Slut med os

Belgien

Den europæiske domstols udtalelse styrker de nationale datatilsynsmænds rolle i Facebook-sagen

Udgivet

on

I dag (13. januar) offentliggjorde Den Europæiske Unions Domstol (EU-Domstolen) generaladvokat Bobek sin udtalelse om, hvorvidt en national databeskyttelsesmyndighed kan indlede sagsanlæg mod en virksomhed, i dette tilfælde Facebook, for ikke at beskytte brugernes data, selvom det er ikke den ledende tilsynsmyndighed (LSA).

Den belgiske databeskyttelsesmyndighed (tidligere Privacy Commission) indledte proceduren mod Facebook i 2015 for ulovlig indsamling af browsingoplysninger uden gyldigt samtykke. Retten i Bruxelles fandt, at sagen var inden for dens jurisdiktion, og beordrede Facebook til at ophøre med visse aktiviteter. Dette blev udfordret af Facebook, der hævdede, at den nye 'one-stop-shop'-mekanisme i GDPR (General Data Protection Regulation) betyder, at grænseoverskridende behandling skal behandles af den ledende tilsynsmyndighed - i dette tilfælde Irish Data Protection Commission, da det vigtigste Facebook-hovedkvarter i Den Europæiske Union er i Irland (Facebook Ireland Ltd).

EU's generaladvokat Michal Bobek var enig i, at den ledende tilsynsførende har en generel kompetence over grænseoverskridende databehandling - og implicit har andre databeskyttelsesmyndigheder mere begrænset beføjelse til at indlede retssager, men han fandt også, at der var situationer, hvor nationale data beskyttelsesmyndigheder kan gribe ind.

En af generaladvokatens (AG) største bekymringer syntes at være faren for "underhåndhævelse" af GDPR. AG hævder, at LSA bør ses mere som en primus inter pares, men at nationale tilsynsmyndigheder ikke afstår fra deres evne til at handle i en mistanke om overtrædelse i alle tilfælde. Den nuværende styring er afhængig af samarbejde for at sikre konsistens i anvendelsen.

Det er ikke svært at forstå hans bekymringer. Enhver, der har fulgt sagen om Max Schrems de sidste år i Irland mod Facebooks dataoverførsler mellem EU og USA, ville ikke være imponeret over den mindre eksemplariske præstation fra tilsynsmyndigheden og det irske domstolssystem. Det var serendipitøst, at den irske databeskyttelseskommission samme dag, som denne udtalelse blev offentliggjort, endelig afgjort sin 7.5-årige kamp med Schrems.

AG ser den potentielle fare for, at virksomheder vælger deres vigtigste etableringssted på baggrund af den nationale tilsynsmyndighed, hvor lande med mindre aktive eller underudnyttede tilsynsmyndigheder foretrækkes, som en type reguleringsarbitrage. Han tilføjer, at selvom konsistens skulle hilses velkommen, var der en fare for, at "kollektivt ansvar kunne føre til kollektivt uansvarlighed og i sidste ende inerti".

Belgien

Biler og fortove skyllede væk som belgisk by ramt af de værste oversvømmelser i årtier

Udgivet

on

By

Den sydlige belgiske by Dinant blev ramt af de kraftigste oversvømmelser i årtier lørdag (24. juli) efter en to timers tordenvejr forvandlede gader til voldsomme vandløb, der skyllede biler og fortov væk, men dræbte ingen, skriver Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant blev skånet for de dødelige oversvømmelser for 10 dage siden, der dræbte 37 mennesker i det sydøstlige Belgien og mange flere i Tyskland, men volden fra lørdagens storm overraskede mange.

"Jeg har boet i Dinant i 57 år, og jeg har aldrig set noget lignende," sagde Richard Fournaux, den tidligere borgmester i byen ved floden Meuse og fødested for saxofonens opfinder af det 19. århundrede, Adolphe Sax. på sociale medier.

