Britiske og irske PM'er besøger #NorthernIreland og opfordrer til en ende på den politiske krise

| Februar 13, 2018

Den britiske premierminister Theresa May og den irske leder Leo Varadkar mødtes med Nordirlands største politiske partier i Belfast på mandag (12 februar) for at opfordre til genoprettelse af provinsens decentrale administration, skriver William James i London og Padraic Halpin i Dublin.

Nordirland har været uden leder og forsamling i mere end et år efter irske nationalistiske parti Sinn Feins tilbagetrækning fra en magtdelingsregering med sin rival, Det Demokratiske Unionistparti (DUP).

På trods af gentagne frister har de to parter siden ikke nået nogen ny aftale, hvilket efterlader en mangel på politisk lederskab, som kritikere siger, har sideløbt Nordirland, da Storbritannien forhandler sin exit fra EU.

A statement from May’s office said she would remind the political leaders of the “many pressing issues facing Northern Ireland” and say that a resolution would benefit the country’s citizens.

Maj vil også sige, at der er sket gode fremskridt i de seneste dage, hvilket gentager erklæringer fra både DUP og Sinn Fein på fredag.

Varadkar, der i søndag advarede mod maj, løber ud for Storbritannien for at præcisere, hvad en post-Brexit-aftale det ønsker fra EU, vil afholde et møde med den britiske premierminister, mens de to ledere er i Belfast, hans kontor sagde.

Han vil også bruge besøget til at vurdere situationen i Belfast-forhandlingerne og opfordre parterne til at nå til enighed, sagde hans kontor i en erklæring.

Før den seneste forhandlingsrunde var uoverensstemmelsen forblevet på en række emner, herunder ægteskabsægteskab, der er ulovligt i Nordirland, selv om det er lovligt i resten af ​​Storbritannien og Irland, rettigheder for irsksprogede talere og finansiering af efterforskninger til dødsfald i løbet af årtier af protestantisk-katolsk sekterisk vold før en 1998-fredsaftale.

Den britiske regering, der fører tilsyn med forhandlingerne sammen med den irske regering, har allerede taget skridt til at afklare regionen direkte fra London for første gang i et årti og satte sit budget sent i sidste år.

Mange i provinsen frygter, at direkte regel yderligere vil destabilisere den sarte politiske balance mellem de to sider, der indtil sidste år havde kørt provinsen siden 2007 i henhold til 1998 Godfredagsklausulen.

tags: ,

Boligtype: En forsiden, Brexit, EU, Nordirland, UK