Følg os

EU

Litauen bliver 19th medlemsstat at vedtage euroen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Lithuania_Euro.JPEG-06230Efter Litauen vedtog euroen ved midnat på 31 December 2014 - på 15th årsdagen for lanceringen af ​​den fælles valuta i 1999 - nogle 337 millioner europæere i 19-medlemslande deler samme valuta. Dette er en stor præstation for Litauen og for euroområdet som helhed. Fra og med 1 januar 2015 vil litauere begynde at trække euro kontant og betale for deres køb i euro.

Vicepræsident for Europa-Kommissionen med ansvar for euroen og den sociale dialog Valdis Dombrovskis sagde: "Jeg vil byde Litauen varmt velkommen til euroen. Litauens tiltrædelse markerer afslutningen af ​​de baltiske staters rejse tilbage til det politiske og økonomiske hjerte på vores kontinent. Dette er et symbolsk øjeblik ikke kun for Litauen, men også for selve euroområdet, der forbliver stabilt, attraktivt og åbent for nye medlemmer. Jeg er overbevist om, at de baltiske staters medlemskab af euroområdet vil styrke økonomien i regionen ved at gøre det endnu mere attraktivt for virksomheder, handel og investeringer. "

Økonomiske og finansielle anliggender, beskatning og toldkommissær Pierre Moscovici sagde: "Det litauiske folk vælger at være en del af et område med stabilitet, sikkerhed og velstand, da han tiltrådte euroen. Litauen har en stærk track record med sund finanspolitik og strukturreformer. , som har leveret nogle af de højeste vækstrater i Europa kombineret med stadigt faldende arbejdsløshed. Landet er godt placeret til at trives i euroområdet. "

reklame

Fra 1 januar vil euroen gradvist erstatte litas som Litauens valuta. Der vil være en dobbelt cirkulationsperiode på to uger, hvor de to valutaer vil blive brugt sammen med hinanden for at muliggøre en gradvis tilbagetrækning af litauisk litas. Når du modtager en betaling i litas, vil ændringen blive angivet i euro. Dette har været muligt takket være grundige forberedelser forud for indførelsen af ​​den fælles valuta.

Indførelsen af ​​eurokontanter

Kommercielle banker har i forvejen modtaget eurosedler og -mønter fra Lietuvos Bankas, Den Litauiske Centralbank, og har i sin tur leveret eurokontanter til butikker og andre virksomheder.

reklame

I alt 900,000 startpakker med euromønter med litauiske nationale sider har været tilgængelige for offentligheden siden 1 december. Desuden er 110,000 dedikerede startpakker blevet tilbudt til detailhandlere.

Fra den 1. januar vil Lietuvos Bankas udveksle ubegrænsede mængder litas til euro til den officielle omregningskurs (1 € = 3.45280 LTL) i en ubegrænset periode og gratis. Kommercielle banker leverer ubegrænsede kontantbytningstjenester gratis indtil 30. juni 2015. Postkontorer ændrer litas kontanter op til en værdi af € 1,000 pr. Transaktion gratis indtil 1. marts 2015.

Næsten alle automatiske kasseautomater i Litauen distribuerer eurosedler inden for de første 30 minutter den 1. januar 2015. For at lette processen har nogle banker forlænget åbningstid. Den 1. januar vil omkring 50 filialer af de største banker være åbne i løbet af eftermiddagen. Flere banker vil indsætte yderligere personale til kontante operationer i filialer i den dobbelte cirkulationsperiode. Posthuse åbner ikke den 1. januar, men mod sædvanlig praksis gør det den første weekend i januar.

Omregningen af ​​priserne

Priserne har været nødt til at blive vist både i litas og euro siden 23. august 2014. Denne regel gælder mindst indtil 30. juni 2015. For at imødegå forbrugernes bekymring over prisstigninger og misbrug i overgangsperioden er en kampagne om god forretning. praksis ved introduktion af euro blev lanceret i august 2014. Den opfordrer virksomheder (f.eks. detailhandlere, finansielle institutioner, internetbutikker) til at forpligte sig ved at underskrive et memorandum til ikke at bruge indførelsen af ​​euroen som påskud til at hæve priserne på varer og tjenester, at anvende de officielle omregningskurser og afrundingsregler og at indikere priser i begge valutaer (litas og euro) klart og forståeligt og ikke at vildlede forbrugerne.

Overholdelsen af ​​kravene til prisvisning og konvertering i løbet af den dobbelte visningsperiode og implementeringen af ​​'Memorandum om god forretningsskik ved indførelsen af ​​euroen' overvåges især af den statslige forbrugerrettighedsbeskyttelsesmyndighed. Det kan pålægge bøder og placere navnene på virksomheder, der ikke overholder memorandummet, på en offentligt tilgængelig 'sort liste'.

Baggrund

I sin 2014-konvergensrapport, der blev udgivet den 4 juni, konkluderede Kommissionen, at Litauen opfyldte kriterierne for at vedtage euroen (for detaljer om vurderingen, se venligst IP / 14 / 627). På 23 juli 2014 tog EU's finansministre den formelle beslutning, der åbnet vejen for Litauens vedtagelse af euroen.

Derefter begyndte Litauen at forberede indrejsen i euroområdet ved at gennemføre sin nationale overgangsplan med alle detaljer for tilrettelæggelsen af ​​indførelsen af ​​euroen og tilbagetrækningen af ​​litas. Dette sætte f.eks. Tidsplanen for levering af kontanter i euro til kommercielle banker og detailhandlere, reglerne for udveksling af kontanter for borgere, der skal anvendes før og efter "dag et" i euroen, strategien til tilpasning af bankkonti, elektroniske betalinger systemer og pengeautomater til euroen.

Forberedelserne til overgangen er blevet suppleret af en omfattende kommunikationskampagne af de litauiske myndigheder. Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank har bidraget til disse bestræbelser.

Mere information

Europa-Kommissionens websted om Litauen og euroen
Litauens nationale overgangswebsted
For mere information om euroen

Europa-Kommissionen

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 231 mio. EUR i forfinansiering til Slovenien

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 231 mio. EUR til Slovenien i forfinansiering, svarende til 13% af landets tildelingstilskud under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil bidrage til at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage € 2.5 mia., Bestående af € 1.8 mia. I tilskud og € 705 mio. I lån, i løbet af planens levetid. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. EUR i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU.

RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne. Den slovenske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Cypern

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 157 mio. EUR i forfinansiering til Cypern

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 157 mio. EUR til Cypern i forfinansiering, svarende til 13% af landets finansielle tildeling under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil hjælpe med at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage 1.2 milliarder euro i løbet af planens levetid, med 1 milliard euro i tilskud og 200 millioner euro i lån. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. Euro i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU. En del af NextGenerationEU vil RRF yde 723.8 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne.

Den cypriotiske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Belgien

EU's samhørighedspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien og Italien modtager 373 mio. EUR til støtte for sundheds- og socialtjenester, SMV'er og social inklusion

Udgivet

on

Kommissionen har bevilget 373 mio. EUR til fem Europæiske Socialfond (ESF) og Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) operationelle programmer (OP'er) i Belgien, Tyskland, Spanien og Italien for at hjælpe landene med beredskab og reparation af coronavirus inden for rammerne af REACT-EU. I Belgien vil ændringen af ​​Wallonia OP stille yderligere 64.8 mio. EUR til rådighed for anskaffelse af medicinsk udstyr til sundhedstjenester og innovation.

Midlerne vil støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i udviklingen af ​​e-handel, cybersikkerhed, websteder og onlinebutikker samt den regionale grønne økonomi gennem energieffektivitet, miljøbeskyttelse, udvikling af smarte byer og lavemission offentlige infrastrukturer. I Tyskland, i forbundsstaten Hessen, vil 55.4 mio. EUR støtte sundhedsrelateret forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet og innovation på universiteter og andre forskningsinstitutioner samt forskning, udvikling og innovationsinvesteringer inden for klima og bæredygtig udvikling. Dette ændringsforslag vil også yde støtte til SMV'er og midler til opstart via en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt vil 75.7 mio. EUR lette samarbejdet mellem SMV'er og institutioner inden for forskning, udvikling og innovation, og tilvejebringe investeringer og arbejdskapital til mikrovirksomheder, der er ramt af coronavirus-krisen. Desuden vil midlerne muliggøre investeringer i virksomheders energieffektivitet, støtte digital innovation i SMV'er og erhverve digitalt udstyr til skoler og kulturinstitutioner. I Italien modtager den nationale OP 'Social Inklusion' 90 mio. EUR til fremme af social integration af mennesker, der oplever alvorlig materiel afsavn, hjemløshed eller ekstrem marginalisering, gennem 'Housing First' -tjenester, der kombinerer levering af umiddelbare boliger med mulighed for social- og arbejdsformidling .

reklame

I Spanien tilføjes 87 mio. EUR til ESF OP for Castilla y León for at støtte selvstændige og arbejdstagere, der fik deres kontrakter suspenderet eller reduceret på grund af krisen. Pengene vil også hjælpe hårdt ramte virksomheder med at undgå fyringer, især i turistsektoren. Endelig er midlerne nødvendige for at give vigtige sociale tjenester mulighed for at fortsætte på en sikker måde og for at sikre uddannelseskontinuitet under hele pandemien ved at ansætte yderligere personale.

REACT-EU er en del af NæsteGenerationEU og yder 50.6 mia.EUR ekstra finansiering (i løbende priser) til samhørighedspolitiske programmer i løbet af 2021 og 2022. Tiltag fokuserer på at understøtte arbejdsmarkedets modstandsdygtighed, job, SMV'er og lavindkomstfamilier samt etablere fremtidssikret grundlag for de grønne og digitale overgange og et bæredygtigt socioøkonomisk opsving.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending