt niveau af lægemidler til terminalt syge patienter. herunder kræftbehandlinger.

Den potentielle ændring kommer, når EU-udøvende myndighed og blokens narkotikaregulator kommer under stigende pres for, hvad nogle anser for langsom vaccinegodkendelse, hvilket har bidraget til en langsommere udrulning af COVID-19-skud i 27-nationer, sammenlignet med USA og tidligere EU-medlem Storbritannien.

”Vi er klar til at reflektere med medlemslandene om alle mulige veje for faktisk at fremskynde godkendelsen af ​​vaccinerne,” sagde en talsmand for EU-Kommissionen på en pressekonference.

En mulighed kunne være "en nødtilladelse til vacciner på EU-niveau med delt ansvar blandt medlemslandene", sagde talsmanden og tilføjede, at arbejdet med dette kunne starte meget hurtigt, hvis EU-regeringer støttede ideen.

Det var ikke klart, om en EU-dækkende beredskabsgodkendelsesprocedure, hvis den blev aftalt, ville medføre de samme betingelser som nødgodkendelser, der blev udstedt på nationalt plan, sagde kommissionstalsmanden til Reuters.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) kan i øjeblikket ikke udstede akutgodkendelser, men har under ekstraordinære omstændigheder anbefalet medfølende brug af stoffer inden markedsføringstilladelse.

Denne procedure blev brugt i april til først at give læger tilladelse til at bruge Gileads antivirale lægemiddel remdesivir som en behandling mod COVID-19. Lægemidlet blev senere givet betinget godkendelse af EMA.

Nationale nødgodkendelser er tilladt i henhold til EU-lovgivningen, men de tvinger lande til at tage det fulde ansvar, hvis noget går galt med en vaccine, mens lægemiddelvirksomheder under den strengere markedsføringstilladelse fortsat er ansvarlige for deres vacciner.

EU-Kommissionen havde sagt, at nationale beredskabstilladelser ikke skulle bruges til COVID-19-vacciner, fordi hurtigere godkendelser kunne reducere tilsynsmyndighedernes evne til at kontrollere effektivitets- og sikkerhedsdata.

Dette kunne også øge vaccine-tøven, som allerede er høj i nogle lande, havde EU-embedsmænd sagt.

En højtstående EU-embedsmand sagde, at nødproceduren hidtil normalt var blevet brugt på nationalt niveau for terminalt syge patienter, og EU havde i stedet valgt den længerevarende betingede markedsføringstilladelse, fordi vi med vacciner “injicerer raske mennesker”, og risikoen var uforholdsmæssig.

Ændringen af ​​tack ville komme efter østeuropæiske lande, herunder Ungarn, Slovakiet og Den Tjekkiske Republik, godkendte russiske og kinesiske vacciner med nationale nødprocedurer.

Storbritannien har også brugt nødproceduren til at godkende COVID-19-vacciner.

Continue Reading

Landbrug

CAP: Ny rapport om bedrageri, korruption og misbrug af EU's landbrugsmidler skal være wake up call

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

MEP'er, der arbejder på beskyttelse af EU's budget fra De Grønne / EFA-gruppen, har netop frigivet en ny rapport: "Hvor går EU-pengene hen?", der ser på misbrug af europæiske landbrugsmidler i Central- og Østeuropa. Rapporten ser på systemisk svaghed i EU's landbrugsfonde og kortlægger, hvordan EU-midler bidrager til svig og korruption og undergraver retsstatsprincippet i fem EU-lande: Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet og Rumænien.
 
Rapporten skitserer ajourførte sager, herunder: Bedrageriske krav og betalinger af EU-landbrugsstøtte Slovakiet; interessekonflikter omkring den tjekkiske premierministers Agrofert-selskab i Tjekkiet; og statsindblanding fra Fidesz-regeringen i Ungarn. Denne rapport kommer ud, da EU-institutionerne er i færd med at forhandle den fælles landbrugspolitik for årene 2021-27.
MEP-medlem Viola von Cramon, De Grønne / EFA-medlem af Budgetkontroludvalget, kommenterer: "Beviserne viser, at EU's landbrugsfonde fremmer svindel, korruption og fremkomsten af ​​rige forretningsmænd. På trods af adskillige undersøgelser, skandaler og protester synes Kommissionen at være vende det blinde øje til det voldsomme misbrug af skatteydernes penge, og medlemslandene gør ikke meget for at løse systematiske spørgsmål. Den fælles landbrugspolitik fungerer simpelthen ikke. Det giver de forkerte incitamenter til, hvordan jord bruges, hvilket skader miljøet og skader lokalbefolkningen. Den massive akkumulering af jord på bekostning af det fælles gode er ikke en bæredygtig model, og det bør bestemt ikke finansieres over EU's budget.
 
"Vi kan ikke fortsætte med at tillade en situation, hvor EU-midler forårsager sådan skade i så mange lande. Kommissionen er nødt til at handle, den kan ikke begrave hovedet i sandet. Vi har brug for gennemsigtighed om, hvordan og hvor EU-penge ender, afsløringen af de ultimative ejere af store landbrugsvirksomheder og en ende på interessekonflikter. Den fælles landbrugspolitik skal reformeres, så den fungerer for mennesker og planeten og i sidste ende er ansvarlig over for EU-borgere. I forhandlingerne om den nye fælles landbrugspolitik skal Parlamentets hold stå fast bag obligatorisk begrænsning og gennemsigtighed. "

Mikuláš Peksa, Piratpartiets MEP og De Grønne / EFA Medlem af Budgetkontroludvalget sagde: ”Vi har set i mit eget land, hvordan EU's landbrugsfonde beriger en hel klasse mennesker helt op til premierministeren. Der er en systemisk mangel på gennemsigtighed i den fælles landbrugspolitik, både under og efter distributionsprocessen. Nationale betalingsorganer i CEE bruger ikke klare og objektive kriterier, når de vælger modtagere, og offentliggør ikke alle relevante oplysninger om, hvor pengene går. Når nogle data afsløres, slettes de ofte efter den obligatoriske periode på to år, hvilket gør det næsten umuligt at kontrollere.
 
”Åbenhed, ansvarlighed og korrekt kontrol er afgørende for at opbygge et landbrugssystem, der fungerer for alle i stedet for at berige nogle få udvalgte. Desværre er data om tilskudsmodtagere spredt over hundreder af registre, som for det meste ikke er interoperable med Kommissionens værktøjer til afsløring af svig. Det er ikke kun næsten umuligt for Kommissionen at identificere korruptionssager, men det er ofte uvidende om, hvem de endelige modtagere er, og hvor mange penge de modtager. I de igangværende forhandlinger for den nye CAP-periode kan vi ikke tillade, at medlemsstaterne fortsætter med at arbejde med denne manglende gennemsigtighed og EU-tilsyn. "

Rapporten er tilgængelig online her.

Continue Reading

Twitter

Facebook

trending