Som EU dithers, hænger demokratiet for #Liberia i balance

| November 6, 2017 | 0 Kommentarer

I forlængelse af præsidentvalget i oktober 10 bliver Liberias demokrati sat på prøve. Den udadgående præsident Ellen Johnson Sirleaf står over for beskyldninger fra hendes eget enhedsparti (UP), der har slået sig ind i valget, beskyldninger, der førte Liberias højesteret i november 6th til spørgsmål et midlertidigt forbud forsinker sinus dør en afstemning mellem George Weah og UP's Joseph Boakai for at undersøge klagerne. Mens Sirleaf stærkt afvist Disse påstande, udsættelse af afrømningen truer nu med at underminere en fredelig overgang. Og desværre har EU hidtil været tavs, selv om den har en aktiv rolle i overvågningen af ​​afstemningen.

En Nobels fredsprisvurdering og Afrikas første valgte statsoverhoved, Sirleaf, har sikkert efterladt nogle store sko til at udfylde sin afgang fra kontoret. I løbet af hendes sigt har Liberia succesfuldt afsluttet HIPC-initiativet, der stammer fra back-to-back borgerkrige og overlever en voldsom Ebolakrise for effektivt at eliminere statens gæld. Hun øgede BNP og kontrolleret inflation. Alligevel har UP ikke fundet fordel med årets vælgere, hvor mange insisterer på, at festen ikke har leveret sine løfter. I oktober 10 vandt UP-næstpræsident Joseph Boakai blot 28.8 % af afstemningen.

Senator George Weah kom ud på toppen i første runde og vinde 38.4 procent af afstemningen. Men uden at flertallet var nødvendigt for at vinde direkte, blev der afholdt et rundevalg mellem Weah og næstformand Joseph Boakai. Hurtigt på skuffens hæle ved stemmesedlen har UP fulgt op med afgifter at Sirleaf interfererede med valgresultater ved at møde privat med valgdommere inden afstemningen. Nye af to andre store partier i en juridisk udfordring til afstemning, erklærede den etablerede gruppe valget som "karakteriseret ved massive systematiske uregelmæssigheder og svig."

På søndag (5 november) indgav Frihedspartiet en formel klage til det nationale valgkomité (NEC), der krævede annullering af den oprindelige afstemning, og at afstemningstesten mellem Weah og Boakai for november 7 annulleres. Derefter sluttede alle andre større kandidater til opkaldet om annullation på et tidspunkt, hvor det syntes at Weahs formuer var bemærkelsesværdigt ændret, da han først løb i 2005's præsidentkamp.

He indrømmede at være "ung og uerfaren" siden da, men forbliver vedholdende i sit engagement om at beskytte folks mandat denne gang. Det mandat er langt fra simpelt: mange af Liberias samfund mangler stadig adgang til drikkevand, sanitetssystemer, pålidelig elektricitet og job, der letter gode levestandarder og giver muligheder for Liberias næste generation. Med Boakai står overfor beskyldninger at være blød på korruption og overbelastning af at sikre donorfonde fra udlandet, har årets valg bragt infrastruktur og innovationskrav i skarpt fokus. Liberia rækker 177 af 188-lande i FN's Human Development Index, og hvem der vælger mantlen i landets valg har en proaktiv vælgersammensætning at svare på.

Derfor er højesterets dom afgørende for fremtidens udvikling i landet. Som George Weah var forudsagde For at vinde afrundingen betyder den ubestemte forsinkelse, at den stemmeberettigede står over for stor utilfredshed, især da valget blev betragtet som retfærdigt af internationale observatører.

For at sikre, at der ikke udøves nogen urimelig indflydelse i løbet af første runde, har EU's valgobservationsmission (EU EOM) indsat 34 kortvarige observatører sammen med yderligere 12 EU-observatører fra Liberias diplomatiske missioner. Det 81-stærke hold overvandt store infrastrukturudfordringer for at sikre, at den korrekte proces blev fulgt under valgadministration, vælgerregistrering, kampagner og tæller i valgperioden. I en foreløbig rapport udgivet inden for 24 timer efter valget, missionen vurderes valgprocesser som enten "gode eller meget gode".

Desværre med Højesterets afgørelse, UP, som tidligere truede med boykot 7 november-afstemningen fik præcis det, det ønskede. Med det politiske klima, der forgiftes dermed, er risikoen for vold stigende. Selvom tingene har været stille indtil videre, blev riotpolitiet indsat foran Højesteret og valgkommissionen. Myndighederne syntes at have lært deres lektier fra 2011-valgene, da gnister af vold forlod to mennesker døde. Som Den Europæiske Unions øverste observatør sagde, en fredelig overgang er meget nødvendig, ikke kun for Liberia, men også som et eksempel for regionen.

Denne observation er storslået, men for al sin støtte i valget i Liberia har EU vist en markant mangel på princippet om for sent. Det er forblevet roligt, da begivenhederne i Liberia udfolder sig, på trods af dets afgørende deltagelse i valgprocessen. I lyset af disse alvorlige påstande fra de tabende parter risikerer EU's omdømme at være i fare for at miste ansigt og troværdighed, hvis det ikke forsøger at forsvare sin vurdering af valget.

Europas tøven over Liberia afspejler stort set dets adfærd i det bredere område. Da Den Demokratiske Republik Congo kommer ned i borgerkrig over udsættelsen af ​​valg til indtil midten af ​​2019, har EU undladt at gå ud over indførelsen af sanktioner på kongolesiske ledere. Et kig på landet viser, at dette ikke var nok til at stoppe fraktionskampagner. Og i Kenya er enhver fred nået af nylige gentagelsesvalg er i bedste fald bange.

Med potentialet for konflikter truende i horisonten bør EU styrke og sikre Liberias politiske sikkerhed, da den navigerer i dette nye demokratiske landskab. Ellers er det astronomiske fremskridt, landet har gjort siden borgerkrigen ville være intet.

tags: , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Afrika