Lande lancerer FN-arbejde for at lukke global handel med #TortureTools

| September 27, 2018

Den 24 september besluttede Alliance for Torture-Free Trade at øge tempoet i sine bestræbelser og arbejde hen imod et FN-instrument - som en bindende konvention - for at stoppe handelen med instrumenter til tortur og dødsstraf. Alliansen for tortur-frihandel er et initiativ fra Den Europæiske Union, Argentina og Mongoliet.

I et yderligere løft til sit arbejde så også Alliancen yderligere fem lande sammen, hvilket samlede til mere end 60. Ved at blive medlem af Alliancen forpligter sig de sig til at begrænse eksporten af ​​disse varer og gøre det lettere for toldmyndighederne at spore forsendelser og identificere nye produkter.

Handelskommissær Cecilia Malmström, som var vært for Alliancens første ministermøde i FN's Generalforsamling (UNGA), sagde i New York: "Systematisk brug af tortur er en forbrydelse mod menneskeheden. I dag demonstrerer vi vores engagement i menneskerettighederne og tager konkrete skridt til at udrydde tortur og dødsstraf. Tortur er et instrument for frygt og har ingen plads i ethvert samfund. Vi er kommet sammen med en stemme for at sige, at vi ikke vil stå for denne handel - ikke i vores lande eller andre steder i verden. "

De fem yderligere lande, der tiltrådte Alliancen for Tortur-Frihandel på ministerrådet, var Australien, Cape Verde, New Zealand, Palau og Vanuatu.

Alliancen mener, at FN-instrumenter som konventionen om international handel med udryddelsestruede arter (CITES) og våbenhandelstraktaten (ATT) giver arbejdseksempler på internationale aftaler om at standse uønsket handel. Dagens aftale om at presse til FN-aktioner markerer et fremskridt i processen med at skabe en global ramme for nedlæggelse af handel med varer, der bruges til at torturere mennesker eller for at gennemføre henrettelser.

Alliancen har i sine seværdigheder varer som batons med metal spikes, elektriske stødbælter, grabbers, der beslaglægger folk mens elektrocutering dem, kemikalier bruges til henrettelser, samt gas kamre og elektriske stole.

Åbnede af FN's Højkommissær for Menneskerettigheder Michelle Bachelet, ministermødet indgik bidrag fra en række ministre og en række internationale eksperter, blandt andet generalsekretær for Amnesty International Kumi Naidoo. De vidnede om de rædsler, der stadig udføres dagligt med panoply af varer fremstillet og derefter købt og solgt internationalt i en lukrativ handel.

I hendes åbningstale sagde FNs højkommissær for menneskerettigheder Michelle Bachelet, at tortur havde direkte påvirket hendes familie. "Tortur er et alvorligt angreb på den menneskelige værdighed," sagde hun. "Det medfører alvorlige skader på både ofre og samfund."

I de senere år har eksportforbud mod tortur og eksekveringsudstyr - ligesom lovgivningen på plads i EU - gjort handelen med disse varer vanskeligere. Sådanne love har dog ikke afsluttet det; menneskehandlere finder måder at omgå forbud og kontrol gennem andre lande. Derfor har Alliance for Tortur-Free Trade nu til formål at udvide og tage yderligere skridt.

Fuld liste over lande i Alliance for Torture-Free Trade

Albanien, Argentina, Armenien, Australien, Østrig, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Brasilien, Bulgarien, Canada, Kap Verde, Chile, Colombia, Costa Rica, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Frankrig, Georgien, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Madagaskar, Malta, Mexico, Moldova, Mongoliet, Montenegro, Nederlandene, New Zealand, Nicaragua, Norge, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Rumænien, Serbien, Seychellerne, Slovenien, Slovakiet, Spanien, Sverige, Schweiz, Ukraine, Det Forenede Kongerige, Uruguay, Vanuatu, Den Europæiske Union.

Mere information

Allianceens hjemmeside

Den erklæring, der blev aftalt af landene under ministeriet

Billeder og videoer er tilgængelige på EbS

Billeder fra ministermødet

Video fra ministermødet

Tryk på billeder af torturinstrumenter

tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Europa-Kommissionen, Udvalgte artikel, Forenede Nationer