Politikken til bekæmpelse af svig skal reformeres for at forbedre bekæmpelsen af ​​svig, der berører #EUBudget, siger EU's revisorer

| Januar 11, 2019

EU skal styrke sin bekæmpelse af svig, og Europa-Kommissionen bør sikre lederskab og revurdere dets OLAF's rolle og ansvar, da det nuværende bedrageribekæmpelsessystem har iboende svagheder, ifølge en ny rapport fra EU Revisionsretten. For øjeblikket mangler Kommissionen omfattende oplysninger om omfanget, arten og årsagerne til svig. Dette forhindrer effektiv forebyggelse af svig mod EU-budgettet, siger revisorerne.

Svig er et skjult og komplekst fænomen, og beskyttelse af EU's finansielle interesser mod bedrageri kræver omfattende og systematiske indsatser. Dette er et centralt ansvar for Europa-Kommissionen. Revisorerne vurderede, om Kommissionen på korrekt vis håndterer risikoen for svigagtige aktiviteter, der skader EU-budgettet. De undersøgte især de tilgængelige oplysninger om omfanget, arten og årsagerne til svig i EU's udgifter. De undersøgte, om Kommissionens strategiske risikostyringsramme er effektiv, og om OLAF's administrative undersøgelser fører til retsforfølgning og genopretning.

Revisorerne konstaterede, at Kommissionen mangler omfattende og sammenlignelige data om omfanget af opdaget svig i EU's udgifter. Desuden har det ikke hidtil foretaget nogen vurdering af uopdaget svig eller en detaljeret analyse af, hvad der får økonomiske aktører til at deltage i bedrageriske aktiviteter. Denne mangel på viden mindsker den praktiske værdi og effektiviteten af ​​Kommissionens planer om at beskytte EU's finansielle interesser mod svig, siger revisorerne.

"Opfattelsen blandt syv ud af ti EU-borgere er, at svig mod EU-budgettet sker temmelig ofte, selvom situationen kan være anderledes. Desværre er aktiviteter til bekæmpelse af svig til dato stadig utilstrækkelige, "sagde Juhan Parts, medlem af Den Europæiske Revisionsret med ansvar for betænkningen. "Det er tid til virkelig handling: Kommissionen bør oprette et effektivt system til forebyggelse, opdagelse og afskrækkelse af svindlere. En reform af OLAF vil være lakmusprøven for Kommissionens forpligtelse til at bekæmpe svig. "

Revisorerne konkluderer, at det nuværende system, hvorved OLAF's administrative undersøgelse af mistanke om svig efterfølges af en strafferetlig efterforskning på nationalt plan, tager meget tid og gør sagen mindre sandsynlig. I gennemsnit har 17-sager om året, hvor OLAF har fremsat anbefalinger - færre end halvdelen af ​​alle sådanne sager - ført til retsforfølgning af mistænkte bedragerier. Endvidere understreger revisorerne, at OLAF's endelige rapporter i en række tilfælde ikke giver tilstrækkelige oplysninger til at indlede inddrivelsen af ​​uretmæssigt betalt EU-penge. Mellem 2012 og 2016 blev kun ca. 15% af det samlede anbefalede beløb genvundet.

Revisorerne anser oprettelsen af ​​det europæiske anklagemyndighed (EPPO) et skridt i den rigtige retning, men de advarer om, at den nuværende EPPO-forordning udgør en række risici. Et af hovedspørgsmålene vedrører afsløring og undersøgelse, som vil være stærkt afhængig af nationale myndigheder. Forordningen indfører dog ikke nogen mekanisme, der gør det muligt for EPPO at opfordre medlemsstaterne til at fordele de nødvendige ressourcer til proaktivt at undersøge svig i EU-udgifter.

For at opnå bedre resultater i bekæmpelsen af ​​svig mod EU's finansielle interesser anbefaler revisorne, at Europa-Kommissionen bør:

  • Indføre et robust rapporterings- og målesystem for bedrageri, der giver oplysninger om omfanget, arten og de grundlæggende årsager til svig
  • klart henvise til risikostyring og forebyggelse af svig i en kommissærs portefølje og vedtage en fornyet strategi for bekæmpelse af svig baseret på en omfattende risikoanalyse
  • intensivere sine aktiviteter og værktøjer til bekæmpelse af svig og
  • genoverveje OLAF's rolle og ansvar i lyset af oprettelsen af ​​EPPO og foreslå, at OLAF får en strategisk og tilsynsrolle i EU's bekæmpelse af svig.

Svig henviser til enhver forsætlig handling eller udeladelse designet til at bedrage andre, hvilket resulterer i, at offeret lider tab og gerningsmanden opnår en gevinst. Svig, der involverer offentlige midler, er ofte forbundet med korruption, som generelt forstås som enhver handling eller udeladelse, der misbruger den offentlige myndighed, eller søger at skabe misbrug af offentlig myndighed for at opnå urimelig fordel.

Kommissionen og medlemsstaterne har et fælles ansvar for at beskytte EU's finansielle interesser mod bedrageri og korruption. Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) er i øjeblikket EU's vigtigste organ for bekæmpelse af svig. Det bidrager til udformningen og gennemførelsen af ​​Kommissionens politik for bekæmpelse af svig og gennemfører administrativ undersøgelse af svig mod EU-budgettet. Ved udgangen af ​​2020 vil et europæisk anklagemyndighed (EPPO) begynde at operere med beføjelser til at retsforfølge forbrydelser mod EU's finansielle interesser i 22-medlemsstaterne.

På 22 November 2018 offentliggjorde Revisionsretten også en udtalelse om den foreslåede reform af OLAF for så vidt angår samarbejdet med det fremtidige europæiske anklagemyndighed (EPPO) og effektiviteten af ​​sine undersøgelser. Samtidig blev der også offentliggjort en udtalelse om planerne for det næste EU-svigprogram.

Revisionsretten fremlægger sine særlige rapporter til Europa-Parlamentet og Rådet for EU samt til andre interesserede parter som de nationale parlamenter, interessenter i branchen og repræsentanter for civilsamfundet. Langt de fleste anbefalinger, vi laver i vores rapporter, bliver sat i praksis. Dette høje niveau for optagelse understreger fordelene ved vores arbejde for EU-borgere.

Specialrapport 01 / 2019 Bekæmpelse af svig i EU's udgifter: Tiltag nødvendige findes på Revisionsrettens websted på 23 EU-sprog.

tags: , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Den Europæiske Revisionsret