En kvinde arbejder på at genvinde sine ejendele efter kraftig nedbør i Dinant, Belgien 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron
En kvinde går i et område, der er ramt af kraftig nedbør i Dinant, Belgien 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron

Regnvand, der strømmer ned ad stejle gader, fejede snesevis af biler væk, stablet dem i en bunke ved en krydsning og skyllede brosten, fortove og hele sektioner af asfalt væk, da indbyggerne så forfærdet fra vinduerne.

Der var ikke noget præcist skøn over skaden, idet bymyndigheder kun forudsagde, at det ville være "signifikant", ifølge belgisk RTL TV.

Stormen udbrød lignende kaos, også uden menneskeliv, i den lille by Anhee et par kilometer nord for Dinant.

Læs

Belgien

Dødstallet stiger til 170 i oversvømmelser i Tyskland og Belgien

Udgivet

on

Dødstallet i ødelæggende oversvømmelser i det vestlige Tyskland og Belgien steg til mindst 170 lørdag (17. juli), efter at floder og voldsfloder i denne uge kollapsede huse og flængede veje og kraftledninger, skriver Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi i Düsseldorf, Philip Blenkinsop i Bruxelles, Christoph Steitz i Frankfurt og Bart Meijer i Amsterdam.

Omkring 143 mennesker døde under oversvømmelsen i Tysklands værste naturkatastrofe i mere end et halvt århundrede. Ifølge politiet var der omkring 98 i Ahrweiler-distriktet syd for Köln.

Hundredvis af mennesker manglede stadig eller var utilgængelige, da flere områder var utilgængelige på grund af høje vandniveauer, mens kommunikationen nogle steder stadig var nede.

Beboere og virksomhedsejere kæmpede for at samle brikkerne i voldsramte byer.

"Alt er fuldstændig ødelagt. Du genkender ikke landskabet," sagde Michael Lang, ejer af en vinbutik i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler i Ahrweiler, og kæmpede mod tårer.

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier besøgte Erftstadt i staten Nordrhein-Westfalen, hvor katastrofen dræbte mindst 45 mennesker.

”Vi sørger med dem, der har mistet venner, bekendte, familiemedlemmer,” sagde han. "Deres skæbne river vores hjerter fra hinanden."

Omkring 700 beboere blev evakueret sent på fredag, efter at en dæmning brød i byen Wassenberg nær Köln, sagde myndighederne.

Men Wassenbergs borgmester Marcel Maurer sagde, at vandstanden havde stabiliseret sig siden natten. ”Det er for tidligt at give det hele klart, men vi er forsigtige optimistiske,” sagde han.

Steinbachtal-dæmningen i det vestlige Tyskland forblev dog i fare for at bryde, sagde myndighederne, efter at cirka 4,500 mennesker blev evakueret fra hjem nedstrøms.

Steinmeier sagde, at det ville tage uger, før den fulde skade, der forventes at kræve flere milliarder euro i genopbygningsfonde, kunne vurderes.

Armin Laschet, statsminister i Nordrhein-Westfalen og det herskende CDU-partis kandidat ved septembervalget, sagde, at han ville tale med finansminister Olaf Scholz i de kommende dage om økonomisk støtte.

Kansler Angela Merkel forventedes at rejse søndag til Rheinland-Pfalz, den stat der er hjemsted for den ødelagte landsby Schuld.

Medlemmer af Bundeswehr-styrkerne, omgivet af delvist nedsænkede biler, vader gennem oversvømmelsesvandet efter kraftige nedbørsmængder i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 17. juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Østrigske redningsmedlemmer bruger deres både, når de går gennem et område, der er ramt af oversvømmelser efter kraftige nedbørsmængder, i Pepinster, Belgien, 16. juli 2021. REUTERS / Yves Herman

I Belgien steg antallet af dødsfald til 27 ifølge det nationale krisecenter, der koordinerer nødhjælpsoperationen der.

Det tilføjede, at 103 mennesker var "manglende eller utilgængelige". Nogle var sandsynligvis utilgængelige, fordi de ikke kunne genoplade mobiltelefoner eller var på hospital uden identitetspapir, sagde centret.

I løbet af de sidste par dage har oversvømmelserne, der for det meste har ramt de tyske stater Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen og det østlige Belgien, afskåret hele samfund fra magt og kommunikation.

RWE (RWEG.DE), Tysklands største kraftproducent, sagde lørdag, at den åbne mine i Inden og Weisweilers kulfyrede kraftværk blev hårdt ramt og tilføjede, at anlægget kørte med lavere kapacitet, efter at situationen var stabiliseret.

I de sydlige belgiske provinser Luxembourg og Namur skyndte myndighederne sig for at levere drikkevand til husholdningerne.

Oversvømmelsesniveauerne faldt langsomt i de hårdest ramte dele af Belgien, så beboerne kunne sortere beskadigede ejendele. Premierminister Alexander De Croo og Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen besøgte nogle områder lørdag eftermiddag.

Den belgiske jernbanenetoperatør Infrabel offentliggjorde planer for reparation af linjer, hvoraf nogle først ville være i drift i slutningen af ​​august.

Nødtjenester i Holland forblev også i høj beredskab, da overstrømmende floder truede byer og landsbyer i hele den sydlige provins Limburg.

Titusinder af beboere i regionen er blevet evakueret i de sidste to dage, mens soldater, brandvæsener og frivillige arbejdede hektisk hele fredag ​​aften (16. juli) for at håndhæve diger og forhindre oversvømmelse.

Hollænderne har hidtil undsluppet katastrofe i størrelsesorden af ​​sine naboer, og fra lørdag formiddag var der ikke rapporteret om nogen tab.

Forskere har længe sagt, at klimaforandringer vil føre til kraftigere regnskyl. Men det vil tage mindst flere uger at undersøge dens rolle i disse ubarmhjertige nedbør, sagde forskere fredag.

Læs

Belgien

UK-beboere blandt dem fra 24 lande, der har forbud mod at rejse til Belgien

Udgivet

on

Fra lørdag den 26. juni er personer, der rejser fra i alt 24 lande, blevet forbudt at rejse ind i Belgien under alle undtagelser. Blandt landene på listen over rejseforbud er Storbritannien. Forbuddet mod at komme ind i Belgien fra de 24 lande på listen er et forsøg på at stoppe eller i det mindste bremse spredningen af ​​mere virulente stammer af coronavirus som Delta-varianten. Lør 26. juni 11:01 Andre lande på listen inkluderer Sydafrika, Brasilien og Indien. De har været på listen over rejseforbud siden slutningen af ​​april. De har nu fået selskab af Storbritannien, hvor udbredelsen af ​​Delta-varianten har set antallet af nye coronavirusinfektioner steg kraftigt i de seneste uger.

Den 25. juni blev der registreret 15,810 nye infektioner i Storbritannien, den 24. juni var dette 16,703. Befolkningen i Storbritannien er omkring 6 gange så stor som i Belgien. Mange af landene på listen er i Latinamerika (Brasilien, Argentina, Bolivia, Chili, Colombia, Paraguay, Peru, Uruguay, Surinam og Trinidad og Tobago). De afrikanske lande på listen er Sydafrika, Botswana, Congo, Swaziland, Lesotho, Mozambique Namibia, Uganda, Zimbabwe og Tunesien. Rejsende fra Bangladesh, Georgien, Nepal, Indien og Pakistan er heller ikke velkomne, og heller ikke folk, der rejser til Belgien fra Bahrein.

En undtagelse fra forbuddet mod indrejse fra Belgien til Belgien gælder for belgiske statsborgere og officielt bosiddende der. Der er også undtagelser for diplomater, folk, der arbejder for visse internationale organisationer, og mennesker, der har brug for at komme her på humanitære grunde. Passagerer, der kører via Bruxelles lufthavn, er ikke omfattet af forbuddet.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending