Forståelse af #GenderPayGap - definition og årsager

| Januar 14, 2020
illustration på Gender Gap© Shutterstock.com / Delpixel

Arbejdende kvinder i EU tjener i gennemsnit 16% mindre i timen end mænd. Find ud af, hvordan denne kønsbestemte lønforskel beregnes, og årsagerne hertil.

selvom lige løn for samme arbejdsprincip blev allerede indført i Rom-traktaten i 1957, den såkaldte kønsbestemte lønforskel vedvarer vedholdende med kun marginale forbedringer, der er opnået i de sidste ti år.

Europa-Parlamentet har konsekvent opfordret til mere indsats for at indsnævre kløften og bragt spørgsmålet op igen i a plenumsdebat mandag den 13. januar.

Hvad er kønsbestemte lønforskelle? Og hvordan beregnes det?

Lønforskellen mellem kønnene er forskellen i gennemsnitlig brutto timeløn mellem kvinder og mænd. Det er baseret på løn, der udbetales direkte til ansatte, før indkomstskat og socialsikringsbidrag fratrækkes. Kun virksomheder med ti eller flere ansatte tages med i beregningerne.

Beregnet på denne måde tager ikke lønforskellen mellem kønnene hensyn til alle de forskellige faktorer, der kan spille en rolle, f.eks. Uddannelse, arbejdstimer, type job, karriereophold eller deltidsarbejde. Men det viser, at kvinder i hele EU generelt tjener mindre end mænd.

Lønforskellen mellem kønnene i EU

Overalt i EU lønforskellen adskiller sig vidt, der er den højeste i Estland (25.6%), Den Tjekkiske Republik (21.1%), Tyskland (21%), Storbritannien (20.8%), Østrig (19.9%) og Slovakiet (19.8%) i 2017. Det laveste antal kan være fundet i Slovenien (8%), Polen (7.2%), Belgien (6%), Italien og Luxembourg (5% hver) og Rumænien (3.5%).

Ligeløn reguleres af en EU-direktiv men Europa-Parlamentet har gentagne gange anmodet om det revision og for yderligere foranstaltninger. Ursula von der Leyen, præsident for Europa-Kommissionen har annonceret, at de vil arbejde på en ny europæisk kønsstrategi og bindende løngennemsigtighed.

Find ud af mere om, hvad Parlamentet gør for ligestilling mellem kønnene

Hvorfor er der et lønforskel mellem kønnene?

At fortolke tallene er ikke så simpelt som det ser ud, da et mindre køns lønforskel i et specifikt land ikke nødvendigvis betyder mere ligestilling mellem kønnene. I nogle EU-lande har lavere lønforskelle tendens til at være kvinder, der har færre betalte job. Høje huller har en tendens til at være relateret til en stor andel af kvinder, der arbejder på deltid eller er koncentreret i et begrænset antal erhverv.

Gennemsnitlig, kvinder laver flere timers ubetalt arbejde (pleje af børn eller husarbejde) og mænd flere timers lønnet arbejde: kun 8.7% af mændene i EU arbejder på deltid, mens næsten en tredjedel af kvinder i hele EU (31.3%) gør det. I alt har kvinder flere arbejdstimer om ugen end mænd gør.

Så kvinder tjener ikke kun mindre pr. Time, men de udfører også færre timers lønnet arbejde, og færre kvinder er ansat i arbejdsstyrken end mænd. Alle disse faktorer tilsammen bringer forskellen i den samlede indtjening mellem mænd og kvinder til Næsten 40% (for 2014).

Kvinder er også meget mere tilbøjelige til at være dem, der har karriereophold, og nogle af deres karrierevalg er påvirket af pleje og familieansvar.

Om mig 30 %af den samlede kønsbestemte lønforskel kan forklares med en overrepræsentation af kvinder i relativt lavt betalte sektorer som pleje, salg eller uddannelse. Der er stadig job såsom inden for videnskab, teknologi og teknik, hvor andelen af ​​mandlige ansatte er meget høj (med mere end 80%).

Kvinder har også færre ledende stillinger: mindre end 6.9% af topvirksomhedernes administrerende direktører er kvinder. Eurostat-data viser, at hvis vi ser på forskellen i forskellige erhverv, er kvindelige ledere med den største ulempe: de tjener 23% mindre i timen end mandlige ledere.

Men kvinder er stadigvæk udsat for ren forskelsbehandling på arbejdspladsen, såsom at de får mindre betalt end mandlige kolleger, der arbejder inden for de samme erhvervskategorier eller bliver demoteret en person, der vender tilbage fra barsel.

Fordele ved at lukke kløften

Hvad der også kan ses, er, at lønforskellen mellem kønnene udvides med alderen - i løbet af karrieren og sammen med stigende familiekrav - mens det er temmelig lavt, når kvinder kommer ind på arbejdsmarkedet. Med mindre penge at spare og investere ophobes disse huller, og kvinder har derfor en højere risiko for fattigdom og social udstødelse i en ældre alder ( kønspension var ca. 36% i 2017).

Ligeløn er ikke kun et spørgsmål om retfærdighed, men ville også øge økonomien, da kvinder får mere at bruge mere. Dette ville øge skattegrundlaget og aflaste nogle af byrden for velfærdssystemer. Vurderingerne viser, at en reduktion i kønnens lønforskel på 1% ville resultere i en stigning i bruttonationalproduktet på 0.1%.

Kommentarer

Facebook kommentarer

tags: , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Europa-Parlamentet, Ligestilling

Kommentarer er lukket.