Slut med os

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd og -beskyttelse: EU-love forklaret

Udgivet

on

Sød nærbillede af europæisk vildkatEuropæisk vildkat © AdobeStock / creativenature.nl 

EU har nogle af verdens højeste dyrevelfærdsstandarder. Find ud af, hvordan lovgivningen beskytter dyreliv, kæledyr samt husdyr og forsøgsdyr.

Den Europæiske Union har fortaler for dyrevelfærd i mere end 40 år og er bredt anerkendt som en global leder med nogle af verdens bedste dyrevelfærdsstandarder. EU-regler har også påvirket lovgivningen i lande uden for EU positivt. De vedrører hovedsageligt husdyr (på gården, under transport og ved slagtning), men også dyreliv, laboratoriedyr og kæledyr.

Husdyrs velfærd

De første EU-regler for beskyttelse af husdyr går tilbage til 1970s. Den 1998 direktiv om beskyttelse af opdrættede dyr etablerede generelle standarder for beskyttelse af alle dyr, der holdes til produktion af mad, uld, hud, pels eller andre landbrugsformål - herunder fisk, krybdyr og padder - og er baseret på Europæisk konvention til beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål af 1978.

EU's regler for dyrevelfærd afspejler de såkaldte fem friheder:
  • Frihed fra sult og tørst
  • Frihed fra ubehag
  • Frihed fra smerter, skader og sygdomme
  • Frihed til at udtrykke normal opførsel
  • Frihed fra frygt og nød

EU-regler for dyrs beskyttelse og velfærd under transport blev godkendt i 2004. Parlamentet krævede imidlertid i en beslutning, der blev vedtaget den 14. februar 2019 bedre håndhævelse, sanktioner og reducerede rejsetider.

Den 19. juni 2020 nedsatte MEP'erne en undersøgelsesudvalg for at undersøge påståede overtrædelser i anvendelsen af ​​EU's regler for dyrevelfærd under transport inden for og uden for EU.

Andre EU-regler sætter velfærdsstandarder for husdyr i løbet af bedøvelse og slagtningsamt for avlsbetingelser for specifikke dyrekategorier såsom kalve, svin og æglæggende høner.

I oktober 2018 vedtog MEP'erne en ny forordning om veterinærlægemidler at begrænse brugen af ​​medicin for at kompensere for dårlige forhold eller få dyrene til at vokse hurtigere.

I tråd med præsentationen af ​​det nye Farm to Fork-strategi for et mere bæredygtigt landbrug, Europa-Kommissionen evaluerer i øjeblikket al EU-lovgivning om opdrættede dyrs velfærd.

Beskyttelse af dyrelivet

De 500 vilde fugle, der naturligt forekommer i EU, er beskyttet af Fugledirektivet, mens Habitatdirektivet sigter mod at sikre bevarelse af sjældne, truede eller endemiske dyrearter og karakteristiske naturtyper.

EU Pollinators Initiative blev lanceret i 2018 for at tackle tilbagegang af vilde bestøvende insekterisær bier. Parlamentet opfordrede til en yderligere reduktion af pesticider og flere midler til forskning. I en rapport, der blev vedtaget i januar 2018, havde Parlamentet allerede sagt regionale og lokale biesorter bør beskyttes bedre.

Hvaler og delfiner er beskyttet fra fangst og drab i EU-farvande. Derudover har EU altid været en forsvarer af den fulde gennemførelse af EU moratorium for kommerciel hvalfangst på plads siden 1986.

En EU-regulering forbyder handel med sælprodukter.

Der er også regler om fangstmetoder, at forbyde anvendelse af fældefælder til at fange vilde dyr i EU og indføre humane standarder.

EU implementerer og går videre end bestemmelserne i EU Konvention om international handel med truede arter af vilde dyr og blomstera (Citerer) gennem dets Wildlife Trade Regulations for at sikre, at handel med dyrelivsprodukter ikke fører til, at arter bliver truet.

I maj 2020 forelagde Kommissionen en ambitiøs ny biodiversitetsstrategi som en del af EU's grønne aftale.

zoologiske haver

EU-regler for opbevaring af vilde dyr i zoologiske haver søge at styrke deres rolle i bevarelsen af ​​den biologiske mangfoldighed og opstille standarder for beskyttelsesforanstaltninger, herunder passende indkvartering til dyr.

