Følg os

Audio-visual

Regional og lokal #broadcasting i Europa - kan stemme regionerne stadig høres?

DEL:

Udgivet

on

Europæisk Audiovisuelle-ObservatoryRegionale og lokale tv-medier i Europa kan for mange fremstå som en sidste bastion af pluralitet, af vox populi og af demokrati. Det Europæiske Audiovisuelle Observatorium, der er en del af Europarådet i Strasbourg, har netop offentliggjort en helt ny IRIS Special-analyse af den aktuelle tilstand af regionale og lokale radio- og tv-spredninger i Europa. Bona fide journalister kan anmode om en pressekopi fra [e-mail beskyttet]

Denne nye rapport giver et tiltrængt overblik over regionale audiovisuelle medier i Europa i tre sektioner. Den første giver et bredt overblik over den aktuelle nationale udvikling og reformer i de seneste år; den anden graver dybere ned i individuelle nationale casestudier af regionale og lokale medier – deres særpræg og lovgivningsmæssige tilgange; og den tredje ser ind i fremtiden for regional og lokal udsendelse.

Rapporten åbner med en social analyse af regionale medier og deres betydning som fora for offentlig debat, kommunikationskanaler for regional identitet eller for regionale nyheder, der ikke er dækket af national rapportering. Europarådets forskellige konventioner og traktater, som har til formål at støtte mediepluralitet og regional identitet, er godt skitseret i denne sammenhæng.

Kapitel to beskriver national lovgivning og politikudvikling i regionale medier i hele Europa. Rapporten noterer tendenser såsom større fleksibilitet i regler og forskrifter i lande som Storbritannien, Schweiz og Spanien. Strukturelle reformer for større effektivitet i regionale medier er f.eks. blevet gennemført i Holland og Portugal, og udviklingen inden for reklame og regionale vinduer er blevet bemærket i Tyskland og Rusland.

Rapporten beskriver derefter Media Pluralism Monitor (MPM). Det giver et empirisk middel til at vurdere risiciene for mediepluralisme og frihed i ethvert EU-land. Efter at have været brugt i 2015 til at analysere mediesystemerne i 19 EU-lande, drager MPM nogle værdifulde og sigende konklusioner. Den fastsætter, at effektive garantier for regional pluralisme bør tage hensyn til både interne, endogene faktorer såsom forskellig programmering, for eksempel, og eksterne faktorer såsom voksende centralisering på nationalt plan. Det er slående, at MPM konstaterer, at stort set alle lande har problemer på dette område.

Den første del af rapporten rundes af med et værdifuldt øjebliksbillede af antallet af regionale tv-selskaber og deres strukturer, der i øjeblikket er aktive i Europa. Det MAVISE database fra European Audiovisual Observatory indeholder data om de 13,000 tv-kanaler, der i øjeblikket er tilgængelige i Europa – næsten 60 % af dem er lokale eller regionale.

The second section of this new report, building on the first, provides a more in-depth country by country study of regional media in Europe: their operational structure and regulation. Germany and its heavily regional-based “Länder” structure are examined. Nine independent regional broadcasters operate within the German ARD system and the report points to ‘detailed legislation and case law dealing with the use of regional windows’ as being influential in shaping German regional media. The report also explores the creation of a new Dutch centralized body – the RPO – with an exclusive 10 years concession to provide regional public service broadcasting. The Spanish system is analyzed with reference to its capacity to allow public and private regional broadcasters to co-exist, thanks to the power of the autonomous communities to control their regional media activity. The Swiss system has just increased the share of revenue generated by the broadcasting licence fee allocated to regional media. Italy is notable in its importance attributed to national frequency allocation for local television, as the Italian communications regulator, Agcom, reviewed the national plan for frequency allocation in June 2015. A particular challenge faces French regional media as France re-drew its regional boundaries,  merging smaller regions into larger administrative entities, in 2015. The task of the established regional media structure will be to deal with coverage of larger areas and in particular to promote the culture and identity of the former smaller regions throughout the new larger region. The UK regional media environment has long boasted a very strong regional structure, carried by both the BBC with regional windows and the 13 ITV regions. The fate of regional broadcasting in the UK is strongly linked to the funding of the BBC and the current review of the Royal Charter.

reklame

Den sidste del af rapporten vover at se ind i fremtiden for regional og lokal radio- og tv. Den nuværende økonomiske kontekst er klart fjendtlig over for regionale medier, da nedskæringer forårsager lukning af regionale kanaler i hele Europa. Stadig mere fragmenterede publikummer og on-demand-forbrugsmønstre påvirker traditionelle forbrugsmodeller med indlysende konsekvenser for regional radio- og tv-udsendelse. Afslutningsvis på en optimistisk note, siger forfatterne, at der tydeligvis ikke findes nogen "one size fits all"-løsning på de udfordringer, som regionale medier står over for, givet deres meget landespecifikke strukturer og regulering. De peger dog på "succesfaktorer" såsom intern kreativ og ledelsesmæssig dynamik, national og regional politisk støtte og regulering af sektoren, effektiv og anerkendt lokal nyhedsdækning og nye og innovative økonomiske modeller.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending