Lang vej til fælles europæisk #sikkerhed og #defence

| Februar 13, 2018

På 14-15 februar vil 2018 NATO's forsvarsministre mødes igen i Bruxelles for at diskutere de største trusler verden står over for i dag. NATO består af 29-medlemsstater, men 22 er samtidig EU's medlemsstater, skriver Adomas Abromaitis.

Generelt set er NATO's beslutninger bindende for EU. På den ene side har NATO og USA, som den største finansielle donor, og Europa meget ofte forskellige mål. Deres interesser og lige syn på måder at opnå sikkerhed på er ikke altid de samme. Jo mere forskellene findes i EU heller. Et europæisk militært niveau af ambitioner er vokset markant i nyere tid. Beslutning om at oprette en EU-forsvarspagt, kendt som et permanent struktureret samarbejde om sikkerhed og forsvar (PESCO) ved udgangen af ​​det foregående år, blev en klar indikator for denne tendens.

Det er det første egentlige forsøg på at danne EU's uafhængige forsvar uden afhængighed af NATO. Selv om EU-medlemslandene aktivt støtter ideen om tættere europæisk samarbejde om sikkerhed og forsvar, er de ikke altid enige om EU's arbejde på dette område. I virkeligheden er ikke alle stater klar til at bruge mere på forsvar selv inden for rammerne af NATO, hvilket kræver at bruge mindst 2% af deres BNP. Således opfyldte ifølge NATO's egne tal kun USA (ikke EU-medlemsstat), Storbritannien (forlader EU), Grækenland, Estland, Polen og Rumænien i 2017 kravet. Så andre lande vil sandsynligvis gerne styrke deres forsvar, men er ikke i stand til eller endda ikke ønsker at betale ekstra penge til et nyt EU-militært projekt.

Det skal bemærkes, at kun de lande, der har stor afhængighed af NATO-støtte og ikke har nogen chance for at beskytte sig selv, bruger 2% af deres BNP til forsvar eller vise sig villige til at øge udgifterne (Letland, Litauen). Sådanne EU-lande som Frankrig og Tyskland er rede til at "føre processen" uden at øge deres bidrag. De har højere grad af strategisk uafhængighed end de baltiske lande eller andre lande i Østeuropa. For eksempel er det franske militærindustrielle kompleks i stand til at producere alle former for moderne våben - fra infanterievåben til ballistiske missiler, atomubåde, flybærere og supersoniske fly.

Desuden opretholder Paris stabile diplomatiske forbindelser med Mellemøsten og de afrikanske stater. Frankrig har også ry for en langvarig partner i Rusland og er i stand til at finde et fælles sprog med Moskva i krisesituationer. Det lægger meget vægt på nationale interesser ud over dets grænser.

Det er også vigtigt, at Paris for nylig fremlagde den mest uddybede plan for at skabe ved 2020 de integrerede paneuropæiske hurtigreaktionskræfter primært til brug i ekspeditionsoperationer for at håndhæve fred i Afrika. Den franske præsident Macrons militære initiativ indeholder 17-punkter, der har til formål at forbedre uddannelsen af ​​de europæiske landes tropper samt at øge graden af ​​bekæmpelse af de nationale væbnede styrker. Samtidig vil det franske projekt ikke blive en del af eksisterende institutioner, men vil blive gennemført parallelt med NATO-projekter. Frankrig har til hensigt vedvarende at "fremme" projektet blandt de andre EU-allierede.

Andre EU-medlemslandes interesser er ikke så globale. De danner deres politik om sikkerhed og forsvar for at styrke EU's muligheder for at beskytte sig selv og tiltrække deres egne mangler. De kan kun tilbyde færre tropper. Deres interesser strækker sig ikke ud over deres egne grænser, og de er ikke interesserede i at sprede indsatser for eksempel gennem Afrika.

EU's ledelse og medlemslande har endnu ikke nået til enighed om begrebet militær integration, hvor starten siden blev givet beslutningen om at etablere et permanent struktureret samarbejde om sikkerhed og forsvar. Den højtstående repræsentant for udenrigsanliggender Federica Mogherini foreslår især en langsigtet tilgang til at stimulere en tættere integration af den europæiske militærplanlægning, indkøb og -udnyttelse samt integrationen af ​​diplomatiske og forsvarsfunktioner.

Et sådant langsommeligt fremskridt er mere behageligt for NATO-embedsmænd, der er foruroliget over det revolutionære franske projekt. Derfor advarer generalsekretær Stoltenberg sine franske modparter mod udslettende skridt hen imod europæisk militærintegration, hvilket kan føre til, at hans tanker er unødvendige overlapninger af alliansens evner og farligste skaber konkurrence mellem de førende våbenproducenter (Frankrig, Tyskland, Italien og Italien). nogle andre europæiske lande) samtidig med at den europæiske hær igen udstyres med moderne modeller for at bringe dem til samme standard.

På den måde støtter EU-medlemslandene ikke en fælles strategi, samtidig med at man støtter ideen om et tættere samarbejde på militærområdet. Det vil tage lang tid at komme til kompromiset og balancen med at skabe et stærkt EU-forsvarssystem, som vil supplere den eksisterende NATO-struktur og ikke kollidere med det. En lang vej til fælles synspunkter betyder for Europa en lang vej at eje europæisk forsvar.

tags: , , ,

Boligtype: En forsiden, Forsvar, EU, NATO, Udtalelse