Forlovelse med #Turkmenistan: Et skridt for langt?

| Februar 23, 2019

Tyske forretningsmænd har altid været mere tilbøjelige end deres modparter andre steder i Vesteuropa for at se øst for handelsmuligheder.

De seneste EU-spændinger er knyttet til Tysklands stærke støtte til gasstrømmen Nordstream-2, der vil forsyne russisk gas til Tyskland (undgås Ukraine), og i 2017 blev tidligere kansler Schroeder udnævnt til bestyrelsen i Rosneft, Ruslands statsejede olieselskab.

Landets iværksættere er ofte de første til at undersøge mulighederne i Ukraine, Kaukasus og Centralasien.

I februar hostede Berlin et handelsforum med Turkmenistan, hvor det centralasiatiske land udstillede sine naturressourcer og formodent venligt investeringsklima. Det tyrkisk-tyske forretningsforum deltog af en rapporteret 70 interesserede tyske virksomheder og regionale operatører, herunder højt profilerede navne som Claas og Siemens.

En keynote tale blev leveret af Michael Harms, leder af den tyske østlige erhvervsorganisation (OAOEV). OAOEV er vært for en række bilaterale investeringsarrangementer vedrørende post-sovjetiske rum, herunder den kommende 'Legal Conference Russia' og 'Economic Forum Latvia'. Harms og hans formand, kemisk industriist Wolfgang Büchele, blev endda inviteret til Putins præsentation for tyske virksomheder i 2018.

Ikke desto mindre er etableringen af ​​et tyrkisk-fokuseret investeringsforum i Berlin noget overraskende.

I modsætning til Ruslands dybt sofistikerede økonomi har Turkmenistan været en af ​​de fattigste og mest korrupte regimer på jorden siden dets uafhængighed i 1992. Hver sommer tvinger landet tusindvis af voksne til at høste bomuld i en af ​​verdens største demonstrationer af statens orkestreret slavearbejde. Tortur er udbredt, udgangen af ​​visa er vanskeligt at komme forbi, og borgerne har ingen ejendomsret. Turkmenistans isolationisme betyder, at fattigdomsdata ikke er tilgængelige, men det antages at svæve over andre centralasiatiske stater. Og mens Saudi Arabien endelig ophævede et forbud mod kvindelige chauffører i 2018, siger kilder, at det turkmenske politi har begyndt at trække kørekort fra kvinder en masse.

Dette finder sted, mens den komiske præsident Berdimuhamedov får YouTube-berømmelse, da han viser vægtløftning under kabinetmøder, raps i videoer med hans barnebarn og viser sine pistoler og poesi på nationalt tv. Sorte biler er angiveligt forbudt at komme ind i hovedstaden Ashgabat af frygt for, at det vil ødelægge effekten af ​​milliarder dollars af hvide marmorpaladser bygget med offentlige midler. Præsidenten hævder at have vundet 97.7% af afstemningen i 2017.

Beskyldninger om krænkelser af menneskerettigheder og adfærd fra landets lederskab har gjort lidt for at afskrække emerging market-investorer i fortiden. Men Turkmenistan kombinerer dette med et bemærkelsesværdigt talent for at angribe disse investorer ved at ekspropriere deres aktiver, ikke betale deres gæld og jagte dem ud af landet.

Senest har Turkmenistan skåret adgang til sine telekommunikationslinjer til MTS, Ruslands største teleselskab, på trods af at virksomheden havde bygget dem. Dette førte til en $ 750 millioner voldgiftskrav indledt i Verdensbankens Internationale Center for Afvikling af Handelsmæssige Tvister (ICSID) i 2018.

Et belarussisk firma, Belgorkhimprom, er blevet blokeret for at få adgang til et potashanlæg, der er bygget på en regeringskontrakt. Selskabet skal endnu ikke betales fuldt ud. I de seneste år er der blevet indgivet mange voldgiftskendelser af tyrkiske byggefirmaer, der har millioner af dollars af ubetalte gæld.

Turkmenistans grådighed har også ramt tyske investorer; I oktober 2018 registrerede ICSID et krav fra tysk ingeniørvirksomhed Unionmatex Industrieanlagen mod Turkmenistan efter statsobstruktion tvang selskabet til administration.

Turkmenistan er i en af ​​de største økonomiske kriser i sin historie. Da stadig større landbrugsproduktion rapporteres på stats fjernsyn, bliver køerne for mel gradvist længere, da regeringen øger både offentlige tjenester og ministerier for at spare omkostninger.

Rusland og Iran har endnu ikke genstartet gasimporten. Landet har et desperat behov for international finansiering og udstiller sig dog som en upålidelig partner til enhver, der investerer.

Der er noget dybt engrained i den tyske psyke for at vende og se øst mod spændende investeringsprojekter. Alligevel, som Harms og hans venner hæber ros på repræsentanter for dette forfærdelige regime, er enhver investor engagement forgæves.

Utallige menneskerettighedsrapporter har gjort lidt for at begrænse misbrug udført på borgerne af en egotistisk og usikker leder, der har mismaniseret økonomien i jorden. Med intet positivt investor klima for at retfærdiggøre det er det et skridt for langt at engagere sig med den turkmenske regering.

tags: , , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Tyskland