Følg os

Hviderusland

relationer #Lithuania litauisk-Hviderusland er stigende

DEL:

Udgivet

on

Hviderussisk-og-litauisk-flag-foto-høflighed af Andrius-Ufartas- © -Baltijos-fotografijos-linijaaf Adomas Abromaitis

Succesen med ethvert lands udenrigspolitik måles ofte ved forholdet til naboer.

Beliggende i Vesteuropa deler Litauen grænser med Letland, Hviderusland, Polen og Ruslands eksklav, Kaliningrad Oblast.

I lang tid boede Litauen i det 'delte rum' - Sovjetunionen. En sådan position undertrykte i lang tid det litauiske folks nationale identitet og hæmmede statens udvikling.

Men det skal siges, at genoprettelse af uafhængighed i 1990 ikke kun medførte længe ventet frihed, men også udfordringer med at opbygge sin egen succesrige udenrigspolitik. Det var ikke let for Litauen at opretholde gode forbindelser med alle nabolande.

Mere eller mindre forudsigelige og frugtbare forbindelser i regionen Vilnius har bygget med Letland. Forholdet til Polen har stadig brug for dybe forbedringer. Forbindelserne mellem Litauen og Rusland blev næsten fuldstændig negeret. Hvad Hviderusland angår, viser de seneste positive resultater fremskridt i de bilaterale forbindelser.

"Hviderusland er en vigtig partner for Litauen på alle områder, også inden for landbrug," sagde Litauens vicelandbrugsminister Vilius Martusevicius, da han mødtes med en hviderussisk delegation den 1. februar. Ifølge viceministeren tegner handlen med Hviderusland en betydelig andel af den litauiske udenrigshandel med landbrugsprodukter og fødevarer. I 2014 var Hviderusland sjette med hensyn til eksport blandt 122 partnere i Litauen. Med hensyn til import var Hviderusland 14. blandt 109 lande. Parterne underskrev en protokol om samarbejde mellem Litauen og Hviderusland inden for landbrug, der dækker samarbejdet inden for fiskeri, jordforbedring, investeringer og også samarbejdet mellem landbrugsuniversiteterne, veterinær- og plantesundhedsagenturer. De aktuelle emner for de to lande vil stå højt på dagsordenen for det økonomiske forum, der skal afholdes i Hviderusland i marts.

reklame

Betydningen af ​​forholdet mellem Litauen og Hviderusland går helt sikkert ud over almindelige naboforhold. Fælles historie og forskellige tilgange til den moderne geopolitiske situation har destilleret landene fra hinanden.

Nogle eksperter siger endda, at to lande er på hver sin side: Litauen er et NATO- og EU-land, Hviderusland er medlem af CSTO og EEU. Der er naturligvis uenigheder: at opføre et atomkraftværk i Hviderusland og NATO's udvidelse til de baltiske stater er blandt dem.

Ikke desto mindre er den høje interesse i yderligere uddybning af økonomiske bånd åbenbar.

Desto mere viser Litauen og Hviderusland også deres forpligtelse til tættere samarbejde selv på det militære område. Ifølge det litauiske forsvarsministerium besøgte den 4. februar chef for den fælles stab for den litauiske væbnede styrkers brigadegeneral Vilmantas Tamošaitis et besøg i Minsk og mødtes med chef for generalstaben for den hviderussiske væbnede styrkers generalmajor Oleg Belokonev.

På mødet udvekslede Vilmantas Tamošaitis og Oleg Belokonev synspunkter om den aktuelle sikkerhedssituation i regionen og drøftede mulighederne for et fortsat bilateralt samarbejde.

Desværre er sådanne positive eksempler på naboforhold ikke "i trend" nu. Litauen og Hviderusland er blandt dem, der ikke er bange for at søge gensidigt fordelagtige projekter og udvide samarbejdet.

Regionale sikkerhedssituationer, herunder militær og økonomisk situation, samt grænsekontrol og reaktion på migranterkrise er spørgsmål af fælles kompetence. Kloge politiske beslutninger og samarbejde om fælles strategier vil hjælpe landene med at være gode naboer uden hysteri og myter om 'dybe forskelle' mellem nationer. Under hensyntagen til de økonomiske vanskeligheder, som Hviderusland har, kan Litauen ikke kun få fordele ved at udvikle økonomisk samarbejde med Minsk, men også få en taknemmelig partner.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending