Følg os

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd og -beskyttelse: EU-love forklaret

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Sød nærbillede af europæisk vildkatEuropæisk vildkat © AdobeStock / creativenature.nl 

EU har nogle af verdens højeste dyrevelfærdsstandarder. Find ud af, hvordan lovgivningen beskytter dyreliv, kæledyr samt husdyr og forsøgsdyr.

Den Europæiske Union har fortaler for dyrevelfærd i mere end 40 år og er bredt anerkendt som en global leder med nogle af verdens bedste dyrevelfærdsstandarder. EU-regler har også påvirket lovgivningen i lande uden for EU positivt. De vedrører hovedsageligt husdyr (på gården, under transport og ved slagtning), men også dyreliv, laboratoriedyr og kæledyr.

Husdyrs velfærd

De første EU-regler for beskyttelse af husdyr går tilbage til 1970s. Den 1998 direktiv om beskyttelse af opdrættede dyr etablerede generelle standarder for beskyttelse af alle dyr, der holdes til produktion af mad, uld, hud, pels eller andre landbrugsformål - herunder fisk, krybdyr og padder - og er baseret på Europæisk konvention til beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål af 1978.

EU's regler for dyrevelfærd afspejler de såkaldte fem friheder:
  • Frihed fra sult og tørst
  • Frihed fra ubehag
  • Frihed fra smerter, skader og sygdomme
  • Frihed til at udtrykke normal opførsel
  • Frihed fra frygt og nød

EU-regler for dyrs beskyttelse og velfærd under transport blev godkendt i 2004. Parlamentet krævede imidlertid i en beslutning, der blev vedtaget den 14. februar 2019 bedre håndhævelse, sanktioner og reducerede rejsetider.

Den 19. juni 2020 nedsatte MEP'erne en undersøgelsesudvalg for at undersøge påståede overtrædelser i anvendelsen af ​​EU's regler for dyrevelfærd under transport inden for og uden for EU.

Andre EU-regler sætter velfærdsstandarder for husdyr i løbet af bedøvelse og slagtningsamt for avlsbetingelser for specifikke dyrekategorier såsom kalve, svin   æglæggende høner.

reklame

I oktober 2018 vedtog MEP'erne en ny forordning om veterinærlægemidler at begrænse brugen af ​​medicin for at kompensere for dårlige forhold eller få dyrene til at vokse hurtigere.

I tråd med præsentationen af ​​det nye Farm to Fork-strategi for et mere bæredygtigt landbrug, Europa-Kommissionen evaluerer i øjeblikket al EU-lovgivning om opdrættede dyrs velfærd.

Beskyttelse af dyrelivet

De 500 vilde fugle, der naturligt forekommer i EU, er beskyttet af Fugledirektivet, mens Habitatdirektivet sigter mod at sikre bevarelse af sjældne, truede eller endemiske dyrearter og karakteristiske naturtyper.

EU Pollinators Initiative blev lanceret i 2018 for at tackle tilbagegang af vilde bestøvende insekterisær bier. Parlamentet opfordrede til en yderligere reduktion af pesticider og flere midler til forskning. I en rapport, der blev vedtaget i januar 2018, havde Parlamentet allerede sagt regionale og lokale biesorter bør beskyttes bedre.

Hvaler og delfiner er beskyttet fra fangst og drab i EU-farvande. Derudover har EU altid været en forsvarer af den fulde gennemførelse af EU moratorium for kommerciel hvalfangst på plads siden 1986.

En EU-regulering forbyder handel med sælprodukter.

Der er også regler om fangstmetoder, at forbyde anvendelse af fældefælder til at fange vilde dyr i EU og indføre humane standarder.

EU implementerer og går videre end bestemmelserne i EU Konvention om international handel med truede arter af vilde dyr og blomstera (Citerer) gennem dets Wildlife Trade Regulations for at sikre, at handel med dyrelivsprodukter ikke fører til, at arter bliver truet.

I maj 2020 forelagde Kommissionen en ambitiøs ny biodiversitetsstrategi som en del af EU's grønne aftale.

zoologiske haver

EU-regler for opbevaring af vilde dyr i zoologiske haver søge at styrke deres rolle i bevarelsen af ​​den biologiske mangfoldighed og opstille standarder for beskyttelsesforanstaltninger, herunder passende indkvartering til dyr.

Dyreforsøg til videnskabelige formål

EU har skabt en juridisk ramme, der regulerer dyreforsøg til udvikling af nye lægemidler, til fysiologiske undersøgelser og til test af fødevaretilsætningsstoffer eller kemikalier. Reglerne er baseret på princippet for de tre R'er:

  • Udskiftning (fremmer brugen af ​​alternative metoder)
  • Reduktion (forsøger at bruge færre dyr til det samme mål)
  • Forfining (bestræbelser på at minimere smerter og lidelse)

Dyreforsøg med kosmetik og markedsføring af sådanne produkter er forbudt i EU. I en beslutning vedtaget i 2018 opfordrede Parlamentet til en globalt forbud mod dyreforsøg med kosmetik.

Kæledyrsbeskyttelse

Til slå fast på den ulovlige handel med hunde og katte, Parlamentet opfordrede til en EU-dækkende handlingsplan, strengere sanktioner og obligatorisk registrering i en beslutning, der blev vedtaget den 12. februar 2020.

For at tackle bekymringerne fra europæere, der betragter kæledyr som en del af deres familier, katte- og hundeskind er forbudt i EU siden 2008. Lovgivningen forbyder markedsføring og import til eller eksport af katte- og hundepels og af alle produkter, der indeholder sådan pels.

Takket være harmoniseret EU-regler for rejse med kæledyr, er folk frie til at flytte med deres lodne venner inden for Den Europæiske Union. Det kæledyr pas eller dyresundhedscertifikatet er det eneste krav for hunde, katte og ildere at rejse over EU's grænser, med visse undtagelser.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending