Følg os

Aserbajdsjan

#UNESCO - Heritage of Heritage

DEL:

Udgivet

on

Den 43rd session af UNESCOs Verdensarvskomité i Baku under formandskab af Aserbajdsjans kulturminister Abulfas Garayev sluttede den 10. juli. Delegationer fra 21 medlemsstater, der udgør Verdensarvskomiteen, samt observatører fra stater, der deltager i konventionen om beskyttelse af verdens kultur- og kulturarv Natural Heritage (1972) deltog i sessionen. Omkring 2.5 tusinde repræsentanter fra mere end 180 lande i verden deltog i begivenheden. Efter mødet blev 10 nye steder føjet til listen over verdensarv, og den omfatter i øjeblikket 1102 steder i 67 lande i verden.

De traditionelle årsager til, at steder, der opfylder UNESCOs liste over verdensarvskrav, er en forbedring af samfundets image, yderligere miljøgarantier og den højt prioriterede tiltrækning af yderligere investeringsstrømme.

Imagefordele for kulturarvssteder er indlysende - for eksempel appellerede Venedigs borgmester Luigi Brugnaro for nylig til organisationen om at inkludere byen på listen over verdensarvssteder, der er i fare for at forsvinde. Dette vil være et væsentligt argument i en dialog med den italienske regering for en gradvis reduktion af turiststrømmen, der forårsager ulykker svarende til den kollision, der fandt sted mellem krydstogtskibet og motorskibet på en af ​​de centrale kanaler i byen i begyndelsen af ​​juli.

De økonomiske fordele ved at blive børsnoteret er dog ikke umiddelbart synlige. Status som et verdensarvssted bruges snarere som en prohibitiv mekanisme, der har til formål at forhindre brugen af ​​menneskelige monumenters reelle potentiale. I denne henseende er det næppe muligt at afskrive markedslogikken i USA's beslutning om at trække sig ud af UNESCO, uanset erklærede politiske grunde. For eksempel oversteg den kumulative fordel for den amerikanske økonomi af UNESCOs verdensarvssted Yellowstone National Park 647 millioner dollars for året, hvilket i øvrigt ville dække den resterende gæld efter landets udtræden af ​​organisationen. Samtidig oversteg den samlede indtægt fra aktiviteterne i alle nationalparker i USA i 2018 1.5 milliarder dollars.

Et af de steder, der er med på listen i år, er Vatnajökull National Park i Island, som dækker 8 % af statens territorium. Støtten fra UNESCO vil tilfældigvis være praktisk i lyset af beslutningen taget af landets regering i april om at bygge en kopi af "muren" som i "Game of Thrones"-serien for at øge turiststrømmen. Supportniveauet og dens kvalitet vil dog blive bestemt yderligere.

Stort set har Organisationen ikke ægte værktøjer til at give en yderligere impuls til den bæredygtige udvikling af økonomien i lokalitetsregionen. Eksemplet med de førnævnte nationalparker gør det ret tydeligt. Hvad angår en effektiv økonomisk model, der bringer betydelige overskud til regionale budgetter, har UNESCO intet at tilbyde for at sætte skub i udviklingstempoet. Når vi vender tilbage til Yellowstone National Park, er dens rentabilitet i de sidste tre år ikke faldet til under 630 millioner dollars, hvilket giver den mulighed for at etablere mere end 7,000 arbejdspladser og sikre mere end 500 millioner dollars i kommunernes samlede budget. Ud over ovenstående er erhvervsaktiviteterne i parken fokuseret på at forbedre lokalsamfundets velfærd.

reklame

UNESCO postulerer det samme fokus, men bruger helt andre værktøjer til at opnå velstand. Organisationen investerer i at opretholde levedygtigheden af ​​nationalparkernes økosystemer, men betragter lokalsamfundets økonomiske stabilitet som et problem, der kan løses gennem langsigtet traditionel håndværksudvikling. Alene det faktum, at det er i modstrid med den teknologiske fremskridtslogik og det nuværende behov for konstant budgetforøgelse for byer og bosættelser omkring nationalparker, der er under organisationens beskyttelse.

For eksempel er muligheden for at bygge turistklyngen "Three Volcano" i Kamchatka, Rusland, i øjeblikket under diskussion. Projektet omfatter også en del af Kamchatka-vulkanernes arv, hvilket indebærer en lang procedure for at koordinere deres brug. I den forbindelse kunne projektet, som årligt kan tiltrække op til 400,000 turister til en fjerntliggende russisk region, og dermed fylde det lokale budget og yderligere UNESCO-mærkepromovering, gennemgås.

Endnu mere kritisk situation opstod i Yugyd Va National Park, Republikken Komi. Den schweiziske regering, den tyske verdensarvsfond og en række andre internationale institutioner har investeret i parkens økologiske turismeudvikling siden 1995. På trods af det oversteg det samlede antal turister i 2018 knap 7,000 mennesker. Antallet af arbejdspladser dækker ikke det kritiske behov for arbejde i regionen på grund af kulminelukningen, der gav arbejde omkring 2,000 mennesker fra den nærmeste parkby, Inta. Regionen har en historisk dannet mineralklynge, som blev aktivt udviklet i de sovjetiske år - store forekomster af kvarts, guld, molybdæn, mangan, kobber, forskellige typer kul og mineraler er indeholdt i klyngen. Den lokale regering er klar til at tilbyde en løsning for at lukke denne misforhold ved at udvide grænserne for den UNESCO-listede nationalpark. Ikke desto mindre holder Organisationen sig til en formel forbudsposition, idet den ignorerer argumenterne om den fejlagtige inddragelse af industrifaciliteter i parkens territorium under dens oprettelse for femogtyve år siden.

I dag er der ingen aftalt holdning blandt russiske miljøorganisationer - nogle støtter aktivt udvidelsen af ​​nationalparken, idet de mener, at dette ikke vil skade den regionale økologi og fuldt ud bidrager til en afbalanceret udvikling af republikken og naturbevarelse. Andre, især Greenpeace, mener, at grænseændringerne, selv nationalparkens udvidelse af territoriet kan være forkert. De mener, at det af en eller anden grund vil være værre at afklare Yugyd Va National Parks grænser i Republikken Komi med det formål at fastgøre den firedobbelte skovbælte til parken og udlede den historisk industrielle Kozhim-mineklynge fra dens territorium end at bevare grænser intakte.

Manglen på fleksibilitet og UNESCOs ude af berøring med hensyn til udviklingen af ​​verdensarvslistede steder forårsager flere uenigheder og vil sandsynligvis ikke dække hele de relaterede billedskabende fordele selv i et perspektiv på 10-15 år. På trods af den absolutte betydning af organisationens eksakte aktiviteter bør hovedspørgsmålet på udviklingsdagsordenen, efter udvælgelsen af ​​nye kulturarvssteder, være gennemførelsen af ​​strukturelle reformer, der sigter mod at øge effektiviteten af ​​de aktiviteter, der er rettet mod at forbedre fleksibiliteten og interessebalancen, når det kommer. til tildeling af midler og beskyttelse af kulturarvssteder.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending