Johnson besøger Nordirland for at møde den nye leder, irsk premierminister

| Januar 14, 2020
Statsminister Boris Johnson besøgte Nordirland mandag (13. januar) for at markere gendannelsen af ​​den britiske provinss afviklede eksekutiv efter tre år og for at holde samtaler med den irske kollega Leo Varadkar (billede, venstre), skriver Ian Graham.

Parter, der repræsenterede irske nationalister og pro-britiske unionister, lørdag afsluttede en tre-årig modstand, der havde truet en vigtig del af regionens fredsafvikling i 1998 ved at danne en ny magtfordelingsadministration.

Johnson mødte den første minister Arlene Foster fra det pro-britiske demokratiske unionistparti og vicegenerale minister Michelle O'Neill fra de irske nationalister Sinn Fein ved ankomsten til Stormont ejendommen, sæde for den nordirske regering.

Varadkar og den irske udenrigsminister Simon Coveney skulle ankomme senere til forhandlinger, sagde en irsk talsmand.

Før fredsaftalen i 1998 led Nordirland tre årtier med sekterisk vold mellem irske nationalistiske militante, der søgte et forenet Irland og pro-britiske loyalister, der forsvarede regionens plads i Det Forenede Kongerige.

Den såkaldte langfredagsaftale oprettede forsamlingen - en decentral lovgiver med en magtdelingsledelse, der har administrativt ansvar for provinsen og kan udarbejde nye love inden for områder som økonomi, finans og sundhedsydelser.

Denne ordning kollapsede i 2017, da Sinn Fein trak sig ud og sagde, at den ikke blev behandlet ens af DUP.

Aftalen om at genoprette den udøvende kom bare uger efter, at Johnson fik et stort flertal i det britiske parlament, hvilket sluttede sit partis afhængighed af DUP-stemmer.

Johnson sagde, at han planlagde at bruge besøget til at presse behovet for reform af den offentlige service og til at hjælpe med at løse en strejke i sundhedsvæsenet.

Den britiske regering havde lovet flere penge til at hjælpe Nordirland med at finansiere offentlige tjenester, hvis den kunne få sin afviklede administration i gang igen, men den har ikke offentliggjort et tal.

Kommentarer

Facebook kommentarer

tags: , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Brexit, EU, Irland, Nordirland, UK

Kommentarer er lukket.