Dyreforsøg til videnskabelige formål

EU har skabt en juridisk ramme, der regulerer dyreforsøg til udvikling af nye lægemidler, til fysiologiske undersøgelser og til test af fødevaretilsætningsstoffer eller kemikalier. Reglerne er baseret på princippet for de tre R'er:

  • Udskiftning (fremmer brugen af ​​alternative metoder)
  • Reduktion (forsøger at bruge færre dyr til det samme mål)
  • Forfining (bestræbelser på at minimere smerter og lidelse)

Dyreforsøg med kosmetik og markedsføring af sådanne produkter er forbudt i EU. I en beslutning vedtaget i 2018 opfordrede Parlamentet til en globalt forbud mod dyreforsøg med kosmetik.

Kæledyrsbeskyttelse

Til slå fast på den ulovlige handel med hunde og katte, Parlamentet opfordrede til en EU-dækkende handlingsplan, strengere sanktioner og obligatorisk registrering i en beslutning, der blev vedtaget den 12. februar 2020.

For at tackle bekymringerne fra europæere, der betragter kæledyr som en del af deres familier, katte- og hundeskind er forbudt i EU siden 2008. Lovgivningen forbyder markedsføring og import til eller eksport af katte- og hundepels og af alle produkter, der indeholder sådan pels.

Takket være harmoniseret EU-regler for rejse med kæledyr, er folk frie til at flytte med deres lodne venner inden for Den Europæiske Union. Det kæledyr pas eller dyresundhedscertifikatet er det eneste krav for hunde, katte og ildere at rejse over EU's grænser, med visse undtagelser.

Dyrevelfærd

Brug af antibiotika hos dyr er faldende

Udgivet

on

Anvendelsen af ​​antibiotika er faldet og er nu lavere hos fødevareproducerende dyr end hos mennesker PDF icon seneste rapport offentliggjort af Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Efter en One Health-tilgang præsenterer rapporten fra de tre EU-agenturer data om antibiotikaforbrug og udvikling af antimikrobiel resistens (AMR) i Europa for 2016-2018.

Det betydelige fald i antibiotikabrug hos fødevareproducerende dyr tyder på, at de foranstaltninger, der træffes på landsplan for at reducere brugen, viser sig at være effektive. Anvendelse af en klasse antibiotika kaldet polymyxiner, som inkluderer colistin, næsten halveret mellem 2016 og 2018 i fødevareproducerende dyr. Dette er en positiv udvikling, da polymyxiner også bruges på hospitaler til behandling af patienter inficeret med multiresistente bakterier.

Billedet i EU er forskelligt - situationen varierer betydeligt efter land og antibiotikaklasse. For eksempel anvendes aminopenicilliner, 3. og 4. generations cephalosporiner og quinoloner (fluoroquinoloner og andre quinoloner) mere hos mennesker end hos fødevareproducerende dyr, mens polymyxiner (colistin) og tetracycliner bruges mere til fødevareproducerende dyr end hos mennesker .

Forbindelsen mellem brug af antibiotika og bakterieresistens

Rapporten viser, at brugen af ​​carbapenemer, 3. og 4. generation cephalosporiner og quinoloner hos mennesker er forbundet med resistens over for disse antibiotika i Escherichia coli infektioner hos mennesker. Lignende foreninger blev fundet for fødevareproducerende dyr.

Rapporten identificerer også forbindelser mellem antimikrobielt forbrug hos dyr og AMR i bakterier fra fødevareproducerende dyr, hvilket igen er forbundet med AMR i bakterier fra mennesker. Et eksempel på dette er Campylobacter spp. bakterier, som findes i fødevareproducerende dyr og forårsager fødevarebårne infektioner hos mennesker. Eksperter fandt en sammenhæng mellem resistens hos disse bakterier hos dyr og resistens hos de samme bakterier hos mennesker.

Bekæmpelse af AMR gennem samarbejde

AMR er et betydeligt globalt folkesundhedsproblem, der repræsenterer en alvorlig økonomisk byrde. One Health-metoden implementeret gennem samarbejde mellem EFSA, EMA og ECDC og resultaterne i denne rapport kræver en fortsat indsats for at tackle AMR på nationalt, EU og globalt niveau i sundhedssektorerne.

Mere information

Læs

Dyrevelfærd

'End the Cage Age' - En historisk dag for dyrevelfærd

Udgivet

on

Věra Jourová, næstformand for værdier og gennemsigtighed

I dag (30. juni) foreslog Europa-Kommissionen et lovgivningsmæssigt svar på 'End the Cage Age' European Citizens 'Initiative (ECI) støttet af over en million europæere fra 18 forskellige stater.

Kommissionen vil vedtage et lovgivningsforslag inden 2023 om at forbyde bure for et antal husdyr. Forslaget vil udfase og endelig forbyde brugen af ​​bursystemer til alle dyr, der er nævnt i initiativet. Det vil omfatte dyr, der allerede er omfattet af lovgivningen: æglæggende høner, søer og kalve; og andre nævnte dyr, herunder: kaniner, trækker, lagopdrættere, slagtekyllinger, vagtler, ænder og gæs. For disse dyr har Kommissionen allerede bedt EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) om at supplere det eksisterende videnskabelige bevis for at bestemme de nødvendige betingelser for forbud mod bur.

Som en del af sin Farm to Fork-strategi har Kommissionen allerede forpligtet sig til at foreslå en revision af lovgivningen om dyrevelfærd, herunder om transport og opdræt, som i øjeblikket gennemgår en fitnesskontrol, der skal afsluttes inden sommeren 2022.

Kommissionær for sundhed og fødevaresikkerhed Stella Kyriakides sagde: ”I dag er en historisk dag for dyrevelfærd. Dyr er følsomme væsener, og vi har et moralsk samfundsmæssigt ansvar for at sikre, at dyrene på gården afspejler dette. Jeg er fast besluttet på at sikre, at EU forbliver i spidsen for dyrevelfærd på den globale scene, og at vi lever op til samfundets forventninger. ”

Parallelt med lovgivningen vil Kommissionen søge specifikke støtteforanstaltninger inden for nøglerelaterede politikområder. Især vil den nye fælles landbrugspolitik yde finansiel støtte og incitamenter - såsom det nye øko-ordningsinstrument - for at hjælpe landmændene med at opgradere til mere dyrevenlige faciliteter i overensstemmelse med de nye standarder. Det vil også være muligt at bruge Just Transition Fund og Recovery and Resilience Facility til at støtte landmænd i tilpasningen til burfrie systemer.

Læs

Dyretransporter

Hjælp landmænd med at afslutte buredyrkning

Udgivet

on

”Vi støtter stærkt borgerinitiativet 'End the Cage Age' for husdyr. Sammen med 1.4 millioner europæere beder vi Kommissionen om at foreslå de rigtige foranstaltninger til at afslutte burebrug, ”sagde Michaela Šojdrová MEP, PPE-gruppemedlem i Parlamentets landbrugsudvalg.

”Dyrevelfærd kan bedst garanteres, når landmænd får de rette incitamenter til det. Vi støtter en jævn overgang fra bure til alternative systemer inden for en tilstrækkelig overgangsperiode, der overvejes specifikt for hver art, ”tilføjede Šojdrová.

Da Europa-Kommissionen har lovet at foreslå ny lovgivning om dyrevelfærd i 2023, understreger Šojdrová, at der skal foretages en konsekvensanalyse inden 2022, herunder omkostningerne til den nødvendige transformation på både kort og lang sigt. ”Da forskellige arter, æglæggende høner eller kaniner, kræver forskellige betingelser, skal forslaget dække disse forskelle med en art efter art, inden 2027. Landmænd har brug for overgangsperioder og en kompensation for de højere produktionsomkostninger,” sagde Šojdrová.

”For at garantere dyrevelfærd og for ikke at skade vores europæiske landmænd har vi brug for effektiv kontrol, hvis importerede produkter overholder EU's dyrevelfærdsstandarder. Importerede produkter skal overholde europæiske dyrevelfærdsstandarder, så vores højkvalitetsproduktion ikke erstattes af import af lav kvalitet, ”understregede Šojdrová.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending