Rækken brød ud over Aalst-karnevalet, efter at borgmesteren forsvarede det antisemitiske karnevalsflåd, der skildrer dukker af krokede, ortodokse jøder med rotter, der sad på pengesække. Byen er fortsat trodselig på trods af fordømmelse fra både UNESCO og Europa-Kommissionen. I oktober sidste år frigav organisatorerne af karnevalet bånd til deltagere, der gjorde narr af UNESCO og jøder, i betragtning af paradeudgaven 2020. 150-båndene afbildede stereotype antisemitiske karikaturer af jøder med kranier, ringlete sidekrøller, hookede næse og endda guldtænder, alle stående på en efterligning af UNESCO-logoet.

Karnevalet er optaget på UNESCO-listen siden 2010.

Flere jødiske grupper i Belgien og i udlandet har klaget og opfordret UNESCO til at afliste karnevalet.

Søndag (1 december) sagde Aalst-borgmesteren, at han tog beslutningen, da han forventede, at UNESCO ville stribe sin udnævnelsesby på sit udvalgsmøde i Bogoto, efter at begge parter ikke kunne finde et kompromis.

”Borgerne i Aalst har lidt groteske beskyldninger,” sagde borgmesteren i en pressemeddelelse ifølge det belgiske nyhedsagentur.

”Vi er hverken antisemitiske eller racistiske. Alle dem, der støtter dette, handler i dårlig tro. Aalst vil altid forblive hovedstaden i hån og satire, ”sagde han.

Forumet for jødiske organisationer i Antwerpen bemærkede, at Aalst har valgt den kommende flyvning. ”Det betragtes sandsynligvis som mindre ydmygende,” sagde gruppens talsmand Hans Knoop. ”Men vi er glade for, at karnevalet ikke længere er under UNESCOs stempel, det ville give dets legitimitet.”