#Thailand: Thai Kongens svigtende helbred øger politisk usikkerhed forud for kommende folkeafstemning

| Juni 10, 2016 | 0 Kommentarer

141218-king-bhumibol-adulyadej-935_821c21cb4eb0b24db3fc4d81094099e1.nbcnews-ux-2880-1000Sundheden i Thailands 88-årige konge bliver nøje overvåget i et land, der lider øget politisk splittelse og vold. Kong Bhumibol Adulyadej blev verdens længste tjenende monark, da han fejrede 70 år af sin regeringstid på torsdag (9 juni) writes Martin Banks.

Men kongen har netop gennemgået en større hjerteoperation, og det har rejst frygt for hans og den kongelige families fortsatte evne til at fortsætte som dommer i landets delt politiske arena.

Politisk og social stabilitet i Thailand betragtes allerede som værende usikker på grund af en nøgle folkeafstemning om udkastet til forfatning på 7 august. Kong Bhumibol er blevet hospitaliseret for meget af det seneste årti på grund af forskellige lidelser, og hans sundhed overvåges nøje, da det er et spørgsmål om national bekymring på grund af den offentlige usikkerhed om politisk stabilitet under successionen.

Kritikere af Thailands regerende militærjunta sige undertrykkelsen af ​​ytringsfriheden sår tvivl om regimets planer om at afholde en fri afstemning om folkeafstemningen August efterfulgt af nationale valg næste år.

Der er endda spekulationer om, at folkeafstemningen ikke vil ske, selvom den thailandske valgkommissær Somchai Srisutthiyakorn insisterer på, at det vil ske som planlagt, selvom forfatningsdomstolen er imod en bestemt klausul i folkeafstemningen. En ny meningsmåling viser, at konflikter som følge af et afslag på at acceptere folkeafstemningen er den største bekymring blandt offentligheden forud for afstemningen. Suan Dusit universitetsundersøgelsen fandt 74.7% af respondenterne, at spørgsmålet var deres største bekymring, da folkeafstemningen nærmer sig.

Dette blev forværret, da militærregimet sidste måned angivet det almindelige valg er planlagt til næste år måske skal skrottes, hvis forfatningsudkastet er skudt ned i folkeafstemningen. Premierminister Prayut Chan-o-cha tilkendegivet, at hvis udkastet charter undlader at passere folkeafstemning han ville have til at blive på at sikre, at der var en ny forfatning og et parlamentsvalg. Han gav ikke en tidsramme.

I tilfælde af at udkastet til charter udarbejdet af den junta-udpegede forfatningsudkast er afstemt i folkeafstemningen, vil statsministeren bruge sin magt som chef for det nationale råd for fred og orden (NCPO) at oprette et nyt udvalg til udarbejde et nyt charter, sagde hans stedfortræder gen prawit. Spurgt, om der ville være et valg i september 2017, nægtede Gen Prawit at svare direkte og kun sige: "Vi vil forsøge at følge den eksisterende køreplan."

Folkeafstemningen beløber sig til den første måling af den offentlige stemning mod militærjuntaen, men øvelsen vil være langt fra fri og retfærdig. Kampagnen for eller imod udkastet er underlagt nebulous regler, der kunne lande aktivister i fængslet i op til ti år. Selv salget af en "Stem No" T-shirt overvejes mod loven.

Prayuth har foreslået, at junta vil fortsætte med sine planer uanset resultatet, hvilket tyder på, at hvis udkastet afvises, vil en erstatning blive vedtaget uden folkeafstemning. Under alle omstændigheder vil en afvisning dybt undergrave den legitimitet, som juntaen har hævdet for sig selv. Potentiel kongelig arv komplicerer også det politiske klima med kongens arv, der giver anledning til bekymringer om ustabilitet i et land, der har oplevet 19-kupiner eller forsøg på dem og i det mindste 19-forfatninger, da et forfatningsmæssigt monarki erstattede en absolut en i 1932.

Militæret har overvåget udarbejdelsen af ​​en forfatning for at erstatte en det kasseres efter sin magtovertagelse. Kritikere, herunder større politiske partier, siger, at det vil værne militærets indflydelse og er usandsynligt at ende politiske stridigheder. Charteret ville have en udpeget overhus Senatet, med en del af pladserne er reserveret til militæret og politiet.

Juntaen der væltede en demokratisk valgt regering i maj 2014 har lanceret et hidtil uset angreb på noget opfattes som kritik af monarkiet. Myndighederne har bragt mindste 59 lese Majestæts sager siden kuppet, ifølge Human Rights Watch.

En nylig rapport til FN 's Menneskerettighedsråd af den asiatiske Legal Resource Centre rejst bekymringer om uretfærdige retssager i thailandske militære domstole siger, at mellem 22 May 2014 og 30 September 2015 blev mindst 1,408 sager og 1,629 civile retsforfølges i sådanne domstole placeret overalt Thailand , herunder 208 mennesker i Bangkok alene.

tags: , , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, Ulovligt fiskeri, Thailand