Anmærkninger fra højtstående repræsentant / næstformand #FedericaMogherini efter #ForeignAffairs Council

| Oktober 17, 2018

"Først og fremmest havde vi en god diskussion med ministrene [af udenrigsanliggender] om Libyen, hvor vi så enhed. Jeg har set, at nogle ministre allerede har overdraget dig denne besked om enhed i det arbejde, vi laver, og at vi vil gøre endnu mere i ugerne og månederne for at komme til støtte for først og fremmest for den politiske proces - valg, både præsidentvalg og parlamentsvalg - at finde sted så hurtigt som muligt, men med den rigtige sikkerhed og politiske rammer.

"Politiske rammer betyder en lovramme, der gør det klart for, hvad libyerne skal stemme med de forfatningsmæssige rammer, hvis det er muligt; Støtte til FN's generalsekretærs særlige repræsentant [til Libyen, Ghassan] Salamé oversætter også de to andre sektorer af hans handling sammen med den politiske overgang, som er de økonomiske reformer og sikkerhedsordningerne. Vi har især set med ministrene om, hvordan vi kan, som EU sammen med medlemsstaterne øger vores støtte til konsolideringen af ​​våbenhvile og gennemførelsen af ​​sikkerhedsordningerne.

"Som du ved, har vi nogle instrumenter på plads allerede på sikkerhedsfronten, nemlig Operation Sophia som alle medlemsstater har meddelt, at de vil beholde og fortsætte det, især når det gælder bekæmpelse af smuglere og menneskehandlere og deres forretningsmodel, men også i deres uddannelse til de libyske kystvagter. Vi har også EU BAM [EU's grænsebistandsmission, i Libyen], vores mission, der hjælper arbejdet i Libyen især med grænseforvaltning. Og vi har en forbindelses- og planlægningscelle (EULPC), der arbejder på sikkerhedsforhold og -forhold.

"Vores tilstedeværelse i Libyen er blevet intensiveret i disse uger i komplicerede tilfælde, men det er noget, der vil fortsætte, og vi sætter denne støtte til rådighed for De Forenede Nationer - og af libyerne selvfølgelig. Vi understregede også fuld støtte til den kommende konference i Palermo, som Italien organiserer. Alle medlemslande oplyste, at de glæder sig over denne konference, og vi vil følge op med den.

"Meddelelsen, der kommer fra udenrigsministrene om Libyen, er en meddelelse om enhed og beslutsomhed om at arbejde endnu mere for at støtte en libysk-fundet løsning på situationen i landet under FN-regi.

"Vi har derefter haft en fremragende udveksling med FN-agenturer, der beskæftiger sig med migration og flygtninge. Vi var glade for at byde velkommen til FN's højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, og ved at video-link den nye generaldirektør for Den Internationale Organisation for Migration, Antonio Vitorino, på denne måde fremhæve det strategiske partnerskab, som Den Europæiske Union har med De Forenede Nationer om dette spørgsmål.

"Vi har gennemgået alle vores nuværende samarbejdsområder, der starter fra Libyen. Du ved, at vi har arbejdet meget godt med FN-agenturerne for at befri migranter og flygtninge, som var i frihedsberøvelsescentre i Libyen, og sørge for, at de evakueres gennem Niger, enten for at gå tilbage gennem frivillige tilbagevenden eller at blive beskyttet gennem garanterede mekanismer af UNHCR [De Forenede Nationers Flygtninge Agentur]. Vi ønsker at fremskynde denne proces.

"Vi har også set på måder, hvorpå vi kan øge vores samarbejde på andre ruter bortset fra Middelhavet. Lad mig understrege, at Middelhavsruten er gået ned med 80-85% i år, mens vi har set en stigning på 150% på den vestlige Middelhavsrute, så vi besluttede at øge vores arbejde, især med Marokko og Mauretanien.

"Vi indfører allerede nogle nye foranstaltninger i denne henseende, ligesom midler, der vil blive afsat til at samarbejde med disse lande for at forvalte den vestlige Middelhavsrute - åbenbart at holde øje med den østlige Middelhavsrute, men også globalt tendenser, som vi ser. Filippo Grandi var netop tilbage fra et besøg i Latinamerika og orienterede os også om situationen for venezuelanske borgere, der bevæger sig rundt i området, med et stort antal flygtninge og indvandrere, der kommer ud af landet.

"Og så samarbejder vi om mange andre problemer og kriser, om flygtninge - især Syrien, men jeg kan også nævne Myanmar og Rohingya-krisen og mange andre.

"Så vi besluttede at bevare nogle af de gode resultater, vi allerede har opnået, styrke vores samarbejde med FN og med vores partnere, nemlig Den Afrikanske Union og oprindelses- og transitlandene, finansier mere vores EU [Emergency] Trust Fund [for Afrika] til projekter langs ruterne. Her har jeg appelleret til medlemsstaterne om at bidrage mere til Trust Fund og også at fokusere på nye måder, hvorpå vi kan tage fat på flytningen af ​​migrationsruter andre steder fra det centrale Middelhavet.

"Vi havde så et punkt på Den Centralafrikanske Republik - vi vedtog også konklusioner som vi allerede har offentliggjort, så du kan kigge på det - beslutter at øge vores arbejde med landet, både hvad angår humanitær bistand og udviklingsbistand, men også hvad angår støtte til sikkerhed. Vi har allerede en tilstedeværelse der i denne henseende, a uddannelse mission [EUTM RCA], som vi ønsker at styrke.

"Så vi diskuterede med ministrene om situationen i Venezuela, hvor jeg vil være meget klar: Vi bekræftede vores stærke holdning til den politiske krise i Venezuela. Du ved, at vi allerede har indført målrettede sanktioner over for personer, der er ansvarlige for krænkelse af menneskerettighederne - nemlig politiske rettigheder - i Venezuela. Denne politik vil fortsætte. Den Europæiske Union ser på ingen måde på at blødgøre sin holdning til Venezuela.

"På den anden side mener vi også, at der kun kan være en demokratisk politisk løsning på den nuværende krise i landet, og derfor undersøger vi muligheden for at oprette en kontaktgruppe for at se, om der er betingelser for at lette ikke en mægling - det er klart ikke betingelserne for det - eller en dialog, men en politisk proces: en måde at være i kontakt med de forskellige parter - åbenbart ikke kun regeringen, men også de forskellige sider af oppositionen, der involverer nogle regionale internationale aktører - og som jeg sagde, udforskede muligheden for at skabe betingelser for en politisk proces at blive startet.

"Jeg ønsker ikke at skabe forventninger her, vi har ikke besluttet at udgøre det endnu, men bare for at undersøge muligheden for at gøre det, fordi vi er bekymrede for, at i mangel - i mangel - af en politisk proces kunne spændinger kun blive værre. Situationen for det venezuelanske folk, herunder mange hundreder af europæiske borgere, kan blive endnu værre.

"Vi vil ikke bare sidde og vente på, at dette sker. Vi vil gerne forsøge at se, om EU kan spille en nyttig rolle sammen med andre og forsøge at undgå, at situationen vokser fra dårlig til værre - eller faktisk fra værre til værre.

Q & A

[EUNAVFOR MED] Operation Sophia overvåger oliesmugling og smugling af libyske olieindtægter. Disse indtægter går tilbage til militsen, gør dem rigere, rigere og skaber også mere konkurrence og konflikt mellem disse militser. Hvilke foranstaltninger er EU's specifikke tjenester, der gennemfører for at standse denne oliesmugling? Vil du forestille dig specifikke sanktioner mod militsen, især dem, der er i Tripoli, som blokerer fredsprocessen - selv om sanktionen vil blive taget ensidigt af EU, selv om disse smugler olieindtægter måske til europæiske banker, men også andre banker i andre regioner?

Først og fremmest er en del af vores arbejde sammen med FN's særlige repræsentant [for Libyen, Ghassan Salamé] og i fuld støtte til sit arbejde at sikre, at olieindtægterne - de lovlige, de regelmæssige - er lige og transparente få hvor de skal få. Betydning, som sagt mange gange, er Libyen et rig land med hensyn til ressourcer og de penge, der kommer ud af disse naturressourcer. Pointen er, hvordan man får indtægterne til at strømme gennemsigtigt og ligeligt deles på en ordentlig måde, så den fordeler det libyske folk. Dette er et arbejde, vi støtter, og at FN's særlige repræsentant [Salamé] investerer meget energi i at gøre.

Når det kommer til de uregelmæssige strømme af olie, smugler olien, begynder vi at overvåge dette. Som du ved, i Operations Sophia, hovedmandatet, er kernemandatet demontering af menneskehandlerne og smuglernes netværk. Vi tilføjede to elementer til mandatet: En relateret til uddannelsen af ​​Libyas kystvagter, den anden er overvågningen og gennemførelsen af ​​FN-mandatet for at standse våbenstrømmene. På olien arbejder vi stadig.

Men vi har i dag sammen med udenrigsministrene besluttet at se på måder, hvorpå de nationale centralbanker i EU's medlemsstater kan spore pengestrømmene på en bedre måde, så vi som følge af pengestrømmene kan være mere effektive til at bestemme, hvem der handler på hvilke fronter, det være sig smugleri af olie, våben eller mennesker og har dette i indflydelse på den forskellige finansiering af militsen eller de politiske og militære kampe.

Den anden del af spørgsmålet drejede sig om sanktioner. Vi har diskuteret dette med [Ghassan] Salamé. Jeg forstår, at der stadig er arbejde inden for De Forenede Nationers Sikkerhedsråd, så det vi diskuterede i dag med udenrigsministrene i EU-medlemsstaterne, er behovet for EU-medlemsstater, der i øjeblikket sidder i FN's Sikkerhedsråd for at koordinere holdninger i denne henseende og koordinere meget tæt med [Ghassan] Salamé.

Vi har set, at præsidenten [i USA, Donald] Trump vil sende sin statssekretær [Mike Pompeo] til Saudi-Arabien for at prøve at finde ud af, hvad der virkelig er sket med Jamal Khashoggi's forsvinden. Kan du give en indikation af, hvad EU's udenrigsministre kollektivt tænker på denne situation? Enhver besked, du har til det saudiske regime? På Brexit: kan du give en følelse af din følelse? Føler du dig optimistisk i denne uge, er du mindre optimistisk?

Jeg tror, ​​jeg vil forlade det andet spørgsmål til senere i ugen, og som jeg sagde i morges, Brexit er endnu ikke et udenrigspolitisk spørgsmål for EU. Vi har [UK] udenrigssekretæren (Jeremy Hunt) sidder rundt om bordet, vi samarbejder og træffer beslutninger sammen godt, og fra nu til slutningen af ​​marts vil jeg fortsat være formand for et råd med 28-medlemslande, og jeg sidder her i denne kapacitet, så jeg vil ikke kommentere Brexit.

På Saudi-Arabien, som jeg sagde i morges, når jeg kommer til Rådet, kan jeg bekræfte det, vi har talt om det med udenrigsministrene i 28-medlemslandene, og der var fuld enighed om bordet om, at vi forventer gennemsigtighed, vi forventer fuld klarhed om, at der skal foretages undersøgelser af de saudiske myndigheder sammen og i fuldt samarbejde med de tyrkiske myndigheder. Vi støtter meget meget de meddelelser, der følger med hinanden fra andre partnere, der starter fra Washington. Jeg udtrykte mig selv første gang på præcis samme dag, da sekretæren [af staten i USA, Mike] Pompeo sagde nøjagtigt de samme ord, vi sagde. Jeg tror, ​​at vi er helt på samme side med vores amerikanske venner på dette: Vi forventer gennemsigtighed, og vi venter på at få mere klarhed om, hvad der skete i denne sag, der er særligt dramatisk.

tags: , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Det Europæiske Råd, Libyen