Følg os

Forbrugernes rettigheder

Justiskommissær Martine Reicherts: 'Retten til at blive glemt og EU-databeskyttelsesreformen: Hvorfor skal vi gennemgå en forvrænget debat og snart vedtage stærke nye regler'

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Data-EraseLyon, Frankrig 18 August 2014

"Ligesom arbejdet med databeskyttelsesreformen har taget fart og haster, forsøger modstandere at kaste en ny skruenøgle i værkerne. De forsøger at bruge den nylige dom fra EF-Domstolen om retten til at blive glemt at underminere vores reform. De har gjort det forkert. Og jeg vil ikke lade dem misbruge denne afgørende afgørelse for at forhindre os i at åbne det digitale indre marked for vores virksomheder og indføre en stærkere beskyttelse for vores borgere.

"Denne afgørelse giver ikke det klare for folk eller organisationer at få fjernet indhold fra internettet, blot fordi de finder det ubelejligt. Langt fra det. Det kræver en balance mellem internetbrugernes legitime interesser og borgernes grundlæggende rettigheder. En balance, der skal findes i hvert enkelt tilfælde.

reklame

"Søgemaskiner som Google og andre berørte virksomheder klager højt. Men de skal huske dette: håndtering af borgernes personlige data giver enorme økonomiske fordele for dem. Det bringer også ansvar. Disse er to sider af samme mønt, du kan ikke have en uden den anden.

"Ligesom Domstolens afgørelse søger reformen en rimelig balance mellem rettigheder: den giver borgerne beføjelse til at administrere deres personlige data, samtidig med at den udtrykkeligt beskytter ytringsfriheden og medierne. De, der forsøger at bruge fordrejede forestillinger om retten til at blive glemt at miskreditere reformforslagene spiller falsk. Vi må ikke falde for dette. Vi må faktisk fortsætte med at arbejde hårdt for at sikre, at de nye regler vedtages hurtigst muligt. Europa har brug for dem hurtigst muligt for at genoplive økonomisk vækst og jobskabelse. sørg for, at borgernes rettigheder opretholdes og beskyttes.

"Forhandlingerne om databeskyttelsesreformen har været i gang i mere end to og et halvt år. De har gjort gode fremskridt. Men der er mere arbejde, der skal gøres. Stats- og regeringschefer har forpligtet sig til en hurtig afslutning af forhandlingerne flere gange. På Det Europæiske Råd i slutningen af ​​juni bekræftede de vigtigheden af ​​at vedtage "en stærk EU-generel databeskyttelsesramme inden 2015".

reklame

"Jeg opfordrer medlemslandene: hold fast ved dette mål. Vær ambitiøs og hjælp til at give Europa de databeskyttelsesregler, det har brug for. Verden vil ikke vente på os.

"Kære damer og herrer,

"Jeg er meget glad for at være her sammen med dig. På det tidspunkt, du inviterede mig til denne konference, forestillede du dig bestemt ikke, at jeg ville tale til dig som kommissær for retfærdighed, grundlæggende rettigheder og medborgerskab. Det gjorde jeg heller ikke!

"Hvor praktisk, at denne nye rolle har givet mig ansvaret for et stort europæisk projekt, der er meget vigtigt for dig. Jeg kan derfor i dag give dig nogle indblik i, hvor langt vi er kommet - og hvad vi stadig har foran os. Jeg er naturligvis at tale om reformen af ​​EU-reglerne om beskyttelse af personoplysninger.

"Europa-Kommissionen har arbejdet for en stærk, moderne ramme i et stykke tid nu - det startede længe før Edward Snowden og en strøm af spionage afsløringer gjorde databeskyttelse på mode. Min forgænger Viviane Reding kæmpede hårdt for at fremme denne reform, og jeg er bestemt at fortsætte denne indsats.

"Heldigvis anerkendte Europa-Parlamentet betydningen af ​​denne reform meget tidligt. Det fandt et bredt kompromis, der støttede Kommissionens forslag. Medlemsstaterne har været langsommere. Men de er - sent - begyndt at bevæge sig frem og er enige om en række vigtige principper. .

"Men ligesom arbejdet med denne reform har taget fart og haster, forsøger modstandere at kaste en ny skruenøgle i værkerne. De forsøger at bruge den nylige dom fra EF-Domstolen om retten til at blive glemt for at underminere vores De har gjort det forkert. Og jeg vil ikke lade dem misbruge denne afgørende afgørelse for at forhindre os i at åbne det digitale indre marked for vores virksomheder og indføre en stærkere beskyttelse for vores borgere.

"Det er det, jeg vil tale med dig om i dag: dommen og dens implikationer (1), de muligheder, som vores databeskyttelsesreform vil skabe for erhvervslivet (2), og de fordele, vi alle vil høste ved at beskytte de europæiske borgeres grundlæggende ret 'til beskyttelse af deres personlige data og genopbygning af deres tillid (3).

Google og retten til at blive glemt: Adskillelse af fakta fra fiktion

"For det første afgørelsen. Dette har skabt stor opstandelse, hvor mange kritikere har rejst udsigten til censur på internettet. Påstande om, at dommen og dens implikationer fører til - endog opmuntrende - krænkelser af ytringsfriheden og friheden til medierne bekymrer mange af jer. Som en person, der har været involveret i udgivelse så længe, ​​forstår jeg det meget godt.

"Men vi må ikke blive forvirrede af al støj. En ædru analyse af dommen viser, at den faktisk ikke hæver retten til at blive glemt til en" superret ", der trumfer andre grundlæggende rettigheder, såsom ytringsfriheden.

"Hvad sagde Domstolen faktisk om retten til at blive glemt? Den sagde, at enkeltpersoner har ret til at bede virksomheder, der driver søgemaskiner, om at fjerne links med personlige oplysninger om dem - under visse betingelser. Dette gælder, når oplysninger er unøjagtige, f.eks. eller utilstrækkelig, irrelevant, forældet eller overdreven med henblik på databehandling. Domstolen fastslog udtrykkeligt, at retten til at blive glemt ikke er absolut, men at den altid skal afvejes mod andre grundlæggende rettigheder, såsom ytringsfriheden og mediernes frihed - som forresten heller ikke er absolutte rettigheder.

"Dette betyder, at hver sag skal vurderes ud fra sine egne fordele. Faktorer, der skal tages i betragtning, inkluderer typen af ​​information, den er følsom over for den enkeltes private liv og offentlighedens interesse i at få adgang til disse oplysninger. Den rolle, som den person, der anmoder om sletning, spiller i det offentlige liv kan også være relevant, og når alt kommer til alt handler det om anmodninger om at fjerne irrelevante eller forældede links, snarere end det indhold, de fører til.

"I en nøddeskal: Denne afgørelse giver ikke det klare for folk eller organisationer at få fjernet indhold fra internettet, blot fordi de finder det ubelejligt. Langt fra det. Det kræver en balance mellem de legitime interesser hos internetbrugere og borgere. "Grundlæggende rettigheder. En balance, der skal findes i hvert enkelt tilfælde. Dette er måske ikke altid ligetil. Nogle gange kan det faktisk være svært. Men ikke mere eller mindre vanskeligt end at spore ejeren af ​​ophavsretligt beskyttet indhold.

"Søgemaskiner som Google og andre berørte virksomheder klager højt. Men de skal huske dette: håndtering af borgernes personlige data giver enorme økonomiske fordele for dem. Det bringer også ansvar. Disse er to sider af samme mønt, du kan ikke have en uden den anden.

"Det er også nyttigt i denne sammenhæng at huske, at hverken Kommissionen eller Domstolen netop har opfundet retten til at blive glemt. Den eksisterer allerede, den er nedfældet i EU's databeskyttelsesdirektiv fra 1995. Målet med den reform, som Kommissionen skal opdatere dette princip og afklare det for den digitale tidsalder - for eksempel ved at gøre det klart, at EU-regler skal anvendes af alle virksomheder, der tilbyder produkter og tjenester til europæiske forbrugere, uanset om de er placeret i EU eller uden for det.

