Snesevis af parlamentarikere fra hele Europa, herunder senatorer, parlamentsmedlemmer, MEP'er og Det Forenede Kongerige House of Lords og jødiske samfundsledere fra forskellige europæiske lande har slået sig sammen i et brev, der opfordrer de polske myndigheder til at skrotte en del af et lovforslag om dyrevelfærd, der søger en forbud mod eksport af kosher kød fra Polen skriver .

En afstemning om dette lovforslag forventes i det polske senat i morgen (13. oktober).

Et skridt til at forbyde eksport af kosherkød fra Polen vil i alvorlig grad påvirke jødiske samfund på tværs af kontinentet, der enten på størrelse eller begrænsede ressourcer er stærkt afhængige af Polen som leverandør af kosher kød. Dette land er en af ​​de største europæiske eksportører af kosher kød.

Parlamentarikerne og de jødiske lederunderskrivere understregede også, at lovforslaget skaber et farligt præcedens, da det sætter dyrevelfærdsrettigheder klart foran den grundlæggende europæiske ret til religionsfrihed.

I sin artikel 10 siger EU's charter om grundlæggende rettigheder: ”Enhver har ret til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed. Denne ret inkluderer frihed til at ændre religion, tro og frihed, enten alene eller i fællesskab med andre, og offentligt eller privat for at manifestere religion eller tro i tilbedelse, undervisning, praksis og overholdelse ”.

Underskriverne rejste også det faktum, at der ikke er nogen afgørende videnskabelig dokumentation, der understøtter påstande om, at shechita, den kosher slagtemetode, er mere grusom end størstedelen af ​​slagtning, der finder sted dag ud, dag ud i Europa.

I deres brev skrev underskriverne til den polske regering: ”Ved at forbyde eksport af produkter, der repræsenterer en central grundsætning i jødisk tro og praksis for mange, sender du et stærkt budskab om, at love, der effektivt hindrer jødisk liv i Europa, er acceptabelt. ''

"Det er af disse grunde - og på vegne af de mange tusinder af jøder, som vi som fællesskabsledere og parlamentarikere repræsenterer - at vi opfordrer den polske regering, dens parlament og dens senatorer til at stoppe dette aspekt af lovforslaget."

Rabbi Menachem Margolin, formand for den europæiske jødiske sammenslutning, der indledte brevet, sagde i en erklæring: ”Det, der ser ud til at være et nationalt polsk politisk spørgsmål, er ikke noget af den slags. Forslagene i dette lovforslag er potentielt ødelæggende og dybtgående for jøder overalt i Europa og også for de mange, der værdsætter friheden til at udøve religionsfrihed. ''

”Hvis lovforslaget vedtages, vil det blive betragtet som en erklæring om, at det er åben sæson for enhver, der protesterer mod aspekter af jødisk lov, tro og praksis. Det skal stoppes, '' sagde han.