Fire år ud: # Qatar's VM-præparater kommer i fokus

| December 5, 2018

Det er nu lidt mindre end fire år indtil starten af ​​den næste verdensmesterskab, og på trods af kontroverser, der har omsluttet turneringen siden den blev tildelt Qatar i 2010, tager infrastrukturen hurtigt i form. Vigtige byggearbejder, der er nødvendige for at levere turneringen, har givet en stimulering til landets bredere økonomi, hvilket bidrager til at sikre langsigtet bæredygtighed og diversificering ud over dens enorme naturgasreserver. Desuden var 18 måneder efter at Qatar blev blokeret af en gruppe naboer ledet af Saudi-Arabien, er der endog håb om, at forberedelserne til VM kan hjælpe med at bygge bro over disse skillelinjer.

I løbet af de sidste otte år har kritikere af Qatars succesfulde hostingbud monteret et todelt angreb. På den ene side har de påståede at bududvalget omvendte FIFA's embedsmænd til værtsrettigheder, beskyldninger, som Qatar har heftigt nægtet. På den anden side har de foreslået, at Doha simpelthen ikke er egnet til fodboldens største turnering, da de høje temperaturer ville give både spillere og tilskuere ubehag. For at besvare dette gebyr har Qatar implementeret en række nye innovationer, både på og uden for banen.

Græs til pladserne har været genetisk manipuleret at modstå ørkenvarmen i gigantiske fabrikker udenfor Doha, hvor forskere prøver 12 forskellige varianter i håb om at finde den perfekte græs. Dette græs vil nåde otte helt nye stadioner, hvoraf den ene, Khalifa International, er allerede åben for offentligheden. Hvert af stadionerne vil blive aircondition med en systemet kaldet fjernkøling, designet i Qatar, hvor kølet vand bringes fra et eksternt energicenter, før det pumpes ud som kold luft på spilområdet ved hjælp af bevægelige dyser.

Disse teknologier er konstrueret at være mere bæredygtige end eksisterende alternativer, og arrangørerne håber, at de vil give fordele længe efter, at VM-karnevalet er forbi. De solpaneler, der forventes at magt kølesystemerne i fem af de otte stadioner (og høst energi fra fortovene udenfor) kan hjælpe Qatar opfylde sit mål at sikre 20% af sine energibehov fra solenergi i den nærmeste fremtid. Ligeledes græsset bliver dyrket i fabrikker og rullet i plader binder i med Doha's langvarige ønske om at hæve landbrugsproduktionen.

VM er et afgørende stadium i Qatar's langsigtede diversificeringsstrategi. Dette er mest tydeligt i turistsektoren, som modtager en $ 2.3 milliarder makeover - herunder omdannelsen af ​​en flåde af krydstogtskibe til kæmpe flydende hoteller for 40,000 fans - som en del af en $ 45-milliard strategi til omdanne Qatar ind i en regional turisme knudepunkt til rivaliserende nærliggende Dubai.

Indrøm klatret i byggearbejdet, men der har været en temmelig ubehagelig kulisse. Qatar, ligesom sine andre naboer i Golfen, har længe været udsat for kritik for sine arbejdslove: for eksempel kafala system, hvorunder udenlandske arbejdstagere er bundet til deres arbejdsgivere, er en ofte nævnt bekymring blandt dem, der tror, ​​at Doha ikke burde have modtaget VM.

Her igen bruger Qatarerne imidlertid turneringen som et spor for reformer. Den Internationale Arbejdsorganisation har været bevilget et kontor i Doha og sammen med lokale embedsmænd har kortlagt et treårigt projekt til adresse Nøgle problemer. Dette har allerede givet en række reformer; selvom udenlandske arbejdstagere stadig skal søge deres arbejdsgiveres samtykke, inden de skifter job, kan de nu gå landet uden deres chefs tilladelse. EN midlertidig Minimumsløn er blevet opstillet for dem, der arbejder på turneringen, og en forsikringsfond har endda været oprettet for vandrende arbejdstagere snydt ud af deres løn.

Samtidig byder disse fremskridt velkommen, grupper af rettigheder påpege der er stadig masser at gøre. Ikke desto mindre kan selv landets stærkeste kritikere påpege, at der er sket fremskridt med et mere retfærdigt arbejdssystem i et hurtigere tempo end andre steder i regionen, og der er stadig masser af tid til at moderere de resterende problemer, før turneringen starter.

Nogle optimister håber endog, at verdensmesterskabet kan bidrage til at afslutte den langvarige fejde mellem Qatar og dens nabo, Saudi-Arabien, på trods af at Riyadh har ført en blokade af Doha i de sidste 18-måneder. FIFA præsident Gianni Infantino har bestemt gjort overtures i denne retning; hans skub for at udvide næste verdensmesterskab fra 32 til 48 hold er i det mindste delvist drevet af et ønske om at lette regionale spændinger.

På nuværende tidspunkt synes chancerne for Infantino at få sit ønske slank. Mens ikke helt udelukker Udvidelsen, Qatar siger, at det stadig arbejder for en 32-hold turnering, og har viste intet tegn at tiltræde de krav, der fulgte med boykotten, især gagging af broadcastnetværket Al Jazeera. Ikke desto mindre har senior Qatari-figurer - især Emir Tamim bin Hamad Al-Thani - været ivrige efter at stresse fordelene ved en regional VM. Forud for den største begivenhed i Qatar historie er det sandsynligt, at de vil skubbe for at afslutte dødvandet.

Selvfølgelig vil nogle kritikere uden tvivl fortsætte med at udtrykke deres bekymringer omkring Qatar's World Cup lige indtil den endelige bold er sparket om fire år. Men for selve Qatar ser tegnene meget lovende ud, både til selve turneringen og hinsides. Uanset hvordan holdet går på banen, har landets forberedelser været en transformativ øvelse i sig selv.

tags: , , , ,

Boligtype: En forsiden, FIFA, Sport, Forenede Arabiske Emirater