EU opfordrede til at hjælpe med at tackle korruption og retsstatsforhold i Rumænien

| Oktober 12, 2018

Europa-Kommissionen er blevet opfordret til at gøre mere for at håndtere "meget alvorlige" retslige uregelmæssigheder i Rumænien. En høring i Bruxelles på onsdag hørte, at disse omfatter "massovervågning" af den rumænske befolkning, samspillet mellem de hemmelige tjenester og retsvæsenet og afpresning af dommere.

Efterspørgslen kommer lige foran Kommissionens seneste samarbejds- og verifikationsmekanisme (CVM) om Rumænien.

Dette er den årlige "sundhedstjek" om retssikkerheden og retsstatsprincippet i Rumænien, som skyldes at tage formandskabet til EU på 1 januar 2019.

Høringen i Europa-Parlamentet og vært for rumænsk ALDE-medlem Norica Nicolai er særlig rettidig med, at Europa-Parlamentet forventes at stemme om en beslutning om spørgsmålet på plenarforsamlingen i Strasbourg i lidt over en uge.

En af gæstens højttalere, menneskerettighedskampagnen Daniel Dragomir, sagde problemerne spørger Rumæniens parathed om at overtage EU's roret på et kritisk tidspunkt i sin historie med Brexit- og Euro-valgene, der skal finde sted under sit 6-måneders formandskab .

Dragomir grundlagde Rumænien 3.0, en ny politisk bevægelse, der kæmper for respekten for menneskerettighederne. Han fremhævede tre områder af interesse, herunder brugen af ​​såkaldte hemmelige protokoller eller dokumenter, der blev aftalt mellem anklagere, de hemmelige tjenester og højesteret. Dragomir sagde, at disse dokumenter holdes tilbage fra sagsøgte og deres repræsentanter i straffesager i strid med internationale standarder.

Landets forfatningsdomstol skyldes at reglen om lovligheden af ​​sådan praksis senere i måneden.

Et andet problem er politiets påståede overvågning af en anslået 6m-befolkning, både romere og EU-borgere, svarende til to tredjedele af landets befolkning.

Dragomir, en tidligere efterretningsofficer i Rumænien, fortalte mødet, at nogle 311,000 "aflytningsordrer" eller warrants blev udstedt mellem 2005-2016. Otteogtive mennesker, sagde han, stod over for mere end en warrant.

Sagen, som i øjeblikket undersøges af det rumænske parlament, udgør et brud på EU-traktaterne, hævdede han.

Et tredje spørgsmål fremhævet er det påståede "pres", herunder udpressning, mod rumænske dommere fra anklagere og de hemmelige tjenester.

Dragomir sagde, at en rapport fra Rumæniens retlige inspektion viste, at der i øjeblikket blev undersøgt nogle 3,400-sager.

Han fortalte mødet: "Alt dette minder mere om, hvad der foregik i Rumænien under Ceausescu og Securitate og ikke et formodentlig fungerende europæisk demokrati."

Securitate var det populære begreb for Departamentul Securităţii Statului, Rumæds frygtede hemmelige politibureau, mens Ceausescu var Rumæniens kommunistiske leder for lang tid.

Dragomir tilføjede: "MO minder os om, hvad der foregik i den kommunistiske fortid snarere end i en EU-medlemsstat i dag."

Han sagde, at hans nye politiske parti, der blev oprettet i december 2017, forsøgte at presse EU og det internationale samfund til at handle. "Retsstatsprincippet, demokratisk ansvarlighed og retslig uafhængighed kan ikke trues af en ukontrollabel kabal på det højeste niveau af Rumæniens antikorruptions- og efterretningsapparat."

Ligeledes fremhævet under retsmødet var CVM, EU's retsstatsmekanisme, der sigter mod at sikre, at både Rumænien og Bulgarien opfylder internationale standarder for menneskerettigheder, retsstatsprincippet og respekt for retsvæsenet.

Selvom Rumænien blev medlem af EU på 1 januar 2007, blev det anset for nødvendigt at være fortsat underlagt sådanne kontroller.

En anden højttaler, tidligere britiske udenrigsminister David Clark, sagde, at tidligere CVM'er på Rumænien havde lavet "ingen omtale" af de problemer, der blev fremhævet under retsmødet.

Clark, også et tidligere tæt hjælp til den sene britiske udenrigsminister Robin Cook, sagde: "Rumænien er et af en række alvorlige styringsspørgsmål, som EU skal beskæftige sig med. Det er deroppe med Ungarn og Polen som et problem, men for Rumænien synes EU ikke at vide. "

Han tilføjede: "Det er klart, at kampen mod anti-korruption bureaukrati er blevet overtaget af elementer af de hemmelige tjenester, der forsøger at klage tilbage magter tabt efter kommunismens fald".

tags: , , , , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Rumænien