Slut med os

cirkulære økonomi

Virkningen af ​​tekstilproduktion og affald på miljøet

Udgivet

on

Tøj, fodtøj og husholdningstekstiler er ansvarlige for vandforurening, drivhusgasemissioner og losseplads. Find ud af mere i infografikken. Hurtig mode - den konstante levering af nye stilarter til meget lave priser - har ført til en stor stigning i mængden af ​​produceret og smidt tøj.

For at tackle indvirkningen på miljøet ønsker EU at fremskynde bevæge sig mod en cirkulær økonomi.

I marts 2020, the Europa-Kommissionen vedtog en ny handlingsplan for cirkulær økonomi, som inkluderer en EU-strategi for tekstiler, der sigter mod at stimulere innovation og øge genbrug inden for sektoren. Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i begyndelsen af ​​2021.

Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. Fra design til produktion helt til forbrugeren.

Jan Huitema (Renew Europe, Holland), lead MEP om handlingsplanen for den cirkulære økonomi.
infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning Fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforbrug

Det tager meget vand at producere tekstil plus jord for at dyrke bomuld og andre fibre. Det anslås, at den globale tekstil- og beklædningsindustri har brugt 79 milliarder kubikmeter vand i 2015, mens behovene i hele EU's økonomi udgjorde 266 milliarder kubikmeter i 2017. For at lave en enkelt bomuldst-shirt, Der kræves 2,700 liter ferskvand ifølge estimater nok til at imødekomme en persons drikkebehov i 2.5 år.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkningFakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforurening

Tekstilproduktion anslås at være ansvarlig for ca. 20% af den globale forurening af rent vand fra farvning og efterbehandling.

Vaskesyntetiske udgivelser et anslået 0.5 millioner ton mikrofibre ud i havet om året.

Hvidvask af syntetisk tøj tegner sig for 35% af primær mikroplast frigives i miljøet. En enkelt vasketøjsplast af polyestertøj kan udlede 700,000 mikroplastfibre, der kan ende i fødekæden.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning     

Drivhusgas udledning

Det anslås, at modeindustrien er ansvarlig for 10% af den globale kulstofemission - mere end internationale flyvninger og skibsfart kombineret.

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur, tekstilindkøb i EU i 2017 genererede ca. 654 kg CO2-udledning pr. Person.

Tekstilaffald på lossepladser

Måden, hvorpå folk slipper af med uønsket tøj, har også ændret sig, idet genstande smides i stedet for doneres.

Siden 1996 er mængden af ​​købt tøj i EU pr. Person steget med 40% efter et kraftigt fald i priserne, hvilket har reduceret tøjets levetid. Europæere bruger næsten 26 kilo tekstiler og kasserer omkring 11 kilo af dem hvert år. Brugt tøj kan eksporteres uden for EU, men forbrændes eller deponeres for det meste (87%).

Globalt genanvendes mindre end 1% af tøjet som tøj, delvis på grund af utilstrækkelig teknologi.

Håndtering af tekstilaffald i EU

Den nye strategi sigter mod at tackle hurtig mode og give retningslinjer for at opnå høje niveauer af separat indsamling af tekstilaffald.

Under affaldsdirektivet godkendt af Parlamentet i 2018, vil EU-landene være forpligtet til at indsamle tekstiler separat inden 2025. Den nye kommissionsstrategi inkluderer også foranstaltninger til støtte for cirkulære materialer og produktionsprocesser, tackle tilstedeværelsen af ​​farlige kemikalier og hjælpe forbrugerne med at vælge bæredygtige tekstiler.

EU har en EU miljømærke at producenter, der overholder økologiske kriterier, kan gælde for genstande, hvilket sikrer en begrænset anvendelse af skadelige stoffer og reduceret vand- og luftforurening.

EU har også indført nogle foranstaltninger for at afbøde virkningen af ​​tekstilaffald på miljøet. Horizon 2020-fonde RESYNTEX, et projekt, der bruger kemisk genanvendelse, som kunne give en cirkulær økonomi forretningsmodel til tekstilindustrien.

En mere bæredygtig model for tekstilproduktion har også potentialet til at øge økonomien. "Europa befinder sig i en hidtil uset sundheds- og økonomisk krise, der afslører skrøbeligheden i vores globale forsyningskæder," sagde ledende MEP Huitema. "Stimulering af nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe ny økonomisk vækst og de jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig."

Mere om affald i EU

cirkulære økonomi

E-affald i EU: Fakta og tal  

Udgivet

on

E-affald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i EU, og mindre end 40% genbruges. Elektronisk udstyr og elektrisk udstyr definerer det moderne liv. Fra vaskemaskiner og støvsugere til smartphones og computere er det svært at forestille sig livet uden dem. Men det affald, de genererer, er blevet en hindring for EU's bestræbelser på at reducere dets økologiske fodaftryk. Læs mere for at finde ud af, hvordan EU tackler e-affald i sin bevægelse mod et mere cirkulær økonomi.

Hvad er e-affald?

Elektronisk og elektrisk affald eller e-affald dækker en række forskellige produkter, der smides efter brug.

Store husholdningsapparater, såsom vaskemaskiner og elektriske ovne, er de mest indsamlede og udgør mere end halvdelen af ​​alt indsamlet e-affald.

Dette efterfølges af it- og telekommunikationsudstyr (bærbare computere, printere), forbrugerudstyr og solcelleanlæg (videokameraer, lysstofrør) og små husholdningsapparater (støvsugere, brødristere).

Alle andre kategorier, såsom elektrisk værktøj og medicinsk udstyr, udgør tilsammen kun 7.2% af det indsamlede e-affald.

Infografik om elektronisk og elektrisk affald i EU Infografik, der viser procentdelen af ​​e-affald pr. Apparattype i EU  

Genbrugshastighed for e-affald i EU

Mindre end 40% af alt e-affald i EU genbruges, resten er usorteret. Genbrugspraksis varierer mellem EU-lande. I 2017 genanvendte Kroatien 81% af alt elektronisk og elektrisk affald, mens det på Malta var 21%.

Infografisk om genanvendelsesgraden for e-affald i EU Infografik, der viser genvindingsgraden for e-affald pr. EU-land  

Hvorfor har vi brug for at genbruge elektronisk og elektrisk affald?

Kasseret elektronisk og elektrisk udstyr indeholder potentielt skadelige materialer, der forurener miljøet og øger risikoen for mennesker, der er involveret i genbrug af e-affald. For at imødegå dette problem er EU bestået lovgivning for at forhindre brugen af ​​visse kemikalier, såsom bly.

Mange sjældne mineraler, der er nødvendige i moderne teknologi, kommer fra lande, der ikke respekterer menneskerettighederne. For at undgå utilsigtet at støtte væbnet konflikt og menneskerettighedskrænkelser har MEP'er vedtaget regler, der kræver europæiske importører af sjældne jordarter at udføre baggrundskontrol af deres leverandører.

Hvad gør EU for at reducere e-affald?

I marts 2020 fremlagde Europa-Kommissionen en ny handlingsplan for cirkulær økonomi der har som en af ​​sine prioriteter reduktion af elektronisk og elektrisk affald. Forslaget skitserer specifikt øjeblikkelige mål som at skabe "retten til reparation" og generelt forbedre genanvendelighed, indførelsen af ​​en fælles oplader og etablering af et belønningssystem til fremme af genbrugselektronik.

Parlamentets holdning

Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i februar 2021.

Det hollandske Renew Europe-medlem Jan Huitema, den ledende MEP i dette spørgsmål, sagde, at det var vigtigt at nærme sig Kommissionens handlingsplan "holistisk": "Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. ”

Han sagde, at der bør lægges særlig vægt på e-affaldssektoren, da genanvendelse halter bagefter produktionen. ”I 2017 genererede verden 44.7 millioner ton e-affald, og kun 20% blev genanvendt korrekt.”

Huitema siger også, at handlingsplanen kan hjælpe med det økonomiske opsving. ”At stimulere nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe den nye økonomiske vækst og jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig.

Læs mere om cirkulær økonomi og affald

Find ud af mere 

Continue Reading

cirkulære økonomi

Cirkulær økonomi: Definition, betydning og fordele

Udgivet

on

Den cirkulære økonomi: Find ud af, hvad det betyder, hvordan det gavner dig, miljøet og vores økonomi med nedenstående infografik. Den Europæiske Union producerer mere end 2.5 milliarder ton affald hvert år. Den opdaterer i øjeblikket sin lovgivning om affaldshåndteringt at fremme et skift til en mere bæredygtig model kendt som den cirkulære økonomi. I marts 2020 fremlagde Europa-Kommissionen under European Green Deal og som en del af det foreslåede ny industriel strategi, en ny handlingsplan for cirkulær økonomi der inkluderer forslag om mere bæredygtigt produktdesign, reduktion af affald og bemyndigelse af forbrugere (såsom ret til reparation). Specifikt fokus bringes til ressourceintensive sektorer som f.eks elektronik og IKT, plast, tekstiler og konstruktion.

Men hvad betyder den cirkulære økonomi præcist? Og hvad er fordelene?

Hvad er den cirkulære økonomi? 

Den cirkulære økonomi er en model for produktion og forbrug, som involverer deling, leasing, genbrug, reparation, istandsættelse og genbrug af eksisterende materialer og produkter så længe som muligt. På denne måde forlænges produkternes livscyklus.

I praksis indebærer det at reducere affald til et minimum. Når et produkt når slutningen af ​​dets levetid, holdes dets materialer i økonomien, hvor det er muligt. Disse kan bruges produktivt igen og igen og derved skabe yderligere værdi.

Dette er en afvigelse fra den traditionelle, lineære økonomiske model, som er baseret på et take-make-consume-throw-mønster. Denne model er afhængig af store mængder af billige, let tilgængelige materialer og energi.

Også en del af denne model er planlagt forældelse, når et produkt er designet til at have en begrænset levetid for at tilskynde forbrugerne til at købe det igen. Europa-Parlamentet har opfordret til foranstaltninger til at tackle denne praksis.

Hvorfor skal vi skifte til en cirkulær økonomi?

Verdens befolkning vokser og dermed efterspørgslen efter råvarer. Leveringen af ​​vigtige råvarer er dog begrænset.

Endelig forsyning betyder også, at nogle EU-lande er afhængige af andre lande for deres råvarer.

Derudover har udvinding og anvendelse af råmaterialer stor indvirkning på miljøet. Det øger også energiforbrug og CO2-udledning. Dog kan en smartere anvendelse af råmaterialer lavere CO2-udledning.

Hvad er fordelene?

Foranstaltninger såsom affaldsforebyggelse, miljøvenligt design og genbrug kunne spare EU-virksomheder penge, mens det også var tilfældet reduktion af de samlede årlige drivhusgasemissioner. I øjeblikket tegner produktionen af ​​materialer, vi bruger hver dag, for 45% af CO2-udledningen.

At bevæge sig mod en mere cirkulær økonomi kan give fordele som f.eks. Mindskelse af miljøbelastningen, forbedring af råvareforsyningssikkerheden, øget konkurrenceevne, stimulering af innovation, øget økonomisk vækst (yderligere 0.5% af bruttonationalproduktet), skabelse af job700,000 job i EU alene inden 2030).

Forbrugerne får også mere holdbare og innovative produkter, der øger livskvaliteten og sparer dem penge på lang sigt.

Continue Reading

cirkulære økonomi

Push for genanvendelig emballage i Europa står over for COVID-æraens økonomiske virkelighed for restauranter

Udgivet

on

Selv efter Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) accelereret godkendelse af den fremstillede-i-Europa BioNTech / Pfizer vaccine med en betinget grønt lys leveret den 21. decemberst, det er klart, at Europas erfaring med Covid-19 allerede har ændret dagligdagen på måder, der sandsynligvis vil udholde i de kommende år. Blandt andre skift er telearbejde blevet en kendsgerning i livet industrier og sort lande hvor det næsten ikke eksisterede før pandemien, især Italien og Spanien. Rejsemarkedet, der så lavprisselskaber skifte europæere rundt i Schengen-zonen, er krateret og tvinger Norwegian Air til arkiv for konkurs beskyttelse lige sidste måned. Store fødevareservicevirksomheder, der serverer kontorarbejdere, såsom Pret a Manger, har lukket snesevis af butikker og skære tusinder af job.

Faktisk kan en af ​​de mest revolutionerende ændringer, som Covid-19 har foretaget, meget vel være i, hvordan europæere spiser. I lande som Frankrig, hvor regeringen kæmpede for at opmuntre 'doggy taske'for at reducere madspild bare sidste år, er efterspørgslen efter takeaway og madlevering eksploderet. Efter restaurantlukninger i foråret forlod oprindeligt sektoren tager fat på en livline, begrænsede kunder i sidste ende kom til at omfavne bestilling fra tjenester som Deliveroo.

Med den nye model for levering af fødevarer nu på plads har markedet for virksomheder som Uber Eats været fortsatte med at vokse, selv efter at restauranter blev åbnet igen. På den ene side er dette en sjælden sølvforing til et kontinent, hvis økonomier er blevet slået ned af sundhedskrisen. På den anden side er dette markante skift i foodservice et skud over buen for European Green Deal, ledet af Europa-Kommissionens administrerende næstformand Frans Timmermans.

Europæiske restauranter slår alarm

Bare sidste år vedtog Den Europæiske Union Direktiv (EU) 2019 / 904, ellers kendt som direktivet om engangsplastik, for at strukturere EU's bestræbelser på at reducere "indflydelsen af ​​visse plastprodukter på miljøet." Da detaljerne i Kommissionens udkast til vejledning til medlemsstaterne vedrørende dette direktiv er lækket, er fødevareservicesektoren har reageret med alarm.

Baseret på sektorens reaktion synes udkastet til retningslinjer at pege mod et forbud mod en stort skår af engangsprodukter med henblik på at tvinge optagelsen af ​​genanvendelige alternativer. Ved at tage en så bred opfattelse af, hvad der er uacceptabel '' plast til engangsbrug '', synes Kommissionen at have til hensigt at forhindre disse industrier i at skifte til mere bæredygtige valg til engangsbrug, herunder fiberbaserede papirprodukter. Dermed udfordrer det direkte den model, der har holdt restaurantbranchen flydende, i stedet for at skubbe den mod yderligere omkostninger på et tidspunkt med ekstrem økonomisk tvang.

Som fødevareservicesektoren påpeger, er der et grundlæggende spørgsmål om hygiejne og sikkerhed ved udfasning af engangsprodukter, især da globale pandemier bliver en mere regelmæssig forekomst. Genanvendelige produkter ofte holdt op af miljøkampagner som et universalmiddel for spørgsmål som havforurening, har den ulempe, at de genbruges af snesevis, hvis ikke hundreder af forskellige kunder. Som fødevareforskere som David McDowell fra Ulster University har påpeget, begrænser engangsprodukter i fødevareservicebranchen kunne afsløre kunder til højere risici for krydskontaminering fra fødevarebårne sygdomme, herunder bakterier som E. coli og listeria samt vira.

Nu foretrækker kunder, der bruger madleveringstjenester, selvfølgelig undgå at interagere med deres leveringsperson overhovedet, endsige dele tallerkener eller kopper, der bruges af andre lånere. Advarslerne fra eksperter som McDowell er blevet gentaget af Det Europæiske Miljøagentur, som indrømmede engangsprodukter "har spillet en vigtig rolle for at forhindre spredning af Covid-19", selvom de udtrykte bekymring over, om den stigende efterspørgsel kunne underminere EU's bestræbelser på at udvikle et "mere bæredygtigt og cirkulært plastsystem."

Reduktion af plastforurening, samtidig med at det understøtter den cirkulære økonomi

Europæiske forbrugere deler denne bekymring. I henhold til en DS Smith-undersøgelse offentliggjort i januar, end 90% af kunder i fire europæiske lande oplyste, at de ønskede emballage, der indeholdt mindre plast; over 60% sagde, at de ville være villige til at betale en præmie for det. Heldigvis, i skarp kontrast til Kommissionens fortælling, kunne mere bæredygtige engangsprodukter faktisk hjælpe med at løse problemet havforureningskrise direktivet om plast til engangsbrug er beregnet til at adressere.

Disse alternativer inkluderer hovedsageligt engangsfibre-baserede produkter, såsom papirkopper, plader og kasser. Mens nogle af disse produkter indeholder en minimal mængde plastpolymerer, er fiberbaseret emballage stort set mere bredt genanvendt og økologisk sund end plastik hovedansvarlig til havaffald. Som det britiske Royal Statistical Society berømte rapporterede i 2018, i løbet af 90 % plastaffald, der nogensinde er genereret, er aldrig genanvendt. I modsætning hertil næsten tre fjerdedele af papirprodukter genbruges i gennemsnit i EU.

Fiber kan endda kræve fordele i forhold til genanvendelige fødevareserviceprodukter, især inden for kulstofspor og vandforbrug. Eventuelle fordele genanvendelige produkter måske nyde over papir til engangspapir med hensyn til kulstofemissioner afhænger af antallet af gange, de kan genbruges. I tilfælde af f.eks. En keramisk skål skal emnet muligvis bruges så mange som 350 gange. Med hensyn til "økosystemkvalitetsindikatorer" såsom forsuring kan disse fordele hurtigt ophæves af det varme vand og rengøringsmidler, der er nødvendige for at vaske genanvendelige kopper. I mellemtiden er effektiv genbrug af papir, i stigende grad normen i hele Europa, reducerer dets fodaftryk med over 50%.

Den løsning, som nogle fortalere for genbrugsstoffer foreslår - nemlig begrænsning af vask - er ude af spørgsmålet for en fødevareservicebranche, der er ansvarlig for at beskytte forbrugerne mod fødevarebårne patogener. Millioner af europæere, der nu er vant til afhentning og levering, forventer, at de virksomheder, der betjener dem - inklusive utallige små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i restaurationssektoren - overholder høje standarder for fødevaresikkerhed og hygiejne.

Bæredygtige, fiberbaserede alternativer til plast til fødevareemballage kan imødekomme dette behov uden at forstyrre væksten i sektoren. I stedet for at tilføje til restaurantbranchen allerede betydelige tab med en dårligt udført tilgang til plast vil de europæiske tilsynsmyndigheder sandsynligvis snart indse behovet for at acceptere og tilskynde til mere bæredygtige engangsprodukter, der hjælper havene uden at skade økonomien.

Continue Reading
reklame

Twitter

Facebook

trending