#CETA: "Hvis folk ønsker en dobbelt-check, lad os gøre det"

20160901PHT40907_width_600Handlen handel mellem Canada og EU er den seneste handelsaftale at tiltrække kontroverser. Forhandlingerne om omfattende økonomiske og handelsmæssige aftale (CETA) er indgået, men det vil stadig skal godkendes af Europa-Parlamentet, Rådet og de nationale parlamenter. På 31 August drøftede internationale faglige udvalg aftalen og bagefter lettiske EPP medlem Artis Pabriks (billedet), Der er ansvarlig for styring af aftalen gennem Parlamentet, forklarede situationen.

Hvorfor har vi brug for CETA? Hvordan vil det virkelig være til gavn for europæere og hvad ville det være faldgruberne?

CETA, en handelsaftale mellem Canada og Den Europæiske Union, er meget omfattende og et yderst moderne aftale. Den opstiller et eksempel for fremtidige handelsaftaler og er baseret på en forståelse mellem to partnere, der deler mange værdier. Hvis du er på udkig efter den nærmeste partner uden for USA, så Canada er det første land, der kommer til at tænke.

Det har klare økonomiske fordele. De er relativt stor, fordi EU rigdom er i høj grad knyttet til handel og muligheden for at handle. Det ville skabe flere arbejdspladser og især hjælpe små og mellemstore virksomheder, som udgør rygraden i økonomien.

Mange frygter CETA ville give virksomhederne for meget magt til at omstøde afgørelser truffet af demokratisk valgte regeringer. Vil den foreslåede Investment Court System være nok til at forhindre dette?

Jeg tror, ​​det vil være mere end nok. Vi ved, der har været uro om investering og store selskabers indflydelse, men vi ved fra historien, at selv med ikke meget avancerede handel traktater stater ikke var tandløs mod store selskaber

I tilfælde af CETA er regeringerne i en meget stærk position. Vi skal vedtage denne moderne version, fordi den vil vise et eksempel for mange andre. Hvis vi ikke vedtager dette, vil vi stadig stille spørgsmål i dette spørgsmål i mange år. Den canadisk-europæiske traktat er den, der også kan løse dette problem globalt.

De nationale parlamenter vil også komme til at stemme om CETA. Ville det ikke gøre det meget vanskeligere at indgå internationale handelsaftaler?

Der er et gammelt ordsprog i Letland: "Double ikke bryder". At få de nationale parlamenter involverede øger den bureaukratiske byrde, men på samme tid, vi lever i en demokratisk verden, og hvis folk ønsker at have en dobbelt-check, lad os gøre det. Jeg ville personligt være i stand til at overbevise vores lettiske vælgere, at det er nok med Europa-Parlamentet.

Mere information

tags: , , , ,

Boligtype: En forsiden, Canada, EU, Europa-Parlamentet