Uovervindelig korruption: #Ukraine risikerer at blive næste staging post for #IllegalAcohol i EU

| Marts 13, 2018

Korruption i Ukraine afskyr mere end 2% af den økonomiske vækst ", udtalte Jost Ljungman - IMF's faste repræsentant for Ukraine. "Dette er ikke bare et spørgsmål om retfærdighed; det er også et vigtigt økonomisk problem ". I 2017 gav EU Ukraine gratis hjælp i mængder på mere end 174 millioner euro (i 2018 er den forventede mængde EU-bistand omkring 208 millioner euro).

EU fortsætter med at være en af ​​de største finansielle donorer i Ukraine, først ranking i antallet af projekter, der blev implementeret i 2017. En af hovedretningerne godkendt af Europa-Kommissionen inden for rammerne af det strategiske dokument om bistand til Ukraine til 2018-2020[1] er økonomisk udvikling, forbedring af erhvervsklimaet og bekæmpelse af korruption.

EU giver alle mulige midler til styrkelse af institutionerne og god regeringsførelse, herunder på området retssikkerhed. Ikke desto mindre var korruptionsniveauet i Ukraine i 2017 ifølge Transparency International det højeste i Europa, da landet forværrede sine positioner og kun beskæftigede sig med 130th position i Corruption Perception Index[2].

Korruption Perception Index © / Transparency International

Det er velkendt, at Ukraine er den største kilde til cigaretsmugling i Europa, men i de senere år er smuglet alkohol blevet hyppigere på det europæiske marked. Ukraine risikerer at gentage Litauens historie, da det officielt blev anerkendt som "transitpunkt" for ulovlig alkohol i EU. Andelen af ​​skyggeøkonomien i Litauen er over 30% - den største i EU, mens tilgængeligheden af ​​punktafgiftspligtige varer er en af ​​de laveste i EU. Alkoholholdige drikkevarer i Litauen er dyreste i hele Den Europæiske Union sammenlignet med befolkningens indkomster[1].

Ulovlig alkoholproduktion i Kiev © / Presseservice af Sikkerhedstjenesten i Ukraine

Situationen med alkoholmarkedet i Ukraine udvikler sig præcis på samme måde. De fleste lande i det såkaldte "vodka-bælte i Europa" - Estland, Letland, Litauen, Polen, Moldova og Hviderusland - er præget af et højt alkoholforbrug og dødelighed af denne grund, og de fleste af dem er naboer i Ukraine. Det kan forudses, at tilstrømningen af ​​lavkvalitetsalkohol fra Ukraine til disse lande kan medføre en stigning i sygdomme og surrogatalkoholforgiftning.

Alkoholforbruget, og dermed belastningen af ​​alkoholrelateret sygdom, er højere i Europa end overalt i verden. Lavkvalitetsalkoholen er som regel altid flere gange billigere end originalen, da den produceres uden overholdelse af normer og teknologier og bruger lavkvalitets spiritus, normalt teknisk. Om 10 tusinde mennesker dør årligt forgiftning af surrogat [1].

Ulovlig alkoholproduktion i Kiev © / Presseservice af Sikkerhedstjenesten i Ukraine

I dag har Ukraine absolut ukontrolleret og ureguleret alkoholproduktion. Desuden er Ukraine det eneste land, hvor der stadig eksisterer statsmonopol på dets produktion. Det betyder, at alkoholindustrien er under fuld kontrol og inden for statslige organers ansvarsområde. Samtidig har den dramatiske stigning i punktafgifterne - næsten til niveauet i EU-landene - og dermed i priserne medført en stigning i produktion af surrogatalkohol. Ifølge Den Internationale Valutafond er produktionen af ​​ulovlig alkohol i Ukraine tilnærmelsesvis 60% af hele markedet, mens det i andre lande i gennemsnit ikke overstiger 25%[2].

Ulovlig Alkoholproduktion i Cherkasy Region © / Presse Service af Ukraines National Police

Ifølge undersøgelserne fra den ukrainske antikorruptions menneskerettighedsorganisation producerer mindst halvdelen af ​​de statlige destillerier ulovlige spiritus, og 10 fra 30-fabrikker er involveret i produktion af forfalskede varer. Romersk bochkalalederen af ​​anti-korruptionsorganisationen og ukrainske menneskerettighedsaktivist rapporterer om, at statslige myndigheder rent faktisk ikke træffer foranstaltninger til bekæmpelse af ulovlig produktion af alkohol. De fleste retshåndhævende myndigheder og embedsmænd beskytter og beskytter sådanne virksomheder.

"Oleksandria Blig" - en af ​​10 fabrikker-producenter af ulovlig vodka © / Pravdorub

Ifølge revisionen af ​​det internationale selskab PwC, på grund af det "sorte marked", modtager Ukraines budget ikke mere end 12 milliarder hryvnias (360 millioner euro) årligt. I grund og grund kompenserer de europæiske skatteydere ukrainere for tab i forbindelse med korruption og total ineffektivitet i de statslige myndigheder. Mens EU tildeler 208 millioner euro til bekæmpelse af korruption, tager ulovlige alkoholmarkedet i Ukraine væk 360 millioner euro fra landets budget.

Disse spørgsmål behandles allerede aktivt af de europæiske parlamentsmedlemmer og vil blive sat på dagsordenen for det næste arbejdsmøde med den ukrainske regering. Måske er det tid til at bruge politisk gearing på ukrainske myndigheder og retshåndhævende myndigheder til at tilskynde antikorruptionsreformer i eksisterende monopol på alkoholproduktion og det ulovlige vodka-marked, hvilket kan bringe ukrainske budget næsten 360 millioner euro til økonomisk udvikling.

[1] http://ec.europa.eu/transparency/regcomitology/index.cfm?do=Search.getPDF&ds_id=53928&version=1&AttLang=en&db_number=2&docType=DRAFT_MEASURE

[2] https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

[3] http://www.eurocare.org/library/updates/lithuania_the_heaviest_drinking_country_in_the_world

[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2012/european-action-plan-to-reduce-the-harmful-use-of-alcohol-20122021

[5] https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/index.aspx

tags: , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Alkohol, Økonomi, EU, Ukraine