#SouthSudan: Beskyttelse civile i en tid med krig

MSF114000-syd-sudanFem år efter at have vundet en hård kamp for uafhængighed, forbliver Sydsudan involveret i en ond borgerkrig. Tragisk, som det så ofte er tilfældet, er de civile bærer hovedparten af ​​volden og varige års trængsler, skriver David Derthick.

I dag lever 200,000 South Sudanese på FN-beskyttede steder, der flygtet til fredsbevarende baser, da kampene slog ud i december 2013. Mange har været der i mere end to år, og de repræsenterer kun en brøkdel af de 1.7 millioner mennesker, der er fordrevet af krig inden for landet. På trods af bevægelser til gennemførelse af en fredsaftale og dannelsen af ​​en overgangsregering er en ting klar: de FN-beskyttede lokaliteter vil forblive en livreddende, sidste udvej for sydsudanesere i de kommende år.

FN fredsbevarende mission og nødhjælpsarbejdere i Sydsudan har reddet tusindvis af menneskeliv ved at ly internt fordrevne (IDP) på FN baser, nu kendt som FN-beskyttelse af civile (PoC) sites. Erfaringer fra Srebrenica, POC sites repræsenterer sande fredsbevarelse i aktion, og en formidabel eksempel på fredsbevarende styrker og humanister arbejder sammen for at beskytte civile.

Men, vi kan gøre bedre.

I denne måned lancerede Internationale Organisation for Migration (IOM) og det schweiziske agentur for udvikling og samarbejde en uafhængig rapport, analysere PoC respons. "Hvis vi forlader vi vil blive dræbt: Erfaringer fra Sydsudan beskyttelse af civile steder 2013-2016" er ikke blot en redegørelse for de PoC sites, fra deres dannelse til deres udfordringer, men en kritisk selvevaluering, der fører til spørgsmålet , hvordan vi bedst beskytter de mest sårbare?

Livet i de steder er svært. Familier, venstre med ingen andre muligheder, der praktisk talt fængslet af truslerne, fra vold til sult, der ligger uden for de baser. Humanister og FN fredsbevarende mission har kæmpet for at yde beskyttelse, mad, husly, medicinsk og anden bistand i disse overfyldte og trange steder.

De PoC websted befolkninger ballooned i foråret 2014 og 2015 som kampene eskalerede mellem regeringen og oppositionen. Andre er flygtet fra alvorlig sult, da krigen tvinger dem fra deres hjem, afbryder plantning cykler og fører til en nær kollaps af økonomien.

Mange frygter at forlade og andre har intet at gå hjem til - deres tukuler brændt til jorden af ​​væbnede styrker eller besat af fremmede. Landet er overflod med lokale militser, der er forpligtet til at ødelægge freden, og vigtige byer har forvandlet sig til garnisonbyer.

Da kampene kom til Malakal by i januar 2014, var Mary en 40-årig mor blandt dem, der løb til FN-basen. "Alt blev plyndret og brændt," sagde hun. "Da Sydsudan blev uafhængig, var jeg begejstret for at vende tilbage fra Khartoum, men nu er det, jeg har bygget, væk." Frem for alt er det IDP'ernes stemmer, at vi skal lytte til mere. At bo i et PoC-sted er optimalt for ingen, men det er noget, mange familier skal gøre af nødvendighed.

Rapportens forfatter, Michael Arensen, fortæller historien om Apon, en ældre IDP der næppe undgik en voldelig milits i april 2015. "The PoC er varmt, men er bedre end døden -. Hvis vi forlader, vil vi blive dræbt" Han har boet i et PoC site for over et år.

Accept denne virkelighed, har vi mulighed og ansvar for at gøre det bedre i POC sites. Og, kan vi.

Internt fordrevne er ikke bare antallet af modtagere. Hver person har deres egen historie og vision for fremtiden. Tale til internt fordrevne i POC sites, ét tema opstår: South Sudan ønsker fred. Men indtil da, må vi se kritisk på vores arbejde, hæve sig over snedig fjendskaber og fokusere på vores pligt at beskytte de mest sårbare.

Så længe civile står over for denne beslutning, må det internationale samfund stræber efter at beskytte dem.

Video link

Undersøgelse link

David Derthick har fungeret som missionschef i IOM South Sudan i de sidste tre år og forvalter et omfattende humanitært svar i et land, hvor mere end 50 procent af befolkningen kræver assistance. David har 20 års erfaring med IOM i Kenya, Nepal, Genève og Sydsudan. Tidligere arbejdede han i et årti med ikke-statslige organisationer i Sydøstasien.

tags: , , , , , , , ,

Boligtype: En forsiden, EU, Udtalelse, Sydsudan