"Ligesom Domstolens afgørelse søger reformen en rimelig balance mellem rettighederne: Den giver borgerne beføjelse til at administrere deres personlige data, mens de eksplicit beskytter ytringsfriheden og medierne. Ingen kunne få en avisartikel fjernet fra et onlinearkiv, fordi de gør kan ikke lide dets indhold.

"De, der forsøger at bruge forvrængede forestillinger om retten til at blive glemt at miskreditere reformforslagene, spiller falske. Vi må ikke falde for dette. Vi må faktisk fortsætte med at arbejde hårdt for at sikre, at de nye regler vedtages så hurtigt som muligt. Europa har brug for dem hurtigst muligt for at genoplive økonomisk vækst og jobskabelse. Og det har brug for dem til at sikre, at borgernes rettigheder opretholdes og beskyttes. Lad mig fortælle dig hvorfor.

Moderne databeskyttelsesregler: Giver et løft for virksomhederne

"I kender alle den enorme økonomiske værdi af data. I 2011 var dataene for EU-borgere 315 mia. EUR. Dette har potentialet til at vokse til næsten 1 billioner EUR i 2020. Alligevel for at frigøre værdien af ​​data fuldt ud, vil vi skal sikre, at vi har et ægte digitalt indre marked. Vores reform gør netop det. Det er en markedsåbner.

"Hvorfor? Fordi det erstatter en fragmenteret og kompliceret lovgivningsmæssig ramme med et klart sæt regler. I dag står virksomheder over for 28 forskellige, ofte modstridende nationale love. Vores regulering vil etablere en fælles, paneuropæisk lov for databeskyttelse. En lov, ikke 28.

”Hvad mere er, med vores reform vil virksomheder i fremtiden kun skulle beskæftige sig med en enkelt tilsynsmyndighed, ikke 28. Dette vil gøre det enklere og billigere for virksomheder at drive forretning i EU - især for mindre virksomheder og start- ups, der har lettere ved at bryde ind på nye markeder. Og som jeg allerede har antydet, vil reformen skabe lige vilkår for Europas digitale industri: virksomheder i tredjelande som USA, når de tilbyder tjenester til europæere, bliver nødt til at spille efter vores regler og overholde de samme niveauer for beskyttelse af personoplysninger som deres europæiske konkurrenter.

"Inden for et indre marked for data er identiske regler på papir ikke tilstrækkelige. Vi er nødt til at sikre, at reglerne fortolkes og anvendes på samme måde overalt. Derfor introducerer vores reform en konsistensmekanisme. Der vil stadig blive taget individuelle beslutninger. af nationale databeskyttelsesmyndigheder. Men vi er nødt til at strømline samarbejdet om spørgsmål, der har betydning for hele EU. Internettjenester eller smartphone-apps stopper ikke ved nationale grænser. Det er derfor ofte frustrerende for borgere og virksomheder, når de står over for forskellige lovgivningsmæssige beslutninger og forskellige beskyttelsesniveauer vedrørende den samme tjeneste eller applikation. Konsistensmekanismen er en af ​​de løsninger, vi har indført for at løse dette problem.

"Den nye ramme vil også være til gavn for borgerne, som altid vil være i stand til at indgive deres klage til deres lokale myndighed. Det vil gøre det lettere for forbrugerne at opføre store internetfirmaer. Tænk bare på den østrigske studerende Max Schrems, der netop har lanceret en klassesag med 25,000 deltagere mod Facebook over den måde, hvorpå den håndterer brugernes data. Han har været låst i en kamp med Facebook i årevis - og han er blevet tvunget til at fortsætte med at rejse til Irland, da det er her virksomhedens europæiske hovedkvarter er beliggende I fremtiden vil folk som ham være i stand til at henvende sig til deres lokale myndighed.

"Vores databeskyttelsesreform er en vigtig byggesten i det digitale indre marked. Et enkelt sæt regler i en vigtig sektor, der anvendes konsekvent.

Vigtigheden af ​​at beskytte grundlæggende rettigheder: Genopbygge borgernes tillid

"Alligevel er det ikke nok at åbne markedet og skabe forretningsmuligheder. Internetbrugere bliver nødt til at genvinde deres tillid. Kun hvis folk er villige til at give deres personlige data, vil virksomheder høste den fulde fordel af vores digitale indre marked.

"Og her er problemet: i øjeblikket er folks tillid til den måde, private virksomheder håndterer deres data på, lav. 92% af europæerne er bekymrede for, at mobilapps indsamler deres data uden deres samtykke. Og 89% af befolkningen siger, at de vil vide det når dataene på deres smartphone deles med en tredjepart.

"Spionage afsløringer såvel som højprofileret sikkerhed og databrud er vigtige årsager til denne manglende tillid. Vores databeskyttelsesreform spiller en rolle i genopbygningen af ​​tilliden. De nye regler vil sætte borgerne tilbage i kontrol med deres data, i på en række måder. Bortset fra retten til at blive glemt, vil der være en ret til dataportabilitet, der vil gøre det lettere for forbrugerne at overføre deres data mellem tjenesteudbydere. Og når der kræves borgernes samtykke til at behandle deres data, skal de blive bedt om at give det eksplicit.

"Desuden bliver" privatliv ved design "og" privatliv som standard "vigtige principper i EU's databeskyttelsesregler. Dette betyder, at databeskyttelsesforanstaltninger skal indbygges i produkter og tjenester fra det tidligste udviklingsstadium, og at privatlivsvenlige standardindstillinger skal være normen, for eksempel på sociale netværk.

"Et andet vigtigt aspekt af reformen er den nye tilgang til sanktioner. Folk har brug for at se, at deres rettigheder håndhæves på en meningsfuld måde. Hvis en virksomhed har brudt reglerne, bør dette have alvorlige konsekvenser. Alligevel har bøderne europæiske data bøder indtil videre. beskyttelsesmyndigheder kan pålægge er meget lave. For giganter som Google er de bare lommepenge.

"Vi er nødt til at blive seriøse. Og det er derfor, vores reform indfører stive sanktioner, der kan nå op til 2% af en virksomheds globale årlige omsætning. At vise borgere, at en stærk EU-databeskyttelsesramme effektivt beskytter og opretholder deres rettigheder, vil hjælpe at opbygge tillid.

"Og endelig indfører vi sikkerhedsforanstaltninger mod uhindret international overførsel af data. Reglerne skal sikre, at EU-borgernes data kun overføres til ikke-europæiske retshåndhævende myndigheder på grundlag af en klar juridisk ramme, der er genstand for domstolsprøvelse .

"Vores reform vil således ikke kun åbne markedet for virksomheder, det vil også hjælpe dem med at erobre dette marked ved at hjælpe med at genopbygge borgernes tillid. Og mere og mere begynder virksomhederne at forstå, at tillid er nøglen - for eksempel en stigende antallet af virksomheder leverer tjenester, der giver brugerne mulighed for at gemme deres data i Europa. Databeskyttelse er den nye forretningsmodel. Det er et salgsargument, hvor Europa kan gøre en forskel.

Afsluttende bemærkninger

"Endnu en gang bevæger forretningen sig således hurtigere end den politiske maskine. Det er på høje tid for medlemsstaterne at indhente. Forhandlingerne om databeskyttelsesreformen har været i gang i mere end to og et halvt år. De har gjort gode fremskridt. Men der er mere arbejde at gøre. Stats- og regeringschefer har forpligtet sig til en hurtig afslutning af forhandlingerne flere gange. På Det Europæiske Råd i slutningen af ​​juni bekræftede de vigtigheden af ​​at vedtage en stærk EU-generel ramme for databeskyttelse inden 2015 .

"Jeg opfordrer medlemsstaterne til at holde fast ved dette mål. Vær ambitiøs og hjælp til at give Europa de databeskyttelsesregler, det har brug for. Verden vil ikke vente på os. Vi har ikke råd til at forsinke så store muligheder for vækst og risikere at få andre "- svagere - standarder, der pålægges os af andre. Vi har brug for en stærk, moderne databeskyttelsesramme, og vi har brug for det snart. Vores virksomheder og borgere fortjener det."

Forbrugerbeskyttelse

Forbrugerbeskyttelse: Kommissionen indleder en offentlig høring om fjernsalg af finansielle tjenester til forbrugere

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har iværksat en offentlig høring om fjernsalg af finansielle tjenester, der tilbydes forbrugere. EU har regler på plads for at beskytte forbrugerne, når de underskriver en kontrakt med en detailudbyder af finansielle tjenester på afstand, for eksempel via telefon eller online. Enhver tjenesteydelse af bank, kredit, pant, forsikring, personlig pension, investering eller betaling falder inden for rammerne af Direktiv om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser til forbrugere når den finansielle tjeneste købes på afstand.

Justiskommissær Didier Reynders sagde: ”Det er på tide at tilpasse vores EU-regler til den aktuelle tid. Forbrugere køber finansielle tjenester online mere og mere. Denne offentlige høring hjælper os med at identificere borgernes og virksomhedernes behov, så vi kan gøre direktivet fremtidssikret. ”

 Resultaterne af den offentlige høring vil indgå i Kommissionens overvejelser om en eventuel revision af direktivet, som forventes i 2022. Den offentlige høring vil samle erfaringer og meninger fra forbrugere, detailhandlere inden for finansielle tjenesteydelser, nationale myndigheder og andre interesserede interessenter om direktivet . Den offentlige høring er tilgængelig her og vil være åben indtil 28. september 2021.

reklame

Læs

Forbrugerbeskyttelse

Hvordan EU sigter mod at øge forbrugerbeskyttelsen

Udgivet

on

Find ud af, hvordan EU sigter mod at øge forbrugerbeskyttelsen og tilpasse den til nye udfordringer såsom den grønne overgang og den digitale transformation. Samfund 

Efterhånden som økonomien bliver mere global og digital, ser EU på nye måder at beskytte forbrugerne på. I løbet af maj plenarmødet vil MEP'er drøfte Europas digitale fremtid. Rapporten fokuserer på at fjerne hindringer for det digitale indre markeds funktion og forbedre brugen af ​​kunstig intelligens for forbrugerne.

Infografisk illustration om forbrugerbeskyttelse i Den Europæiske Union
Styrkelse af forbrugerbeskyttelsen  

Ny forbrugerdagsorden

Parlamentet arbejder også på ny dagsorden for forbrugerne strategi for 2020-2025 med fokus på fem områder: grøn overgang, digital transformation, effektiv håndhævelse af forbrugerrettigheder, specifikke behov hos visse forbrugergrupper og internationalt samarbejde.

reklame

Gør det lettere at forbruge bæredygtigt

2050 klimaneutralitetsmål er en prioritet for EU, og forbrugerspørgsmål har en rolle at spille - gennem bæredygtigt forbrug og cirkulær økonomi.

Infografisk illustration af europæere understøtter tackling af klimaforandringer
Bæredygtigt forbrug  

I november 2020 vedtog MEP'erne en rapport om en bæredygtig single marked, der opfordrer Europa-Kommissionen til at etablere en såkaldt ret til reparation at gøre reparationer systematiske, omkostningseffektive og attraktive. Medlemmerne opfordrede også til at mærke produkternes levetid samt foranstaltninger til fremme af en genbrugskultur, herunder garantier for brugte varer.

De ønsker også foranstaltninger mod målrettet at designe produkter på en måde, der gør dem forældede efter en vis tid og gentog krav om en fælles oplader.

reklame

Kommissionen arbejder på retten til at reparere regler for elektronik og lovgivning om produkters miljømæssige fodaftryk, så forbrugerne kan sammenligne.

Gennemgangen af Direktivet om salg af varer, planlagt til 2022, vil undersøge, om den nuværende to-årige juridiske garanti kunne udvides til nye og pre-ejede varer.

I september 2020 lancerede Kommissionen programmet initiativ til bæredygtige produkterunder det nye Circular Economy handlingsplan. Det sigter mod at gøre produkter egnet til en klimaneutral, ressourceeffektiv og cirkulær økonomi og samtidig reducere affald. Den vil også adressere tilstedeværelsen af ​​skadelige kemikalier i produkter såsom elektronik og IKT-udstyr, tekstiler og møbler.

Gør den digitale transformation sikker for forbrugerne

digital transformation ændrer vores liv dramatisk, herunder hvordan vi handler. For at hjælpe EU's forbrugerregler med at indhente, foreslog Kommissionen i december 2020 et nyt Lov om digital service, et sæt regler til forbedring af forbrugernes sikkerhed på tværs af online platforme i EU, herunder online markedspladser.

MEP'er ønsker, at forbrugerne skal være det lige så sikker, når du handler online eller offline og ønsker, at platforme som eBay og Amazon intensiverer bestræbelserne på at tackle forhandlere, der sælger falske eller usikre produkter og stoppe falske virksomheder, der bruger deres tjenester.

MEP'er foreslog også regler for at beskytte brugerne mod skadeligt og ulovligt indhold online samtidig med at man beskytter ytringsfriheden og opfordrede til nye regler om onlineannoncering, der giver brugerne mere kontrol.

I betragtning af virkningen af ​​kunstig intelligens forbereder EU regler til styring af dets muligheder og trusler. Parlamentet har nedsat et særligt udvalg og understreger behovet for menneskelig centreret lovgivning. Parlamentet har foreslået en civil ansvarsordning for kunstig intelligens, der fastslår, hvem der er ansvarlig, når AI-systemer forårsager skade eller skade.

Styrkelse af håndhævelsen af ​​forbrugerrettigheder

EU-lande er ansvarlige for håndhævelse af forbrugerrettigheder, men EU har en koordinerende og understøttende rolle. Blandt de regler, den har indført, er direktivet om en bedre håndhævelse og modernisering af forbrugerloven og regler om kollektiv klageadgang.

Løsning af specifikke forbrugerbehov

Sårbare forbrugere som børn, ældre eller mennesker, der lever med handicapsåvel som mennesker i økonomiske vanskeligheder eller forbrugere med begrænset adgang til internettet har brug for specifikke garantier. I den nye forbrugerdagsorden planlægger Kommissionen at fokusere på problemer med internetadgang, økonomisk sårbare forbrugere og produkter til børn.

Kommissionens planer inkluderer mere offline rådgivning til forbrugere uden internetadgang samt finansiering til forbedring af tilgængeligheden og kvaliteten af ​​gældsrådgivningstjenester for mennesker i økonomiske vanskeligheder.

Da børn er særligt sårbare over for skadelig reklame, har Parlamentet godkendt det strengere regler for audiovisuelle medietjenester til audiovisuelle medietjenester.

Garanti for sikkerheden for produkter, der sælges i EU

Forbrugere køber ofte varer fremstillet uden for EU. Ifølge Kommissionen er køb fra sælgere uden for EU steg fra 17% i 2014 til 27% i 2019 og den nye forbrugerdagsorden fremhæver behovet for internationalt samarbejde for at sikre forbrugerbeskyttelse. Kina var den største leverandør af varer til EU i 2020, så Kommissionen vil arbejde med en handlingsplan med dem i 2021 for at øge sikkerheden for produkter, der sælges online.

I november 2020 vedtog Parlamentet a resolution opfordrer til en større indsats for at sikre, at alle produkter, der sælges i EU, er sikre, hvad enten de fremstilles inden for eller uden for EU eller sælges online eller offline.

Næste skridt

Parlamentets udvalg for det indre marked og forbrugerbeskyttelse arbejder på Kommissionens forslag til den nye dagsorden for forbrugerne. MEP'er forventes at stemme om det i september.

Find ud af mere 

Læs

Bredbånd

Tid for #European Union til at lukke langvarige # kønsdele

Udgivet

on

Den Europæiske Union afslørede for nylig sin europæiske færdighedsagenda, en ambitiøs ordning til både at kvalificere og genoptage blokens arbejdsstyrke. Retten til livslang læring, der er nedfældet i den europæiske søjle for sociale rettigheder, har fået ny betydning i kølvandet på coronaviruspandemien. Som Nicolas Schmit, kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder, forklarede: ”Færdigheden i vores arbejdsstyrke er et af vores centrale svar på genopretningen, og det er nøglen til at forberede sig til det grønne og digitale, at give folk chancen for at opbygge de færdigheder, de har brug for. overgange ”.

Selvom den europæiske blok ofte har skabt overskrifter for sine miljøinitiativer - især centrum for Von der Leyen-Kommissionen, den europæiske grønne aftale - er det tilladt, at digitalisering falder noget ved vejkanten. Et skøn antydede, at Europa kun udnytter 12% af sit digitale potentiale. For at udnytte dette forsømte område skal EU først tackle de digitale uligheder i blokens 27 medlemslande.

2020 Digital Economy and Society Index (DESI), en årlig sammensat vurdering, der opsummerer Europas digitale ydeevne og konkurrenceevne, bekræfter denne påstand. Den seneste DESI-rapport, der blev offentliggjort i juni, illustrerer de ubalancer, der har forladt EU over for en digital patchwork-fremtid. Den skarpe splittelse, som DESI's data afslører - opdeling mellem en medlemsstat og den næste, mellem landdistrikter og byområder, mellem små og store virksomheder eller mellem mænd og kvinder - gør det meget klart, at mens nogle dele af EU er forberedt på den næste generation af teknologi, andre hænger væsentligt efter.

En gabende digital kløft?

DESI evaluerer fem hovedkomponenter i digitalisering - forbindelse, menneskelig kapital, optagelsen af ​​internettjenester, virksomheders integration af digital teknologi og tilgængeligheden af ​​digitale offentlige tjenester. På tværs af disse fem kategorier åbnes en klar kløft mellem de lande, der har bedst resultater, og dem, der falder i bunden af ​​pakken. Finland, Malta, Irland og Holland skiller sig ud som stjerneudøvere med ekstremt avancerede digitale økonomier, mens Italien, Rumænien, Grækenland og Bulgarien har meget grund til at udgøre.

Dette overordnede billede af et udvidet hul i form af digitalisering understøttes af rapportens detaljerede afsnit om hver af disse fem kategorier. Aspekter som bredbåndsdækning, internethastigheder og næste generations adgangskapacitet, for eksempel, er alle kritiske for personlig og professionel digital brug - alligevel er dele af Europa ikke til stede på alle disse områder.

Vildt divergerende adgang til bredbånd

Bredbåndsdækning i landdistrikterne er fortsat en særlig udfordring - 10% af husholdningerne i Europas landdistrikter er stadig ikke dækket af noget fast netværk, mens 41% af landdistrikterne ikke er dækket af næste generations adgangsteknologi. Det er derfor ikke overraskende, at betydeligt færre europæere, der bor i landdistrikter, har de basale digitale færdigheder, de har brug for, sammenlignet med deres landsmænd i større byer.

Mens disse forbindelseshuller i landdistrikterne er foruroligende, især i betragtning af hvor vigtige digitale løsninger som præcisionslandbrug vil være for at gøre den europæiske landbrugssektor mere bæredygtig, er problemerne ikke begrænset til landdistrikterne. EU havde sat et mål om, at mindst 50% af husstandene skulle have ultrahurtigt bredbåndsabonnement (100 Mbps eller hurtigere) inden udgangen af ​​2020. Ifølge DESI-indekset for 2020 er EU imidlertid langt fra målet: kun 26 % af de europæiske husstande har abonneret på sådanne hurtige bredbåndstjenester. Dette er et problem med optagelse snarere end infrastruktur - 66.5% af de europæiske husstande er dækket af et netværk, der kan levere mindst 100 Mbps bredbånd.

Endnu en gang er der en radikal afvigelse mellem frontløberne og laggards i kontinentets digitale race. I Sverige har mere end 60% af husholdningerne tilmeldt sig ultrahurtigt bredbånd - mens i Grækenland, Cypern og Kroatien har mindre end 10% af husholdningerne en så hurtig service.

SMV'er falder bagefter

En lignende historie plager Europas små og mellemstore virksomheder (SMV'er), som repræsenterer 99% af alle virksomheder i EU. Kun 17% af disse firmaer bruger cloud-tjenester, og kun 12% bruger big data-analyse. Med en så lav grad af vedtagelse af disse vigtige digitale værktøjer risikerer europæiske SMV'er at blive bagud, ikke kun virksomheder i andre lande - 74% af SMV'er i Singapore har for eksempel identificeret cloud computing som en af ​​de investeringer, der har den mest målbare indvirkning på deres forretning - men taber terræn mod større EU-virksomheder.

Større virksomheder overvældende overvældende SMV'er på deres integration af digital teknologi - ca. 38.5% af de store virksomheder høster allerede fordelene ved avancerede cloudtjenester, mens 32.7% er afhængige af big data-analyse. Da SMV'er betragtes som rygraden i den europæiske økonomi, er det umuligt at forestille sig en vellykket digital overgang i Europa uden at mindre virksomheder øger tempoet.

Digital kløft mellem borgerne

Selvom Europa formår at lukke disse huller i digital infrastruktur, betyder det dog lidt
uden menneskelig kapital til at bakke op. Omkring 61% af europæerne har i det mindste grundlæggende digitale færdigheder, selvom dette tal falder alarmerende lavt i nogle medlemsstater - i Bulgarien har f.eks. Kun 31% af borgerne selv de mest basale softwarefærdigheder.

EU har endnu større problemer med at udstyre sine borgere med de ovennævnte grundlæggende færdigheder, der i stigende grad bliver en forudsætning for en bred vifte af jobroller. I øjeblikket er det kun 33% af europæerne, der har mere avancerede digitale færdigheder. Informations- og kommunikationsteknologi (IKT) -specialister udgør i mellemtiden 3.4% af EU's samlede arbejdsstyrke - og kun 1 ud af 6 er kvinder. Dette har ikke overraskende skabt vanskeligheder for SMV'er, der kæmper for at rekruttere disse meget efterspurgte specialister. Cirka 80% af virksomhederne i Rumænien og Tjekkiet rapporterede om problemer med at forsøge at besætte stillinger for ikt-specialister, en ulempe, som uden tvivl vil bremse disse landes digitale transformationer.

Den seneste DESI-rapport viser i ekstrem lettelse de ekstreme forskelle, som fortsat vil modvirke Europas digitale fremtid, indtil de er rettet. Den europæiske dagsorden for færdigheder og andre programmer, der har til formål at forberede EU på dens digitale udvikling, er velkomne skridt i den rigtige retning, men europæiske beslutningstagere bør opstille en omfattende ordning for at bringe hele blokken i fart. De har også den perfekte mulighed for at gøre det - genopretningsfonden på 750 mia. EUR, der blev foreslået for at hjælpe den europæiske blok med at komme op igen efter koronaviruspandemien. Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen har allerede understreget, at denne hidtil usete investering skal omfatte bestemmelser for Europas digitalisering: DESI-rapporten har gjort det klart, hvilke digitale huller der først skal løses.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending